Wil jij in het nieuwe jaar wat duurzamer gaan leven? Implementeer duurzaamheid dan in elk aspect van jouw leven, zo ook in de keuken. Een duurzamere keuken kun je gemakkelijk bewerkstelligen met de beste inductiekookplaat en duurzame materialen. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Koken op inductie

Koken op inductie is een goede stap als je minder afhankelijk wil zijn van gas. Koken op inductie is niet alleen energiezuiniger; inductieplaten zijn ook nog eens sneller, veiliger en gemakkelijker schoon te houden. Ze zijn helaas niet goedkoop. Doe daarom goed onderzoek en vergelijk verschillende inductieplaten met elkaar. Zo kom je bijvoorbeeld tot de beste kookplaat met afzuiging. Als je geen zin hebt in gedoe: ga dan niet voor een inbouw plaat, inductieplaten zijn ook als losse kookplaat verkrijgbaar.

Let op energielabels

Let op de energielabels van de keukenapparatuur die je gebruikt. Je wilt eigenlijk dat al je apparaten minimaal een A-label hebben, maar nog liever een A+label of zelfs een A++- of zelfs A+++-label. Hoe eerder het label in het alfabet, hoe energiezuiniger het is. Dat is niet alleen leuk voor de aarde, maar ook voor je portemonnee.

Duurzame materialen

Je leeft pas echt duurzaam als je niet te veel koopt, maar als je toch nieuwe spullen in je keuken nodig hebt: ga dan voor duurzame materialen. Dat wil zeggen: materialen die in productie en als afval het milieu weinig kwaad doen en ook nog eens lang meegaan. Hout met een FSC-keurmerk is bijvoorbeeld een goed voorbeeld van duurzaam materiaal. Ook keramiek en kunststof zijn prima duurzame materialen. Als je nieuwe pannen koopt: let op dat deze PFAS-vrij zijn. PFAS zit soms in de anti-aanbaklaag van pannen en als dit vrijkomt is dat niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid.

Leef duurzaam in je keuken

Leer jezelf een duurzame leefstijl in de keuken aan. Dit doe je door zo min mogelijk eten weg te gooien en het afval dat je weggooit consequent te scheiden. Ook kun je jezelf aanleren om kleine afwasjes gewoon met de hand te doen en niet voor elk dingetje de vaatwasser aan te zetten. Kortom: een betere wereld begint bij jezelf en de keuken is een prima plek om te beginnen. Door langzaam van het gas af te gaan, op energielabels te letten en te investeren in duurzame producten kom je al een heel eind.