Het ziet er zo aantrekkelijk uit, zo’n huis vol met fris en gezond groeiend groen. En er is wat voor te zeggen. Kamerplanten zijn immers goed voor je gezondheid, want ze maken de lucht in je huis schoner en je wordt productiever met planten om je heen. Ze zorgen tevens dat je beter ontspant en dus beter slaapt. Ben je een nieuwkomer waar het kamerplanten betreft? Of twijfel je of je wel groene vingers hebt? Maak je dan geen zorgen. Want met onderstaande 5 planten maak je een start met jouw hippe, gezonde en gemakkelijke urban jungle.
studiokvinna.nl

Een kamerplantenweetje vooraf

Alle begin is moeilijk, mocht je niet van nature een fantastische plantenmama of -papa zijn. Maak het dan ook niet direct nodeloos ingewikkeld en ga bij het kopen van je eerste kamerplanten af op wat uiterlijke kenmerken. Stevige stammen en dikke, sterke bladeren zijn vaak een kenmerk voor planten die makkelijk water vasthouden en daarmee zichzelf onderhouden. Ook knollen kunnen wel even zonder jouw aandacht. En als je ze toch een keer vergeet, dan is er dus niets aan de hand. Weet je nog niet zeker of je wel vaak genoeg met je gietertje rond zult gaan? En kun je daarnaast een plant ook niet heel goed “lezen”? Kies dan voor stevig om mee te beginnen.
intratuin.nl

1. Kamerplant met lef: de Monstera

Gemakkelijk en, vanwege zijn uiterlijk, vanaf dag 1 indrukwekkend. Op social media is deze plant een hit. De hashtag monsteramonday scoort nu hoog in de lijsten. Hieruit kunnen we afleiden dat er dus heel veel mensen zijn die deze plant in leven weten te houden. Doordat deze plant ook nog eens snel groeit, heb je al vlug eer van je weinige werk. Veel licht heeft deze kamerplant niet nodig, daarom is een plekje op de vensterbank in de zon dan ook geen goed idee. Vanwege de gaten die in groeiende bladeren ontstaan, wordt de Monstera ook wel gatenplant genoemd. Gaten zijn in dit geval al met al een heel goed teken. Aarzel niet een kleine plant te kopen wanneer je budget een grote niet toestaat, want voor je het weet heeft je Monstera behoefte aan een grotere pot. De tropische regenwouden van zuidelijk Mexico komen hiermee toch echt heel dichtbij.
bakker.com
bakker.com

2. Draceana, een ‘draak’ van een kamerplant

Vanwege zijn naam, de drakenbloedboom, een spreekwoordelijk draak van een kamerplant, maar verder een eitje voor zijn verzorger. Zowel in de schaduw als in de halfschaduw doet deze plant het goed. Deze plant blijft echter op termijn geen kleintje, houd daar dus rekening mee, opdat je hem later niet weg moet geven aan je beste vriendin, die immers veel groter behuisd is. Hoewel deze plant wel regelmatig water nodig heeft is hij vergeleken met de Monstera niet lastiger te verzorgen. Want ook als de grond nog vochtig is, mag hij namelijk weer wat water. Maak er een routine van, net als het buitenzetten van je groenbak. Wanneer je hetzelfde ritme aanhoudt, kan er vervolgens niets misgaan, mits de grond niet uitdroogt.
groupon.nl
groupon.nl

3. Zeg me na: Zamioculcas

Kamerplanten staan niet bekend om hun makkelijk te onthouden namen. Daarnaast struikel je, stel dat je de naam al onthouden hebt, ook gemakkelijk over de uitspraak. Hierdoor wordt het onthouden niet makkelijker. Maar laten we het nu maar eens proberen: Za-mi-o-cul-cas. Heb je hem te pakken? Ik dus niet. Desalniettemin kan ik je wel wat vertellen over deze kamerplant, ook wel kamerpalm genoemd. In tegenstelling tot de Monstera zul je hem niet snel hoeven verpotten. Hij groeit namelijk allesbehalve snel. Hoewel deze groene, steady palm van een zonnig plekje houdt, valt het met water geven uiteindelijk wel mee. In de zomer volstaat eens per twee weken. Echter, in de winter mag de grond gerust twee á vier weken droog staan. Deze kamerplant houdt namelijk echt niet van natte voeten! Net als het niet echt groeien, laat hij ook het bloeien aan andere kamerplanten over. Met andere woorden: een beetje saai maar daarnaast wel eindeloos betrouwbaar.
maxvandaag.nl

4. Kamerplanten en koekenbakkers

Voor de echte koekenbakkers onder ons is er de Pilea, oftwel de Pannekoekenplant. Hiermee wordt het je echt gemakkelijk gemaakt want deze behapbare kamerplant praat namelijk tegen je. Wel met als doel dat je luistert, maar toch. Ten eerste heeft deze plant veel licht nodig, desondanks moet je uitkijken met direct zonlicht. Maar in tegenstelling tot veel kamerplanten die bij gebrek (of overschot) aan licht een langzame dood sterven, laat de Pannekoekenplant al snel zijn blad hangen teneinde over te gaan tot geel, in plaats van groen. Deze plant roept dus, zodat jij reageert. Te droog of te nat, hoewel dat nauw komt, spreekt deze kamerplant luid, zodat je het wel móet horen. In tegenstelling tot de wat saaie Zamioculcas, is de pannekoekenplant, mits er goed geluisterd is, vol energie. Dat blijkt uit de enorme hoeveelheid babyplantjes die gul gegeven worden. Stekken was nog nooit zo makkelijk!
linspiration.nl
linspiration.nl

5. Gemakkelijke kamerplanten zijn vet en prikkelen!

Mijn kamerplanten advies: probeer eerst de bovenstaande 4 soorten. Wanneer je daarna nog steeds denkt dat je toch echt geen groene vingers gaat krijgen, kun je nog altijd een vette vetplant of cactus kopen. Gewoon omdat het kan, omdat ze knetter hip zijn en omdat ze, als gevolg van het feit dat de keuze enorm is, je zomaar goed kunnen verrassen. Sommige soorten groeien nog best, neem nou bijvoorbeeld de Aloe Vera, anderen blijven daarentegen compact maar bloeien verrassend. Water geven is een makkie, je geeft ze immers al heel snel te veel. Je geeft ze pas water nadat de grond is opgedroogd. Hoe fijn is dat? Cactussen en vetplanten hebben geduld met jou. En dat is uiteindelijk ook wat je zelf met deze kamerplanten moet hebben. Kortom, je geeft wat en je neemt wat, met als doel elkaar vrolijk en gezond te houden.
groenrijkveldhoven.nl

Groen licht?

Kunnen we samen een conclusie trekken? Namelijk dat planten net mensen zijn? En kamerplanten zijn zo moeilijk niet. Maar je moet wel even de moeite nemen een relatie met ze op te bouwen. Met behulp van je zintuigen kom je een heel eind. Dus gebruik je ogen en steek bovendien vanaf nu je vingertoppen in de potgrond, opdat je niet te veel bewatert. Doordat je het vaker doet, zul je je plant tenslotte vanzelf leren kennen. Aangezien een paar makkelijke kamerplanten niet veel van je tijd vragen, kun je nu rustig aan het idee wennen en groei je uiteindelijk zelf ook. Met heel veel babypilea’s tot gevolg. Wat een lof zul je oogsten! Nou ja, figuurlijk dan, hé? Of je moet een indoor moestuin willen starten. Dat kan natuurlijk ook. Maar wat je ook doet, deel je ervaringen met ons door ons te taggen op Insta of FB. Immers, alles wat aandacht krijgt groeit!
Susanne

Susanne

40-ish jaar | XXL Cross Stitcher | TOP Blogger Wonderewoonwereld.nl | Durft met kleur | Woordenknutselaar | Creatieveling in hart en nieren | Susanne op Instagram

Heb je zin om meer te lezen? Dan is dit iets voor jou!

Duurzame manieren om je huis te verwarmen

Duurzame manieren om je huis te verwarmen

Door de inflatie wordt het steeds duurder om je huis goed te verwarmen. Dit betekent dat veel mensen de kachel een graadje lager zetten of een dikke trui aandoen. Dit is echter helemaal niet nodig. Er zijn namelijk enkele duurzame manieren om je huis te verwarmen,...

Lees meer
Gezellige sfeerhaarden voor elk interieur

Gezellige sfeerhaarden voor elk interieur

Ben je op zoek naar een manier om je huis gezelliger te maken? Of je nu een moderne uitstraling zoekt of een traditionele sfeer wilt creëren, onze inbouwhaarden bieden de perfecte oplossing. Verkrijgbaar in verschillende stijlen en direct uit voorraad leverbaar,...

Lees meer