Ondernemen betekent ook dat je de verantwoordelijkheid hebt voor je mkb afval. Dit moet je scheiden om hergebruik beter mogelijk te maken. Daardoor is minder verbranding nodig en is er minder milieuschade. Ondernemers zijn verplicht om dit te scheiden waar dat redelijkerwijs mogelijk is. Daarom is het ook niet gek dat je je afvraagt hoe dat zit wanneer je een bedrijf aan huis hebt. Er zijn de nodige richtlijnen waar je mee aan de slag kan. Zo kan je MKB afval via Bedrijfsafval.nl goed scheiden.
De verschillende soorten categorieƫn
Het is belangrijk om te weten dat de bedrijfsafvalstromen te verdelen zijn. Dit zijn de categorieƫn die je moet scheiden. Een goedkope container voor elke stroom is zo te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan papier, maar ook aan glas, kunststof, hout, textiel en metaal. Verder kan je ook denken aan bijvoorbeeld GFT. Het is voor bedrijven soms ook zodat je met elektrische en elektronische apparatuur moet afvoeren.
Rol van de gemeente
Het is belangrijk om te weten dat afvalverwerking een taak van de gemeente is. Het is voor elke gemeente zo dat deze eigen regels en diensten kent. Een ondernemer moet wel zelf het afval scheiden en afvoeren. Je kan dit met de gemeente doen, maar ook met particuliere inzameldiensten. Het is fijn om te weten dat je wanneer je evenveel produceert als een huishouden, dan kan je dit vaak gewoon met de gemeente regelen. Daar wordt dan wel reinigingsrecht voor gerekend. Het is per gemeente verschillend wat dit zal kosten.
De mogelijkheden met particulieren inzamelaars
Het is ook een optie om een particuliere ophaaldienst in de arm te nemen. Dit kan in de kosten schelen. Wat je bijvoorbeeld kan doen, is bepalen wanneer en hoe vaak de containers geleegd worden. Er zijn containers voor elke afvalstroom. Dit maakt dat je alles op maat kan inzamelen. Gemeenten bieden dit soms ook, maar dan zal het vaak wel veel duurder uitpakken. Dit maakt werken met een particuliere dienst dus ook wel heel aantrekkelijk.
Aan de slag met samenwerking
Het is belangrijk om goed in te zamelen en toch op de kosten te besparen. Daarom is het slim om met ondernemers uit de omgeving samen te werken. Grote containers voor gezamenlijk gebruik kunnen de kosten voor ophalen drukken. Dit kan dan voor alle ondernemers die meedoen een besparing opleveren. Zo kan je er dus ook veel voordeel uit gaan halen.