Het stekken van vetplantjes is heel eenvoudig, je moet alleen wat geduld hebben. Want je mini’s laten uitgroeien tot volwassen planten duurt een tijd. Planten zijn nog altijd hot. Instagram, Pinterest en woonmagazines: alles staat vol groen. Planten zijn natuurlijk mooi, want ze geven je interieur net dat beetje extra. Alleen niet bij iedereen zijn de vingers ook echt groen. Er zijn gelukkig ook genoeg planten die heel makkelijk zijn in de verzorging. Vetplanten, ook wel succulenten genoemd zijn het type plant, dat echt niet heel veel van je vraagt. Als je ze van tijd tot tijd een beetje water geeft, dan zijn ze al blij! Vetplanten zijn er in alle vormen, kleuren en maten, dus een ideaal accessoire voor je interieur. En wat nog leuker is én lekker budget friendly, je kunt ze heel goed zelf stekken. Stekken is eigenlijk gewoon het vermeerderen van je favoriete plant. Zo heb je na een tijdje heel veel (kleine) plantjes om je huis lekker groen te kleuren.

 

bron: Home Deco

Stek de blaadjes

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je vetplanten kunt stekken. Een flink aantal vetplantjes kun je gewoon stekken met de blaadjes van de plant. Haal als eerste heel voorzichtig een aantal volwassen bladeren van je favoriete plant. Dit kun je doen door ze met een draaiende beweging van de plant te halen, zodat je het ‘voetje’ van het blad zo min mogelijk beschadigd. Kies bij voorkeur een blad zover mogelijk aan de onderkant van je plant, zodat je plant er mooi uit blijft zien. Daarna moet je ze op een donkere plek ten minste 2 weken te laten drogen. Leg ze bijvoorbeeld op een keukenpapiertje in een kast of een lade en laat ze vooral met rust. Na een week of 2 zul je zien dat de blaadjes wat kleine worteltjes krijgen. Als de blaadjes wat worteltjes hebben gekregen, kun je een aantal potjes vullen met aarde en dan hoef je de blaadjes alleen maar op de aarde te leggen. Je kunt hier speciale zaai- of stekaarde voor gebruiken, maar gewone potgrond gaat meestal ook. Echeveria is een vetplant die zich heel goed op deze manier laat stekken. En dit plantje is in heel veel verschillende soorten en kleuren te krijgen.

bron: Viadomo

Vetplant in het water

Een ander leuk experiment is het stekken van een vetplant in water. Bij deze methode haal je ook (voorzichtig) een volwassen blad van je vetplant. Deze laat je opnieuw goed drogen. Na een week of twee, of als het blad eerder droog is, kun je het blad in een fles met een smalle hals zetten. Zorg ervoor dat de onderkant van je blad het water raakt. En dan is het een kwestie van geduld hebben, je blad zal vanzelf wortels krijgen en als je geluk hebt ook nieuwe blaadjes. Doordat deze onderwater zullen groeien, krijg je een heel leuk effect. Zoals gezegd: dit is een klein beetje een experiment, want niet alle bladeren zullen op deze manier gaan groeien. Ververs wel één keer per week het water.

bron: Fashion Sum

Een stek op een steeltje

Onder de vetplanten zijn er ook types waarbij heel veel kleine blaadjes direct boven elkaar op aan steel groeien,  zoals bij de Sedum Burrito of het erwtenplantje. Heb je zo’n plant, dan kun je gewoon een stengel van de plant afknippen om te stekken. Verwijder dan de onderste blaadjes en laat de steel dan weer een week of 2 drogen op een donkere plaats. Als de steel helemaal droog is, kun je deze gewoon in een potje met aarde steken. De stengel zal dan vanzelf nieuwe wortels maken en weer gaan groeien.

Een beetje water

Volwassen vetplanten hebben maar weinig water nodig, die hoef je eigenlijk alleen maar wat water te geven als de grond echt droog is. Maar je stekjes hebben wel wat meer water nodig, om de wortels te ontwikkelen en te laten groeien. Dus geef ze vooral iedere die à vier dagen een beetje water, bijvoorbeeld door ze te besproeien met een plantenspuit. Merk je dat je stekjes beginnen te groeien? Ga ze dan langzaam wat minder water geven. Eén keer per week is bij groeiende stekjes echt wel voldoende.

Nog een paar tips

Er zijn nog een aantal dingen die waar je even rekening mee moet houden. Stekjes groeien het beste in een klein potje. Dus bewaar vooral al je (kleine) sambal- en jampotjes, dan kun je een mooi verzameling stekjes een plekje geven in de vensterbank. Natuurlijk kun je ook gewone bloempotjes gebruiken, veel winkels verkopen tegenwoordig ook series kleine potjes speciaal voor het stekken en zaaien van plantjes. Ook mini-wekpotjes of waxinelichthouders, zijn ideaal om je stekjes in te planten.

Verder is het allerbelangrijkste dat je de stekjes eerst goed laat drogen. Een blaadjes of stengels die je van een plant heb gehaald, hebben namelijk een wond. Wanneer je deze direct in de aarde steekt is de kans dat ze gaan rotten heel groot.

Tenslotte zet je mini’s niet in de volle zon, dan drogen ze te snel uit! Maar vetplanten willen wel graag wat daglicht  zien. Als deze planten te donker staan, zullen ze ineens heel hard gaan groeien, in de hoop wat extra licht te ontvangen. Hierdoor verandert je mooie (compacte) plant, binnen de kortste keren in een lange slungel.

Ik ben heel benieuwd hoeveel mini’s de komende tijd ‘geboren’ zullen worden.
Stekse

Iris

Iris

37 jaar | interior designer | urbanjungles | gek op kleur |spaart bijzondere souvenirs | reisverslaafd

Heb je zin om meer te lezen? Dan is dit iets voor jou!

Halve muur verven: half werk maar een hele verandering!

Halve muur verven: half werk maar een hele verandering!

Met een pot muurverf ben je verzekerd van een snelle manier om je interieur een nieuwe look te geven. Maar heb je geen zin om de hele muur te verven omdat je dat nu echt te veel werk vindt, dan is de halve muur verven een fantastisch alternatief. Met de helft van de...

Lees meer
Gezellige woonkamer ideeën voor jou!

Gezellige woonkamer ideeën voor jou!

In huis brengen we allemaal de meeste tijd door in de woonkamer. Het is dus belangrijk dat de woonkamer ook gezellig is, zodat het ook als thuis voelt. Het is de bedoeling dat jij in de woonkamer optimaal kunt uitrusten na een lange werkdag of een avondje kunt...

Lees meer
Interieur trendkleuren | 2020

Interieur trendkleuren | 2020

Trendkleuren ontdekken voor 2020? Lentekriebels, zon, frisse energie, heb jij al zin in het voorjaar? De drang om in huis met je interieur aan de slag te gaan komt dan vaak ook, want wie wordt er nou niet vrolijk van de zon en fluitende vogeltjes buiten. Het is toch...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!