Op de een of andere manier lijkt het of we altijd ruimte tekort komen in huis. Heb je een tuin? Dan ben je gezegend, want dit biedt mogelijkheden! Je kunt er namelijk een overkapping laten plaatsen of, nog beter, een potdeksel schuur. Daarmee creëer je een fraaie, praktische ruimte voor diverse functies. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het bouwen van een potdeksel schuur en waarom het een geweldige investering zal zijn.

Wat is een potdeksel schuur?

Bij de potdeksel techniek worden planken verticaal geplaatst, waarbij de planken elkaar iets overlappen. Daardoor kan er geen regenwater insijpelen en krijgt vuil ook geen kans. Het is een techniek die wordt gebruikt voor gevelbekleding, schuttingen en schuren. De toepassingen van een potdeksel schuur zijn zeer divers: van een simpele opbergruimte voor fietsen, gereedschap en tuinspullen tot een compleet buitenhuis dat je kunt gebruiken als extra slaapkamer, hobbyruimte of zelfs om te verhuren als vakantiehuis of bed and breakfast.

Voordelen van een potdeksel schuur

De voordelen van een schuur met potdeksel constructie zijn groot, kijk maar mee:

1. Extra opslagruimte:

Een van de belangrijkste redenen om een schuur in de tuin te plaatsen, is natuurlijk de extra opbergruimte. Je kunt al je spullen georganiseerd opbergen en beschermen tegen weersomstandigheden en diefstal. Bovendien slingeren ze niet meer in huis rond, waardoor het daar een stuk netter wordt.

2. Bescherming tegen weersinvloeden:

Over de potdeksel constructie is goed nagedacht! Doordat de planken overlappen, krijgen regen, sneeuw en wind geen kans meer. Hierdoor blijven je spullen droog en beschermd, zelfs tijdens de meest extreme weersomstandigheden.

3. Esthetische waarde:

Een schuur in de tuin biedt uiteraard vooral praktisch voordeel, maar het oog wil ook wat toch? Een potdeksel schuur is erg mooi om te zien. Hout heeft altijd een warme en robuuste uitstraling en de kleur en stijl kun je aanpassen aan jouw voorkeur. Modern of klassiek, groen, zwart, grijs of een andere kleur; het kan allemaal

4. Duurzaamheid en goede investering:

Bij de constructie van een potdeksel schuur wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen zoals geïmpregneerd hout. Hierdoor is het bestand tegen weersinvloeden en gaat het lang mee. Je huis zal in waarde toenemen. Dit maakt het dus een goede investering op lange termijn.

Hoe bouw je een potdeksel schuur?

Het bouwen van een potdeksel schuur is niet de meest eenvoudige klus, daar heb je wel twee rechterhanden voor nodig. Je kunt er dan ook beter voor kiezen om een schuur te laten bouwen door een betrouwbaar bedrijf. Je weet dan zeker dat alles goed gebeurt: van de fundering tot de afwerking. Daarbij worden – in grote lijnen – de volgende punten afgewerkt:

  • Keuze voor de juiste locatie:

Voordat er überhaupt gebouwd kan worden, moet er een geschikte plek worden gekozen voor de potdeksel schuur. Houd daarbij rekening met de stand ten opzichte van de zon, de nabijheid van bomen (wortels!) en een voldoende ruim en vlak terrein.

  • Voorbereiding van het terrein:

Het terrein wordt ontdaan van obstakels zoals puin, muurtjes, bestrating etc. Daarna wordt het mooi vlak gemaakt en er worden betonnen funderingspalen gemaakt om stabiliteit te bieden.

  • Bouw van het frame:

Vervolgens wordt het frame van de schuur gebouwd met behulp van balken en dwarsbalken. Natuurlijk wordt er goed gecontroleerd of alles waterpas is.

  • Bevestig de planken:

Nu komt de potdeksel constructie: de planken worden met overlapping op het frame gemonteerd. Daarbij moet ervoor gezorgd worden dat alles stevig is bevestigd met het juiste materiaal zodat waterdichtheid gegarandeerd is.

  • Dak en deur:

Daarna wordt het dak op de schuur gemaakt en zal er een deur en eventueel raamwerk geplaatst worden. Natuurlijk wordt alles goed afgedicht om lekkage en vochtproblemen te voorkomen.

  • Afwerking:

Tot slot wordt het hout behandeld met een beschermende coating, zodat weersinvloeden geen kans krijgen.

Functie van de potdeksel schuur

Een potdeksel schuur kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Is het de bedoeling dat het als eenvoudige schuur dient, dan zijn de bovengenoemde stappen voldoende. Wil je echt een extra woonruimte, dan zal er uiteraard ook isolatie aan te pas komen en aankleding van de muren, het dak en de vloer aan de binnenkant van de schuur. Wat bij jou de situatie ook is, een potdeksel schuur is zeker een geweldige toevoeging aan je tuin en je huis. Het is een investering die zichzelf terugbetaald, al is het alleen vanwege het feit dat je huis meer waard wordt.

Kortom, heb je gebrek aan ruimte maar heb je wel een tuin? Dan is het plaatsen van een potdeksel schuur de juiste oplossing!