Verlichting is een belangrijk onderdeel in je interieur. Vaak wordt er tijdens het verbouwen en inrichten voornamelijk aandacht besteedt aan de juiste vloer, het meubilair en mooie kleuren. Echter kan een goed verlichtingsplan een nieuw interieurontwerp juist versterken. Het maken van een verlichtingsplan is voor velen echter een lastig vraagstuk. Waar kun je het beste beginnen? Hoe creƫer ik de juiste sfeer? En welke lampen passen goed binnen de stijl van het interieur? Mocht je hierna nog hulp nodig hebben, vraag dan om interieuradvies.
Hoe begin je?
Wanneer je gaat verbouwen is de kans groot dat er nieuwe lichtpunten geĆÆntegreerd kunnen worden. Het is dus verstandig om direct een goed plan te maken voor de verlichting. Dit is altijd in combinatie met een indelingsplan voor de ruimte die je gaat verbouwen. Het type verlichting wordt namelijk nauwkeurig afgestemd op de indeling en functies binnen de ruimte.
Geen verbouwplannen? Een huidig lichtplan in je woning aanpassen is wat moeilijker. Door het over het algemeen kleine aanbod van bestaande lichtpunten ben je beperkt in de mogelijkheden. Door middel van creatieve oplossingen kunnen zichtbare kabels zo veel mogelijk uit het zicht blijven. Extra lichtpunten voor bijvoorbeeld spots of wandlampen behoren niet tot de mogelijkheden. Door het gebruik van railsysteem, verstelbare hanglampen en extra staande-, tafel- of wandlampen met snoer is er natuurlijk wel veel winst te behalen. Ook op deze manier kun je mooie en functionele verlichting toevoegen die de beleving en sfeer in je interieur versterken.
Soorten verlichting
Er zijn verschillende type verlichting waarvan gebruik gemaakt kan worden. Het begint bij een goed plan voor de basisverlichting. Voorbeelden zijn punten voor plafond- of hanglampen maar ook in- of opbouwspots vallen binnen deze categorie. Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar functionele verlichting. Waar heb je behoefte aan goed licht om bijvoorbeeld bij te werken, koken of te lezen. Dit type licht is vaak krachtiger en richt zich op een specifieke plek.
Sfeerverlichting is de volgende stap. Deze meer decoratieve verlichting bepaald een groot deel van de sfeer in huis. Het zijn lampen die je aanzet tijdens een gezellig avondje op de bank of wanneer het buiten donker en koud is. Dit kunnen vloerlampen, wandlampen en bijvoorbeeld tafellampen zijn. Tot slot accentverlichting. Dit zijn bijvoorbeeld wandlampen of indirecte verlichting. Deze verlichting is geschikt om bijvoorbeeld een schilderij uit te lichten of meer aandacht te richten op een mooie kast, vitrine of kunstwerk. Indirecte verlichting is verlichting waarmee je het licht laat weerkaatsen langs de wanden of het plafond. Dit doe je zonder teveel contrast tussen licht en schaduw te creƫren. Door het zachte en egale licht ideaal voor het sfeervol verlichten van een ruimte. Indirecte verlichting is vaak verwerkt in een koof, nis of een verlaagd plafond.
Een lichtplan maken
Stap 1: verbouwen of vernieuwen?
Stap 2: indelingsplan maken voor de ruimte
Stap 3: hoe wil je de ruimte gebruiken?
Stap 4: welk type verlichting komt waar?
Stap 5: uitkiezen van lampen die aansluiten bij de stijl van het interieur
Voor meer informatie neem contact op met Livaun. Zij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van goede verlichtingsplannen.