De boutique sfeer creëren bij jou thuis: 4 tips
Ben jij ook fan van de boutique sfeer?
Interieur fanaten verdelen zich in grofweg twee kampen: de liefhebbers van Scandinavisch licht wonen en de voorstanders van een luxe en eclectische uitstraling van boutique hotel. Een donkerder interieur biedt enorm veel mogelijkheden, wat gelijk ook afschrikkend kan werken. Hoe creëer je de juiste mood; hoe stem je de kleuren, materialen, afwerkingen en vormen op elkaar af? Hieronder meer over hoe je in jouw huis die boutique sfeer kunt bewerkstelligen. Let’s get into it!
Waaraan is de boutique sfeer te herkennen?
De boutique sfeer is trendy geworden als tegenreactie op de serene, witte woonstijl en de industriële, stoere woonstijl die lange tijd oververtegenwoordigd waren in de huizen van Nederland. De boutique sfeer wijkt sterk af van beide andere woonstijlen. Deze sfeer onderscheidt zich door:
- een focus op feeling door het gebruik van materialen als fluweel en satijn;
- een uitbundig gebruik van kleuren, motieven, designs en vormen;
- een verrassende mix van meubels, van nieuw tot vintage en van design tot kitsch;
- een spannend samenspel van elementen door scherpe contrasten;
- een weldadige hoeveelheid aan decoratie: minimalisme is uit, maximalisme is in.
Als jij jouw interieur wilt stylen in deze sfeer heb je oneindige mogelijkheden. Deze sfeer is namelijk heel vergevend en vraagt niet om een specifiek design van meubels en accesoires of een specifieke afwerking van muren en vloer. Dit maakt deze stijl gelijk ook afschrikkend en overweldigend om te implementeren. Waar moet je in hemelsnaam beginnen? De volgende tips geven je wat houvast.
1. Zet de toon met warme kleuren
De boutique sfeer, of ook wel de hotel chique sfeer genoemd, geeft een weldadig gevoel van warmte. Wanneer je een muurkleur kiezen gaat, heb je enorm veel mogelijkheden. Het geheim is dat de kleuren een rode, warme ondertoon hebben of een hoge saturatie hebben. Denk aan ultramarijn, bordeauxrood, bosgroen, warmgrijs en antraciet. Om deze stijl thuis te creëren gebruik je dit type kleuren voor de basis, maar mag je in kleine doses ook pastels als oudroze en mintgroen en primaire kleuren als rood en (oker)geel toepassen. Dit zorgt voor dat kenmerkende contrast.
Het lijkt misschien zo, maar voor de boutique sfeer is wit zeker niet volksvijand nummer één. Voor houtwerk en details brengt wit dat oh zo gewenste contrast. Ook mag je zeker een muur of twee wit laten, zo lang de warme kleuren maar de boventoon blijven voeren.
2. Stof, steen, hout, metaal, glas en leer
Materialen zijn heel bepalend voor hoe een ruimte aanvoelt. Voor deze weldadige sfeer is het aan te raden om een bonte mix van verschillende materialen en afwerkingen te kiezen. Zo ligt bij de boutique sfeer ligt er nadruk op ambacht en sierlijkheid. Hoe zorg voor die luxe uitstraling? Kies de juiste afwerking van de verschillende materialen!
- Kies voor een zachte of gladde stof als fluweel of satijn in plaats van linnen of katoen.
- Steensoorten als marmer of graniet passen goed in deze stijl, baksteen of beton minder.
- Hout is in alle kleuren toe te passen, kies voor een gelakte afwerking in plaats van verweerd hout.
- Wat bling voeg je te met goud, zilver en koper, ruwe metaalsoorten matchen minder goed.
- Glazen accessoires zijn perfect, denk aan spiegels, kristal, gekleurd glas en glas in lood.
- In alle kleuren en typen is leer ideaal voor deze woonstijl; van verweerd leer tot lakleer.
Kort samenvattend: bij het kiezen van materialen en afwerkingen gaat het om een gladde en fijn aanvoelende finish in tegenstelling tot ruwere afwerkingen die we kennen uit bijvoorbeeld de industriële woonstijl.
3. Decoreren voor een overdadige boutique sfeer
Minimalisme is uit, maximalisme is in. Pak dan ook uit met een eclectische collectie van woonaccesoires. Alle typen accessoires komen tot recht in dit interieurtype; beelden, kandelaars, lampen, vazen, potten, kaarsen, plateaus en planten: alles is mogelijk. Leg een sterke focus op belichting. De boutique stijl komt in de avond tot leven. Kaarsen en sfeerlampen zorgen ervoor dat er een knusse sfeer ontstaat. Oude sierlijke beelden of klokken, kandelaars met een edelmetalen afwerking of geglazuurd keramiek zoals Delfts blauw dragen bij aan de opulente en luxe sfeer. More is more: laat je accesoires zich niet eenzaam voelen en werk met clusters van accessoires.
4. Something borrowed, something new
Een chique en verrassend interieur komt niet tot stand door alle meubels bij dezelfde woonwinkel aan te schaffen. Ga dan ook voor een eclectische mix tussen kringloop, tweedehands, brocante, vintage en nieuw. De boutique sfeer doet lijken dat het interieur langzaam tot stand is gekomen door telkens een element toe te voegen. Het hoeft dus niet direct perfect te zijn; ruimte om het langzaam maar zeker aan te vullen is net zo leuk. Loop je ergens tegenaan, dan kun je het een plekje geven.
Maak het interieur helemaal eigen door familiestukken een plekje te geven. Een likje verf of een nieuwe stoffering zorgen ervoor dat dat oude stuk van oma perfect past in jouw interieur. Niet alleen maakt dit jouw interieur uniek en passend bij jouw identiteit; ook geeft het snel een gevoel van thuis omdat het herkenbaar is. Het is jouw huis, niet een plaatje in een tijdschrift.
Klaar om aan de slag te gaan met onze tips voor een boutique sfeer te creëren?
Helemaal klaar om jouw interieur een boutique sfeer te geven? Ligt jouw bank vol met fluwelen en satijnen kussens? Tag ons in jouw foto’s op Instagram! Heb jij je eigen tips voor een luxe, eclectische ambiance? Of heb je vragen? Laat het ons weten in de reacties of stuur ons een mailtje via het contactformulier. Wij inspireren je graag!
KARST
25 jaar | styling op de m2 held | TOP Blogger Wonderewoonwereld.nl | Vintage | Luxe | Thrifted | Woordkoning | Karst op Instagram
KARST
Karst | 25 jaar | styling op de m2 held | TOP Blogger Wonderewoonwereld.nl | Vintage | Luxe | Thrifted | Woordkoning | Karst op Instagram
Leuke en goed tips. Daar heb je wat aan,