We bezoeken de sauna om verschillende redenen. Sommigen doen het om het herstel na een fysieke training te bevorderen, om de huid te verzorgen of zelfs om de slaapkwaliteit te verbeteren. Velen van ons gaan graag naar de sauna omdat het ons ontspant, zowel lichamelijk als geestelijk. Hoe kan de sauna de geestelijke gezondheid bevorderen?

Dwingt om tijdelijk afstand te nemen van digitale technologie

Hoe meer tijd we besteden aan het opgaan in digitale technologie, hoe groter het risico op psychische stoornissen zoals depressie en angststoornis. Daarnaast kan digitale technologie verslavend zijn. Vooral onder jongere generaties neemt deze verslaving toe. Regelmatige ā€˜ontgiftingā€™ van digitale technologie kan leiden tot een beter evenwicht tussen werk en vrije tijd, betere relaties tussen mensen onderling en een betere geestelijke gezondheid in het algemeen. Het wordt afgeraden om elektronische apparatuur mee te nemen in een traditionele sauna, omdat de hitte en vochtigheid van de sauna de apparatuur kunnen beschadigen. Daarom forceert de sauna een breuk met de digitale technologie, en bevordert daarmee onverhoopt zowel fysieke als mentale ontspanning. Vrij van afleiding en stress veroorzaakt door het gebruik van digitale technologie, kun je je volledig ontspannen in de sauna. De kalme en stille omgeving van de sauna kan de geest helpen kalmeren, en bijdragen aan zowel mentale als fysieke ontspanning.

Meer contact met anderen

Naast de digitale ā€˜ontgiftingā€™ die het niet meenemen van digitale apparatuur afdwingt, betekent het ook dat je in de buitensauna de volledige aandacht aan anderen kunt geven. Contact met anderen vermindert het risico op depressie en angst, en bevordert een positieve stemming en gevoel van zelfwaardering. Persoonlijke verbindingen zijn immers gunstiger voor de geestelijke gezondheid dan virtuele verbindingen. Wereldwijd zijn sauna’s sociale plekken. Vrienden kunnen ervoor kiezen om samen te komen in een sauna om samen waardevolle momenten te delen. De ononderbroken, vredige omgeving van de sauna biedt immers de mogelijkheid voor betekenisvolle gesprekken met elkaar.

Bevordert een goede slaapkwaliteit

Een slechte slaapkwaliteit wordt in verband gebracht met veel negatieve effecten, zoals overgewicht, diabetes, depressie en angst. Te weinig slaap of onderbroken slaap kunnen ertoe bijdragen dat we minder bewegen, depressief worden en moeite hebben met de concentratie . De sauna verbetert de slaapkwaliteit op verschillende manieren. Zo ontspannen pijnlijke spieren zich in de hitte van de sauna. Ontspanning van de spieren zorgt ervoor dat je beter kunt slapen. Bovendien maakt de hitte van de sauna slaperig, waardoor het aannemelijk wordt dat je eerder in slaap valt. Door beter te slapen, is de kans groter dat je je overdag positief voelt, en deelneemt aan activiteiten die het mentale welzijn vergroten, zoals sport en sociale omgang met anderen.