LETOLAB

Digitaal ontwerp Ć©n fabricage

Volledig zelfstandig kunnen doen wat hij het liefste doet. Eindeloos leren en creƫren. Trial en error. Iets maken om het maken makkelijker te maken. Dat vindt ontwerper Erwin Fienieg van LetoLab het allerbelangrijkst. Maar ook: weten voor wie je iets maakt. Als Erwin een lamp assembleert voor een klant is die op dat moment even de belangrijkste.

Van daaruit is LetoLab ontstaan. De kleinste fabriek van Rotterdam waar Erwin ontwerpt, inspireert, nieuwe makerstechnieken biedt en partnert bij het uitwerken van productideeĆ«n. Aan de hand van digitale technieken zoals CNC, lasersnijden en 3d-printen ontstaan zijn prachtige creaties: van hanglampen tot boekenkasten, sieraden of gelaserde visitekaartjes. Je kunt zo gek niet bedenken of Erwin maakt het.Ā 

Wat drijft deze creatieve maker uit Den Haag? En hoe komen zijn ontwerpen tot stand? Wij vertellen je alles wat jij moet weten over LetoLab.

DIGITALE TECHNIEKEN

In de jaren dat Erwin nog als maquettebouwer werkte had hij er de grootste plezier in om het maakproces tot in de kleinste details uit te denken en efficiƫnt in te richten. Erwin heeft zich altijd maker gevoeld. Hij heeft de opkomst van nieuwe digitale technieken, zoals CNC, lasersnijden en 3d-printen first-hand meegemaakt en niet meer losgelaten.

In zijn vrije tijd experimenteerde hij met programmeren en parametrische tools om te kijken hoe hij nĆ³g meer uit die apparaten kon halen. Ondertussen begon Erwin met de online verkoop van 3d-printbare ontwerpen onder de naam LetoLab.

Leto is een oude bijnaam die hij ooit opgespeld heeft gekregen, Lab spreekt voor zich. Alles wat hij maakt begint bij het experiment.

Een greep uit de producten van LetoLab

IN-HOUSE TE MAKEN

De Filigrana Hanglamp is het eerste serieuze product van LetoLab. Het idee voor de lamp ontstond als vanzelf, nadat een klant vroeg of Erwin iets kon maken met een bladmotief. Voor hem een onbekend materiaal, wat hem de vrijheid gaf om te doen wat hij het liefste doet: experimenten.

Hij wilde dat Ɣlles in-house te maken zou zijn, zodat iedere lamp snel geproduceerd kon worden op bestelling. Tot de verpakking aan toe. Een mooi leerproces.

Inmiddels is LetoLab te vinden in de Keilewerf, het meest creatieve broeinest van Rotterdam, waar voortdurend kruisbestuiving plaatsvindt tussen talloze ontwerpers, meubelmakers en andere creatievelingen.Ā Hier kan Erwin zich volledig op al zijn ideeĆ«n storten.

Zo wordt het gemaakt

De lasersnijder is de spil van het bedrijf. De producten van LetoLab komen niet zomaar tot stand. Vaak moet een flink aantal prototypes gemaakt worden voordat het tot een definitief product komt. Dat gaat razendsnel als de lasersnijder binnen handbereik is. Zo gaat het een tijdje heen-en-weer tussen de machine en de digitale tekening, totdat echt Ɣlles klopt.

Als Erwin een order voor een lamp binnenkrijgt start hij met het uitsnijden van de essentiĆ«le onderdelen van een product. De buitenkant van de lamp bestaat uit HPL (hogedruk laminaat) of berkenhout, de lamphouder uit kunststof en golfkartonnen verpakking. Alles wordt uitgesneden met behulp van de laser.Ā Vervolgens wordt de rookaanslag van het materiaal afgespoeld.

Ondertussen worden ook de elektrische onderdelen samengesteld. Daarna kan de lamp worden geassembleerd en de lasergesneden doos in model gevouwen. Tot slot worden het beschermfolie en de kartonnen inlay voor de plafondkap toegevoegd. En dan natuurlijk nog een laatste kwaliteitscheck.

WIE IS LETOLAB?


Na zestien jaar te hebben gewerkt als maquettebouwer besloot Erwin Fienieg uit Den Haag als zelfstandige aan de slag te gaan. Zodat hij kan doen waar hij zich het beste bij voelt. Of zoals hij het zelf zegt: er is geen hoger doel dan kwaliteit van leven. Van jongs af aan is deze ontwerper creatief geweest en gebleven. Hij is eigenlijk nooit opgehouden met spelen.

Seriematig produceren met Ć©Ć©n lasersnijder en wat handgereedschap leer je alleen door eraan te beginnen. Een gigantische uitdaging, die hij elke dag weer met heel veel plezier aangaat.

De Makers

ontdek het verhaal achter andere producten

Cutting the Cake

Innovatieve kunstwerken op zijde. Met veel liefde gemaakt door Jolanda en Karen.

Metalstuff

Dennis laat zet zijn liefde voor metaal om tot prachtige meubels voor jouw interieur!

Lampshapers

Angelique ontwerpt en maakt prachtige design lampen die elke kamer verlichten.

Style and stitches

Susanne maakt kleurrijke XXL Borduurwerken, elk met een eigen verhaal