Licht is een essentieel onderdeel van je woning. Het helpt ons niet alleen om de weg te vinden in het donker, maar draagt ook bij aan onze gezondheid. Licht zorgt ervoor dat we minder stress hebben en juist meer concentratie en eetlust. Met daglicht voorzien we onszelf al een heel eind in die behoefte. Maar als de zon onder gaat, krijgt kunstverlichting een fundamentele rol.  

Er zijn veel verschillende soorten kunstverlichting, maar in je interieur hebben centrale verlichting en sfeerverlichting de belangrijkste functie. Tijdens het koken of wanneer je thuis aan het werk bent, heb je misschien meer behoefte aan functioneel licht. Maar tegelijkertijd wil je ook voldoende sfeerverlichting in huis hebben voor tijdens het avondeten of als je ‘s avonds gezellig met je vrienden op de bank zit. 

Een lichtplan

Het maken van een lichtplan is daarom heel belangrijk. Met zo’n plan kijk je naar waar en hoe je de ruimtes in je woning wilt verlichten. Stel jezelf hierbij de volgende vragen:

  • Waar bevinden zich de aansluitingen voor verlichting in mijn woning?
  • Hoe zit het met het kleurgebruik in mijn woning? Het gebruik van lichte kleuren in een interieur zorgt er namelijk voor dat licht reflecteert, terwijl donkere kleuren juist licht absorberen. 
  • Met welk gezelschap deel ik mijn woning? Iemand van 65 jaar heeft namelijk 3,5 keer zoveel licht nodig als jongvolwassenen. Kunstverlichting met een dimmer kan hierbij de ideale oplossing zijn, omdat je dan zelf de gewenste lichthoeveelheid kunt bepalen. 
  • Hoe hoog is het plafond in mijn woning? Om voldoende licht te creëren in een woning met een hoog plafond heb je een lamp met een hogere lichtsterkte nodig. 
  • In welke ruimte heb ik welk soort verlichting nodig? Zo vraagt een thuiskantoor misschien meer om centrale verlichting, terwijl in de keuken een combinatie van centrale- en sfeerverlichting de ideale uitkomst is. Tip: begin met de basisverlichting en vul dit aan met sfeerverlichting. 

lichtplan

Bron: https://www.mrwoon-raamdecoratie.nl

Centrale verlichting 

De basisverlichting is de verlichting die je als eerste aanzet als je een ruimte binnenkomt. Deze verlichting zorgt ervoor dat het licht gelijkmatig verdeeld wordt in een ruimte, waardoor je goed kunt zien wat je doet. Een veelvoorkomende soort basisverlichting is de plafonnière. Deze plafondlamp wordt veel gebruikt in een gang of in een hal, maar kan tegenwoordig ook prima in de woon- of slaapkamer. Een plafonnière zorgt ervoor dat de ruimte optimaal verlicht wordt door het licht te reflecteren tegen het plafond. 

Deze lampsoort is toe te passen in alle woonstijlen, doordat hij verkrijgbaar is in diverse materiaalsoorten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan glas, metaal of chroom. Wanneer je plafond niet hoog genoeg is voor een hanglamp, is een plafonnière de perfecte oplossing!

Plafonnière

Bron: https://www.meerdanlicht.nl

Sfeerverlichting

Een warme ambiance creëren bij jou thuis, dat wil iedereen toch! Sfeerverlichting is daarom een must have voor in jouw interieur. Spotverlichting lijkt in eerste instantie meer een vorm van algemene verlichting, maar deze lichtbron kan juist voor een heel sfeervol effect zorgen. Plaats diverse (dimbare) spotjes bij elkaar in clusters. De lichtbundels die hierdoor ontstaan geven een verrassend sfeervol effect. Ook een mooie wand- of vloerlamp kan perfect dienen als sfeerverlichting en zorgt voor dat intieme tintje bij jou thuis.

Hoe hebben jullie centrale- en sfeerverlichting in je interieur gecombineerd? Wij zijn benieuwd! Laat het weten in de comments.