Bitumen en kunststof zijn dakbedekkingen die beide zeer geschikt zijn voor platte daken. Waar bitumen dakbedekking al erg lang de meest gebruikte dakbedekking is voor dit type dak, wordt kunststof dakbedekking steeds populairder. Dat is niet zonder reden. Het is een duurzamer en lichter alternatief voor bitumen dakbedekking. Daarnaast kent het kunststof een langere levensduur (minimaal 25 jaar) o.a. doordat het beter bestand is tegen Uv-straling. Ben je op zoek naar een nieuwe dakbedekking voor een plat dak? Laat je vooral goed adviseren door een professionele dakdekker. Zaken als de dakconstructie en zijn namelijk zeer bepalend voor het juiste type dakbedekking.

Kenmerken van bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking is goed bestand tegen weersinvloeden en de ozon. Daarnaast is het een goedkopere oplossing dan kunststof dakbedekking. Bitumen dakbedekking is verkrijgbaar in twee soorten: APP en SBS. APP zijn UV bestendige plastomeren en vereisen geen beschermende ballast laag zoals bijvoorbeeld kiezels. SBS is veel flexibeler en kleeft ook beter ten opzichte van de plastomeren. Op een SBS bitumen dakbedekking worden veelal wel kiezels geplaatst. Het voordeel is dat deze het de dakbedekking op zijn plek houden bij veel wind, water absorberen en plassen op het dak voorkomen.

Over kunststof dakbedekking

In vergelijking tot bitumen kent kunststof vele voordelen. Deze soort dakbedekking heeft een langer levensduur (tot wel 40 jaar) en is milieuvriendelijk doordat het goed recyclebaar is. Verder is het lichter van gewicht dus ook geschikt voor lichtere onderconstructies. Er zijn verschillende soorten kunststof dakbedekking: PVC, EPDM en ECB. Deze hebben uiteraard ook weer hun eigen voor- en nadelen. Zo is EPDM geschikt voor een groendak, maar erg gevoelig voor chloor en is PVC erg licht, maar niet olie bestendig. De manier van plaatsen van PVC, EPDM en ECB dakbedekking verschillen ook van elkaar. Zo kan een PVC dak zowel losliggend geplaatst worden, mechanisch bevestigd of gelast. EPDM dakbedekking daarentegen wordt gelijmd.

Neem voor meer informatie contact op met Dakwerk.