Schoonmaken is een noodzakelijk klusje dat niet iedereen leuk vindt. We denken dat je het dan maar beter ook zo efficiƫnt en goed mogelijk kunt doen. Dan is je huis schoon en netjes waardoor je er een goed gevoel van krijgt. We vroegen daarom aan de webshop Huchem voor professionele schoonmaakadviezen. De experts van Huchem gaven ons de volgende tips.

  1. Ontwikkel een systeem

Goed schoonmaken draait ook om een plan en regelmaat. Ontwikkel daarom een systeem voor jezelf om structureel schoon te maken. Dit maakt de mentale barriĆØre om te starten lager, omdat je weet waar je moet beginnen en wat je moet doen. Als je daarnaast je schoonmaakschema gewend bent, wordt het steeds makkelijker voor je.

  1. Ā Gebruik microvezeldoekjes (en andere microvezelproducten)

Microvezeldoekjes beschikken over dunne vezels die zelfs 100 keer dunner zijn dan mensenhaar. Ze hebben de nuttige eigenschap dat ze vuil en stof vasthouden als je aan het schoonmaken bent. Dit werkt veel beter dan schoonmaken met een normale schoonmaakdoek. Ook zijn er handige microvezeldweilen en andere microvezelproducten.

Let wel op dat je deze niet in de wasdroger doet, omdat ze anders hun zachtheid en werking verliezen. Ook bleekmiddel en wasverzachter vermindert de effectiviteit van de microvezels.

  1. Geknoeid? Onmiddellijk reinigen

Heb je ergens gemorst, bijvoorbeeld tijdens het koken? Als je de vieze plekken direct schoonmaakt, dan kun je je aanrecht, kookplaat en oven veel makkelijker schoonmaken dan wanneer je dag wacht. Dit geldt ook voor vlekken in kleding. Pak deze zo snel mogelijk aan en de kans is het grootst dat je de vlek eruit krijgt.

 

  1. Laat schoonmaakmiddelen inwerken

Gebruik je een schoonmaakmiddel dat je op een oppervlakte spuit? Laat het dan 15 minuten inwerken en begin niet direct met je schoonmaakdoek te wrijven. Als het schoonmaakmiddel is ingewerkt, is het veel eenvoudiger en sneller om bijvoorbeeld je aanrecht schoon te maken.

  1. Eerst stoffen, dan stofzuigen

Laat de zwaartekracht voor je werken. Stof daarom eerst voordat je gaat stofzuigen. Het stof dat tijdens het stoffen neerdaalt, kun je dan daarna stofzuigen. Als je het andersom doet, dan is je vloer nog steeds niet schoon. Als je stof veegt, werkt dan ook van boven naar onder.

 

  1. Rubberen handschoenen tegen haren van honden en katten

Heb jij honden of katten? Natuurlijk super gezellig, maar je hebt wel overal haren in je huis die je maar lastig van je stoffen bank en stoelen afkrijgt. Gelukkig hebben we hier een tip voor. Trek een rubberen handschoen aan en wrijf over je bank en stoelen waar de haren zitten. De rubberen handschoen wordt statisch geladen waardoor de haren aan de handschoen blijven plakken. Als je klaar bent, houd je de handschoenen even onder de kraan en je bent klaar.

Wil jij nog tips lezen om zo snel mogelijk je huis op orde te krijgen? Lees dan ons artikel met slimme tips om je huishoudelijke taken sneller af te ronden. Succes!