Bron: Galvanitas-s16.com
Industriële stoelen zijn helemaal van nu. Als accessoire trekken ze de aandacht, in een stoer interieur mogen ze niet ontbreken. En ze zijn ook nog eens makkelijk te combineren. Ben je bang dat ze niet gaan passen? We nemen je twijfel weg. Dus breng je bips vast in beweging, zet je voetjes op de vloer, want de voorbereiding voor je aankoop is nu begonnen.
Bron: Google.nl
Stoelen met een geschiedenis
Industriële stoelen zijn al sinds de jaren 1920 erg populair. Heel veel keuze in materialen was er toentertijd, nog niet maar staal werd voldoende geproduceerd en werd hierdoor een belangrijk onderdeel bij het vervaardigen van meubels. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag de productie stil, aangezien de fabrieken gebruikt werden voor het produceren van wapens. Niet lang na de Tweede Wereldoorlog kwam de productie echter weer op gang. Inmiddels is er steeds meer vraag naar industriële stoelen. Dit komt omdat ze makkelijk in te passen zijn in verschillende stijlen, waardoor een uniek interieur ontstaat. Ik hoor je denken: maar passen ze ook in mijn huis?
Bron: Karwei.nl
Passen industriële stoelen in mijn interieur?
Ik kan er heel kort over zijn: industriële stoelen passen in elk interieur, dus ook in dat van jou. Over retro en vintage hoef je niet te twijfelen, want dat zit als gegoten. Scandinavisch is stoer dus ook geen probleem. Geometrische patronen en hout sluiten prima aan. Maar ook de stoere look van botanische prints evenals de zachte compensatie van fluweel zullen je hart doen bonzen. Klassiek kan wat schuren, maar gemengd met een beetje brocante is de stap naar de industriële stoel al wat kleiner. En misschien passen de stoelen niet bij je bankstel of vloerkleed, maar eet jij met je bordje voor de tv? Zit je eigenlijk weleens aan tafel? Niet? Reden temeer om een mooi industriële eethoek te creëren!
Bron: IDMD & emanuelpimenteldesign
Materialen en modellen: soberheid regeert
Industriële stoelen worden vaak gemaakt uit staal of staal in combinatie met een leren of houten zitting. Hoewel het geringe aantal materialen overeenkomt, kunnen de stijlen erg uiteenlopen. Dat komt ook door de variatie aan modellen. Je hebt stoelen met of zonder armleuning, hoekige modellen, stoelen met twee verbonden poten maar ook met 4 poten, recht of schuin onder de stoel geplaatst. We rekenen ook stoere (bar)krukken tot stoelen. Hier ontbreekt de leuning helemaal. Stel je eens voor: stalen barkrukken in je keuken. En die stoere kruk zal zeker in het oog springen, omdat hij uit onafgewerkt nonchalant opgeschuurd hout gemaakt is. En houd je niet van leer dan kun je daarvoor in de plaats ook kiezen voor grof linnen. Je stoel behoudt daarmee zijn industriële look. Al met al is de industriële stoel er een van weinig opsmuk, dus ‘Less is more’. Geen gedoe, daar houden we van!
Bron: Anmazine & Remodelista.com
In huis maar waarom niet buiten?
Neem nou al die terrassen waar we zo graag uren vertoeven met mooi weer. Daar zit je ook vaak op een stoere stoel? Stel je eens een paar mooie industriële stoelen of krukken voor in plaats van die plastic tuinstoelen in je achtertuin. Ze kunnen tegen weer en wind en vouwen zo lekker compact, dat wel. Toch even terug naar je stamkroeg waar de stoelen na sluitingstijd gestapeld worden. Ze kunnen je bovendien vertellen dat die gaten in de zitting ervoor dienen dat je uiteindelijk sneller kunt zitten na een verfrissend buitje. Met behulp van wat industriële zitplekken maak je ook nog eens echt de blits met je oude steigerhouten bank. Afgewerkt met een paar stevige kussens op je bank blaas je iedereen weg. Nou ja, niet van je terras natuurlijk! Aangezien dat nu de meest toffe plek in de buurt is, wil niemand nog naar
Waar koop in mijn industriële stoelen?
Waar je je stoelen gaat vinden hangt onder andere af van de hoeveelheid uren die je in je zoektocht wilt steken. Ben je bereid de Benelux te doorkruisen, koop je liever om de hoek of vanuit je luie stoel? Bovendien lopen de prijzen bij handelaren, verzamelaars en winkels die zich voornamelijk richten op industriële interieurs, nogal uiteen. Bots je op een partijtje stoffige stoelen bij je overgrootoma, dan ben je minder geld kwijt dan in de winkel met showroom waar geproduceerde industriële meubels staan. Aangenomen dat je als een blok valt voor de juiste stoel, zul je hoogstwaarschijnlijk op gevoel tot aankopen overgaan. Kortom, een emotionele beslissing. Maar vergeet desondanks niet een halfuurtje te gaan zitten, hè? Anders verandert je emotionele aankoop in een pijnlijke misser, zowel letterlijk als figuurlijk.
Bron: Flickr.com & Welke.com
Net als op terras: lekker mixen
Wanneer je niet kunt kiezen uit alle verkrijgbare modellen, wordt de pret alleen maar groter. Metaal laat zich namelijk makkelijk combineren waardoor het altijd wel past. Een paar extra stoelen bij je bank wissel je af en toe van plaats, waardoor je je woonkamer subtiel verandert. En terwijl het vroeger hip was een set gelijke stoelen bij de eettafel neer te zetten, is het nu juist de vrijheid die je keuze bepaalt. De industriële stoel gaat bijvoorbeeld prima samen met textiel, leer en hout. Met 4 of 6 stoelen rond je tafel creëer je zo je persoonlijke sfeer en een supertof industrieel interieur. En ook hiervoor geldt weer dat het zowel binnen als buiten kan. Lekker mixen, gewoon omdat het kan.
Stiekem ga ik ervan uit dat je om bent. Dat je als gevolg van het lezen van dit blog naarstig op zoek gaat naar de beste locatie voor industriële stoelen bij jou in de buurt. Mocht je toch weer twijfelen, duik dan nog even de horeca in, want daar weten ze tegenwoordig hoe om te gaan met industriële looks. Geen straf, toch? En wat ga je na je aankoop doen? Juist! De boel fotograferen! Altijd leuk om dit te delen door ons te taggen op Instagram, zodat we geïnspireerd en jaloers kunnen raken. En natuurlijk staan we open voor de fijne adresjes en nieuwe ideeën die je hieronder kwijt kunt. En nu: bips in beweging en voetjes op de vloer!
SUSANNE
Susanne | 40-ish jaar | XXL Cross Stitcher | TOP Blogger Wonderewoonwereld.nl | Durft met kleur | Woordenknutselaar | Creatieveling in hart en nieren | Susanne op Instagram