Het ophangen van kleding voorkomt dat er kreuken ontstaan in de stof. Daarnaast geeft het de kleding ruimte om te ademen. Door je kleding netjes op te hangen aan kledinghangers, zorg je ervoor dat je kleding netjes en fris blijft. 

Wat is een kledinghanger?

Een kledinghanger, ook wel knaapje genoemd, is een hanger waar je kleding aan ophangt. Je herkent de hangers aan de schoudervorm waardoor kleding de lichaamsvormen van een mens behoudt wanneer je ze ophangt. Er bestaan ook kledinghangers met een rechte stang. Hier hang je bijvoorbeeld een broek of lange rok overheen. 

Voorkom kreuken met kledinghangers

Strijken is een tijdrovende klus, vooral wanneer je er in de ochtend achter komt dat je blouse vol kreuken zit. Door je kleding meteen na het wassen strak op te hangen aan de waslijn, voorkom je dat er kreuken ontstaan. 

 

Hang de kleding vervolgens aan kledinghangers in de kast zodat de kreuken niet alsnog ontstaan. Hierbij is het belangrijk dat je de juiste kledinghanger voor het kledingstuk kiest. Is de hanger te groot, dan rekt de stof uit. Een te kleine hanger daarentegen laat de stof slap hangen en alsnog kreuken. Kies voor een goede kledinghanger, bijvoorbeeld van Colorhanger, om ervoor te zorgen dat je kleding niet kreukt in de kast. 

Hoogte en lengte van een garderobestang

De garderobestang is de stang waar je de kledinghangers aanhangt. Kleding blijft alleen kreukloos wanneer je deze op een passende garderobestang hangt. 

 

Allereerst is het belangrijk dat het kledingstuk niet op de grond hangt. Denk aan lange avondjurken waarbij de onderkant kreukt wanneer deze op de grond ligt. Controleer of de garderobestang hoog genoeg hangt. 

 

Let daarnaast op de lengte van de stang of kapstok. Bezit je veel kledingstukken die je ophangt, kies dan voor een langere stang. Kleding dat tegen elkaar aan gepropt in de kast hangt gaat ook kreuken. 

Verschillende soorten kledinghangers

Er bestaan verschillende soorten kledinghangers, elk voor een specifiek soort kledingstuk. Door de juiste hanger bij het juiste kledingstuk te gebruiken, hou je de kleding netjes en strak. Speciaalzaken, zoals Colorhanger, verkopen kledinghangers voor allerlei soorten kledingstukken. 

  • Voor shirts: deze hanger is smal en beschikt over een schoudervorm. Zo neemt hij de vorm van het shirt in en blijft het shirt ongekreukt.
  • Voor pakken: deze hanger beschikt over een driehoekvorm waar het jasje omheen hangt. Daarnaast zit er een rechte stang in het midden waar de broek overheen gaat.
  • Voor jassen: deze hanger is stevig en beschikt over een ronde vorm. Hierdoor valt de jas mooi om de hanger heen.
  • Voor broeken: deze hanger herken je aan de rechte vorm waar je de broek omheen hangt. Daarnaast beschikt de hanger soms over een extra pincet die voorkomt dat de broek wegglijd.
  • Voor riemen en stropdassen: tot slot is er nog de hanger voor riemen en stropdassen. Deze hanger is wat kleiner en beschikt over haken om de stropdas of riem aan op te hangen.

Materialen voor kledinghangers

Een belangrijke factor van de kledinghangers is het materiaal. Welke kledinghanger het best bij het kledingstuk past, hangt voor een groot deel af van het materiaal. Deze kledinghangers komen het meest voor:

  • Metalen kledinghanger: deze kledinghanger is stevig en volledig gemaakt van een enkele metalen draad. Deze draad vormt een driehoek met aan de bovenkant een haak. De hangers roesten niet en nemen weinig ruimte in door de smalle vorm.
  • Houten kledinghanger: deze kledinghanger bestaat uit een houten driehoek met een metalen of houten haak aan de bovenkant. Het hout bevat geen haakjes meer waar de kleding aan blijft hangen, doordat hij goed is gepolijst.¬†
  • Plastic kledinghanger: dit is een populaire onder zijn soort. De plastic kledinghanger komt voor in alle mogelijke kleuren, wat hem voor veel mensen aantrekkelijk maakt. Daarnaast is het ook de goedkoopste variant.¬†
  • Satijnen kledinghanger: voor gevoelige kleding gebruik je een satijnen kledinghanger. Hij bestaat uit heel zacht gevoerd materiaal wat zelf de gevoeligste kleding niet beschadigd.¬†

Het verschil tussen kledinghangers en kledinghaken

Wanneer je naar kledinghangers zoekt, zie je dat de term kledinghaak ook regelmatig voorbij komt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zit er verschil tussen deze twee producten.

 

Een kledinghanger is een hanger die je aan een garderobestang hangt. De hanger heeft een driehoekige of rechte vorm en is bedoeld om diverse kledingstukken aan op te hangen. De hanger zorgt ervoor dat het kledingstuk zijn vorm behoudt en niet kreukt.

 

Een kledinghaak zit aan een kapstok of garderobestang bevestigd. Dit is een smalle haak waaraan je het kledingstuk hangt. De meeste jassen en andere kledingstukken beschikken over een klein haakje aan de achterkant. Hieraan hang je het kledingstuk aan de kapstok. Het nadeel van een kledinghaak is dat de kleding niet uithangt en na verloop van tijd gaat kreuken en de vorm verliest.

 

Je gebruikt een kledinghanger om kleding in je kast netjes op te hangen. Een kledinghaak gebruik je om bijvoorbeeld je jas aan op te hangen.