Toepassen van kleur in je interieur kan erg lastig zijn. Er zijn namelijk enorm veel elementen die een interieur maken. Een van de meest belangrijke zaken die een interieur haar specifieke uitstraling geeft, is kleurgebruik. Geen wonder dat het belangrijk voelt de juiste keuze te maken. Veel mensen vinden het heel moeilijk om de perfecte kleur te vinden om bijvoorbeeld een muur te verven of om als kleuraccent te gebruiken. Dat is zeker te begrijpen. Er zijn enorm veel kleurgradaties en een net andere tint kan een heel andere vibe creëren. Waar moet je op letten? En wat is de theorie achter het toepassen van kleuren? In deze blogpost de basics van het kiezen van de juiste kleur.

Primaire kleuren, secundaire kleuren en kleuren mengen

Veel mensen kunnen de primaire kleuren wel opnoemen; rood, geel en blauw. Met deze drie kleuren kunnen in theorie alle kleuren worden gemengd. Groen is bijvoorbeeld een mix van geel en blauw, paars is een mix van rood en blauw. Deze mengkleuren noemen we secundaire kleuren. Al deze kleuren samen, met de varianten die door mening ontstaan, noemen we de kleurencirkel. Kijk naar kleuren die naast elkaar liggen, die passen bij elkaar. Kleuren die tegenover elkaar liggen zijn contrasterende kleuren. Voor het kiezen van kleuren voor jouw interieur is dit de eerste stap. Welk ‘type’ kleur wil je toepassen? Denk hierbij aan hoe een kleuter de kleur zou noemen. Is het paars? Is het geel? Of is het blauw? Deze keuze is belangrijk voor de rest van het kleurbegruik in je interieur. Het is het funadament voor de ruimte die je gaat verfen.

Welke kleurtint en -ondertoon past bij mijn woonstijl?

Je wil een specifieke sfeer neerzetten bij jou thuis. Precies de kleuren kopiëren van die geweldige Pinterest-post werkt alleen niet, zoals wij hier verder uitleggen. Je moet namelijk rekening houden met de lichtinval bij jou thuis. Kleuren zijn in grofweg twee kampen te verdelen, kleuren met een koele ondertoon en kleuren met een warme ondertoon. Een kleur die goed lijkt te matchen kan toch vloeken met andere kleuren omdat de ondertoon afwijkt. Koele kleuren passen perfect bij een modern of industrieel interieur. Spreken de woorden strak, licht en futuristisch jou aan? Kies dan hiervoor. Warme kleuren passen beter in een knus interieur. Denk hierbij aan een landelijke of boutique sfeer. Koele kleuren hebben een onderliggende blauw-groen toon. Warme kleuren hebben een onderliggende toon in het spectrum geel-rood. Makkelijk te onthouden: koel als het water buiten, warm als het vuur binnen.

RAL 9010, RAL 9001, RAL 9016 of RAL 9003: wit bestaat niet

Wit is de volledige afwezigheid van kleur, wat niet mogelijk is om in een kleur te vatten. De ‘kleur’ (of beter gezegd, tint) wit heeft altijd een ondertoon. Omdat wit vaak als basiskleur wordt gebruikt, is het heel belangrijk om op te letten op de ondertoon. Een verkeerde kleur wit die niet past bij het soort ruimte kan er voor zorgen dat het kil wordt of juist lijkt alsof alles crèmekleurig is.

RAL 9010, RAL 9001 en RAL 9016 zijn de meest voorkomende tinten wit. De kleur RAL 9010 heeft een gele ondertoon, RAL 9001 heeft een oranje ondertoon. Bij RAL 9016 is een koelere, blauwe ondertoon te herkennen. De laatste jaren zien we ook RAL 9003 vaker terugkomen. Deze kleur komt het dichts bij puur wit. Welke soort wit je kiest is belangrijk. Heb je grijze meubels of ga je voor een moderner interieur? Kies voor RAL 9016 of 9003. Bang dat de uitstraling te klinisch en koel wordt? Kies dan voor 9001 of 9010.

Clichés van kleur en hoe kleuren jou beïnvloeden

Bij kleuren hebben veel mensen direct een associatie. Ze hebben direct hun oordeel klaar, terwijl dit echt niet altijd klopt. Zo denken mensen bij de kleur zwart direct aan somber en gedompt. Toch kan dit goed gecombineerd met wit en kleur echter spannend en contrastrijk zijn. Bij wit en grijs denken mensen direct aan saai en ongeïnspireerd. Door veel verschillende grijstinten toe te voegen en te spelen met een rijk palet aan materialen hoeft dit helemaal niet waar te zijn. Felle kleuren zorgen ervoor dat je je energiek en blij voelt. Lichtere kleuren zorgen ervoor dat je je rustig en gefocust kunt voelen. Belangrijke zaken om rekening mee te houden bij bijvoorbeeld het stylen van een kinderkamer of werkkamer.

Wat mag wel en wat mag niet bij het kiezen van kleuren?

Zoals bij alles in de interieurwereld: er zijn geen regels voor styling. Je gaat niet naar de gevangenis als je een kleur ‘verkeerd’ toepast. Echter, er zijn wel een paar interessante theorieën over het toepassen van kleuren. Bijvoorbeeld de 60/30/10-regel en de associaties die verschillende kleuren oproepen. Wil je echter een fuchsia muur met een gele bank en een bloedrood kleed? Go for it! You do you. Ben je wat meer ingetogen in je kleurgebruik en houdt je niet van clashende kleuren? Zorg dan voor een basis in de witte, grijze, crème of bruine kleurtinten. Dit zijn allemaal kleuren die vriendelijk zijn; ze kunnen goed overweg met een breed spectrum andere kleuren.

Daarnaast kun je uitgaan van de regel dat 3 basiskleuren -voor een kleine ruimte- zorgt voor een rustige uitstraling. Denk voor de basiskleuren aan de vloer, muren en plafond. Indien één van deze oppervlaktes al een sterke accentkleur is, kun je minder met kleuren spelen bij de grote kleuroppervlaktes als gordijnen, de bank of het bed.

Hoe ga jij kleur toepassen in jouw interieur?

Ben je er uit welke kleuren bij jou en je interieur passen? Kijk je er al naar uit om de verfkwast te pakken en de muren en leuke tint te geven? Laat het ons zien door ons te taggen op Instagram. Heb je nog vragen of je eigen tips over het gebruik van kleuren? Laat het ons weten in de reacties hieronder. We inspireren graag, maar raken ook graag geïnspireerd!

KARST

25 jaar | styling op de m2 held | TOP Blogger Wonderewoonwereld.nl | Vintage | Luxe | Thrifted | Woordkoning | Karst op Instagram

KARST

Karst | 25 jaar | styling op de m2 held | TOP Blogger Wonderewoonwereld.nl | Vintage | Luxe | Thrifted | Woordkoning | Karst op Instagram