Het maken van een moodboard; hoe doe je dat nou en waarom? Je gaat verhuizen en hebt een hele hoop ideeën in je hoofd, je wilt één van de kamers in huis een nieuwe look geven of vind het gewoonweg leuk om creatief bezig. Het kan je helpen jouw ideeën samen te voegen en een sfeer te creëren. Hierdoor zie je jouw inspiratie en sfeerbeeld in één oogopslag en je kunt met de collage zelfs gaan shoppen. Lees hier hoe en welke stappen je moet ondernemen om een goed moodboard te maken.

 

Moodboard maken

Hieronder lees je de manieren waarop je een moodboard kunt maken, daarna leg ik stap voor stap uit hoe je te werk moet gaan.

MAAK EEN DIGITAAL INTERIEUR MOODBOARD

Online moodboard

Bron: Unsplash.com

Je kunt er voor kiezen online een moodboard te maken. Hier zijn een aantal goede en fijne programma’s voor, maar je kunt dit ook doen in Word, Pages, Photoshop of een ander programma waar jij graag gebruik van maakt waarin je afbeeldingen toe kunt voegen. Één van mijn favoriete programma’s voor het maken van een digitaal collage is Canva, omdat het een ontzettend gebruiksvriendelijk programma is. In een mum van tijd heb jij onder de knie hoe het werkt en er zijn talloze gratis templates die je kunt gebruiken voor jouw collage.

MAAK EEN MOODBOARD OP PAPIER

                                                                              Moodboard op papier

Bron: unsplash.com

Lekker knutselen, knippen en plakken. Een hele leuke, creatieve en rustgevende manier van een collage maken vind ik zelf. Doordat je al jouw inspiratie op tafel kunt uitstallen maakt het het maken van jouw collage overzichtelijk. Hiervoor heb je wel wat nodig; tijdschriften, woonbladen, reclamefolders, lijm, een schaar en een groot vel papier. Onderaan dit artikel zal ik je vertellen in welke stappen je te werk moet gaan.

COLLAGE MAKEN ONLINE | PINTEREST

 

Bron: unsplash.com

Een inspiratiebron voor heel veel mensen, want op Pinterest kun je echt alles vinden. Type jouw sfeer, interieurstijl of kleuren in en klik oneindig door op gerelateerde afbeeldingen. Op Pinterest kun je jouw eigen moodboard maken door op de foto te klikken, daarna op bewaren en vervolgens komt er een optie “bord maken”. Klik daarop, geef jouw bord een naam en maak daarna de keuze of je hem gesloten wilt houden of openbaar zodat andere Pinterest gebruikers jouw inspiratiebord kunnen zien.

HOE MAAK JE EEN MOODBOARD?

Kies uit de bovenstaande opties wat voor jou het fijnst werkt. Hieronder laat ik in stappen zien hoe je op een makkelijke manier een moodboard in elkaar zet.

collage

STAP 1 – KLEURENPALET TOEVOEGEN AAN MOODBOARD

Maak een kleurenpalet. Verzamel de kleuren die je terug zou willen zien in jouw interieur, tuin of kamer. Leg of zet deze kleuren samen in een kleine collage die je straks kunt toevoegen aan jouw moodboard of zet ze zoals hierboven aan een zijde van de collage. Houd je aan deze kleuren in de rest van het moodboard. Hieraan zou je ook nog een aantal plaatjes van materialen toe kunnen voegen, denk aan gebruik van hout in jouw interieur, planten, linnen, satijn of leer.

STAP 2 – BEPAAL DE SFEER VAN JE INTERIEUR MOODBOARD

Bepaal de stijl. Ga jij voor een bohemian sfeer, strak, speels, zwart-wit, kleurrijk, klassiek, scandinavisch, industrieel of een goede mix hiervan? Zoek dan ook op deze stijlen, verzamel de inspirerende beelden, voeg daarbij jouw kleuren toe en sla dit op in één map. Wanneer je het niet digitaal doet knip je dit uit de magazines (kopiëren is ook een optie natuurlijk) en leg je dit op een apart stapeltje.

STAP 3 – SAMENVOEGEN & SCHRAPPEN VAN AFBEELDINGEN OP JOUW MOODBOARD

Nu is het een kwestie van samenvoegen, hierdoor ga jij zien of het een kloppend plaatje gaat worden, één geheel. Voeg alle inspiratiebeelden die je hebt verzameld toe aan de pagina waarop jij het moodboard wilt gaan maken. Je zult zien dat tussen de verzamelde inspiratiefoto’s een aantal niet kloppende plaatjes zitten. Net de verkeerde kleur, een niet passende stijl of na het een tweede keer bekeken te hebben toch niet is wat je wilt. 

STAP 4 – ZORG DAT HET MOODBOARD ÉÉN GEHEEL WORDT

Verschuif de afbeeldingen digitaal of verleg de plaatjes totdat het een mooi geheel wordt. Online zou je de achtergrond nog kunnen aanpassen naar een kleur die bij jouw moodboard past. Voeg teksten toe als je dit nodig vindt. Hiermee kun je bijvoorbeeld quotes, voor jou belangrijke woorden of welke interieurstijlen je gebruikt hebt toevoegen. Het kan zelfs handig zijn om hieraan toe te voegen waar je de inspiratie vandaan hebt of waar je het zou kunnen kopen, zodat je het jezelf makkelijker maakt wanneer jij wilt gaan shoppen. Tevreden over de opstelling? Sla hem dan op of plak alle plaatjes vast. Et voila! Jouw eigen moodboard / inspiratiebord / collage!

KLAAR OM AAN DE SLAG TE GAAN MET JOUW MOODBOARD?

Met deze stappen moet het helemaal goed komen een toffe en inspirerende collage te maken. Heb je al zin om aan de slag te gaan? Wij zijn natuurlijk super benieuwd naar alle creatieve ideeën en inspiratie. Heb jij een mooi moodboard gemaakt? Deel deze dan op Instagram en tag ons, vinden wij leuk!

Liefs,

Anoeska | Instagram – @anoeskaa

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!