De keuken is één van de belangrijkste ruimtes in het huis. Het is immers de plek waar jij je eten bereid en eventueel ook een plek waar mensen samenkomen om te koken en te eten. Het inrichten van je keuken is één ding, maar optimaal van je keuken genieten zit hem in kleine details en in zorgvuldig onderhoud. We zetten het hier voor je op een rijtje.

Hou je keukenapparatuur goed schoon

In de keuken gebruik je allerlei soorten apparatuur en aangezien daarin met eten gewerkt wordt, kunnen ze snel smerig worden. Tijdens het schoonmaken van de keuken richten we ons echter vaak vooral op de vloer en het aanrecht, maar zorg ook dat je (het liefst direct na gebruik) je apparatuur goed schoonmaakt. Haal een doekje door je magnetron, verwijder direct de kaasresten uit het tosti-apparaat en maak de airfryer direct na gebruik schoon. Ook moet je eens in de zoveel tijd je ontkalken senseo (of alle andere apparaten waarin je met water werkt.) Voor de meeste keukenapparatuur geldt dat water met wat allesreiniger voldoende is om de boel schoon te krijgen. Vergeet nooit om de stekker uit het stopcontact te trekken, tenzij het voor het reinigingsproces nodig is dat het apparaat aanstaat.

Let op schimmelplekken

Waar vocht en warmte samenkomen ontstaat helaas vaak schimmel, zo ook in jouw keuken. Schimmel vermenigvuldigt snel en het is dus van belang het snel aan te pakken. Gelukkig is dat niet heel ingewikkeld. Met wat zuiveringszout opgelost in water kan je vaak al een heel eind komen. Draag handschoenen en eventueel een mondkapje tijdens het verwijderen van schimmel (de geur kan vrij intens zijn.) Als er schimmel tussen de voegen van je tegels zit, kun je dit het best wegboenen met een afgedankte tandenborstel.

Hou je keukenkastjes netjes

Het is verleidelijk om de vaatwasser zo snel mogelijk uit te ruimen en alles maar ergens neer te zetten, maar het zorgt voor een hoop rust als je keukenkastjes zo helder mogelijk ingedeeld zijn. Wijd dus niet alleen een lade aan pannen, maar stel daarin voor jezelf ook helder waar de grote pannen, de kleine pannen, de pannendeksels en de koekenpannen horen te liggen. Kijk ook regelmatig kritisch naar wat er nog in de voorraadkast staat. Wat is nog eetbaar, wat kan weg, waarvan ben je überhaupt vergeten dat je het nog had liggen? Opgeruimde keukenkastjes zorgen voor een hoop rust tijdens het koken.

https://hg.eu/