De eetkamer is een kamer waar meer gebeurt dan alleen eten. Het is een plek waar we mooie herinneringen maken en waardevolle gesprekken voeren. Waar avonden met vrienden nóg gezelliger worden en quality time met familie echt speciaal. 

Je smaak verandert en bij een nieuwe levensfase past soms ook een nieuw interieur. Het is daarom helemaal niet erg om je eetkamer af en toe een make-over te geven. Sterker nog, dat vinden we alleen maar leuk. Daarom zetten we alvast een aantal interieurtips- en ideeën voor het herinrichten van jouw eetkamer op een rij!

Luxueuze eetkamerstoelen

Een comfortabele zitplaats is een van de belangrijkste elementen van jouw eetkamer. Soms kan een stoel er super stylish uitzien, maar valt hij in de praktijk behoorlijk tegen. Je wilt een stoel met een uitstraling die helemaal in jouw straatje past, maar waar je gasten geen last van hun rug van krijgen. 

Of je nou opzoek bent naar iets luxueus of juist een stoel met een stoer randje, leren eetkamerstoelen kunnen altijd. Deze variant biedt waar jij naar opzoek bent: comfort en stijl. Ook bij deze stoelen valt te experimenten met kleur, je hoeft heus niet meteen te denken aan bruin leder. Een ijsblauwe variant vinden wij bijvoorbeeld ook super gaaf! 

Een knusse eetkamerbank

Totaal iets anders proberen? Ga dan eens voor een eetkamerbank in plaats van stoelen. Op die manier zit je net iets knusser naast elkaar en dan ontstaan die waardevolle herinneringen vanzelf. Afhankelijk van de levensfase waar je inzit is het handig om te kijken naar het materiaal van de bank. Knoeipot aan tafel? Ga dan bijvoorbeeld voor leer in plaats van stof. 

Een eetkamerbank is meer dan alleen gezellig. Een bank neemt namelijk minder ruimte in dan losse stoelen. Daarbij creëert de eetkamerbank ook nog eens meer rust dan bijvoorbeeld twee of drie losse stoelen op een rijtje. Win-win!

eetkamer-inspiratie

Bron: https://www.recentlytheblog.com

Eettafel: liever rond of rechthoekig?

En dan nu het belangrijkste onderdeel van de eetkamer: de eettafel. Want waar zouden we zijn zonder tafel? Kijk eerst eens naar de tafel die je nu hebt. Is die groot genoeg? Of mag die eigenlijk nog wel iets groter of kleiner? En heb je nu een rechthoekige tafel of juist een ronde? 

We zitten elke dag aan tafel. Des te belangrijk is het om een eettafel te hebben die goed past bij jouw situatie. Een groot voordeel van een ronde tafel is dat je iedereen kunt aankijken. Daarnaast neemt een ronde tafel ook nog eens minder ruimte in dan een rechthoekige tafel en zit iedereen even ver van het midden. Ideaal als je bijvoorbeeld gaat gourmetten. En voor het geval je kinderen hebt, die kunnen zich in ieder geval niet stoten aan een hoek! Een nadeel is wel: je kunt een ronde tafel niet tegen een muur aanzetten. 

Het voordeel van een rechthoekige tafel is dat je hier vaak meer op kwijt kunt dan op een ronde tafel. Daarnaast is een tafel met hoeken makkelijker te verlengen mochten er bijvoorbeeld extra mensen mee-eten.

eetkamer-ideeën-2020

Bron: https://www.anthropologie.com

Must have sfeerverlichting

In de eetkamer is sfeerverlichting een must have. Niet zo in your face, maar met een dimmer pas je deze verlichting naadloos aan aan de gelegenheid. Vrienden over de vloer? Zacht licht in combinatie met kaarsen maakt de ruimte meteen een stuk sfeervoller. Aan tafel met je gezin? Dan voldoet centraal licht vaak al prima.  

Ga jij voor eetkamerstoel of toch voor een eetkamerbank? Laat het weten in de reacties.