Verlichting is onmisbaar in je interieur! Maar het vinden van de perfecte hanglamp voor boven je eettafel of de juiste slaapkamer lamp is nog best een klus en je woon-, slaap- of werkkamer op de juiste manier verlichten is een kunst.

Vandaag neem ik je mee in de wondere wereld van verlichting en om nog iets specifieker te zijn: de wereld van de hanglampen. De juiste verlichting brengt wel heel veel sfeer in huis en een mooie hanglamp kan een blikvanger zijn in je interieur. Een hanglamp is  over het algemeen de grootste en belangrijkste lichtbron in een ruimte. Boven je eetkamertafel zorgt hij voor voldoende licht om te zien wat je eet en in de slaapkamer helpt deze belangrijkste lichtbron om de juiste kledingkeuze te maken voor een avondje uit.

Licht is heel bepalend voor de sfeer in een ruimte, maar een lamp hoeft zeker niet alleen functioneel te zijn. Een mooie lamp kan een echte eyecatcher zijn en met een mooie hanglamp kun je een statement maken in een ruimte. Met een goed lichtplan zorg je dus niet alleen voor licht, maar vooral ook voor sfeer.  Als je aan de slag gaat met een lichtplan voor bijvoorbeeld je woonkamer, dan zal je als eerste moeten zorgen voor basisverlichting, verlichting die je bijvoorbeeld even snel aan kan doen als je ’s avonds in het donker thuis komt. Daarnaast heb je functionele verlichting, verlichting die je gebruikt als je aan het werken of koken bent en natuurlijk sfeerverlichting.

Bron: flinders.nl

De hanglamp

Zoals gezegd zorgen hanglampen in het algemeen  voor het meeste licht in een kamer. Wanneer je op zoek gaat naar de perfecte hanglamp is het goed om je even af te vragen wat het doel is van de lamp. Is hij echt meer functioneel? Of moet hij af en toe ook voor wat sfeer zorgen? Ook de stijl van de ruimte waarin de lamp komt te hangen is natuurlijk bepalend voor de lamp die je kiest. Als je dit helder hebt, kun je op zoek naar de perfecte hanglamp. Om je nog een beetje verder op weg te helpen heb ik een aantal trends in hanglampen op een rij gezet.

3 trends in (hang)verlichting voor 2019!

1. Een glazen bol

Lampen van glas zijn hot. Glas is al heel lang een van de favoriete materialen van verlichtingsontwerpers, vooral omdat glas als geen ander materiaal heel mooi met licht speelt en zorgt voor mooie reflecties. Een voordeel van glazen lampen is dat ze als een kameleon ook een beetje weg kunnen vallen in een ruimte. Wil je van je glazen lamp een echte eyecatcher maken dan kun je ook kiezen voor een lamp van glas met een spiegelcoating of een olie finish.

Op het gebied van kleur zie je veel donkere tinten terug in het interieur, hier passen glazen lampen in smokey grey heel goed bij. Maar naast dit ‘smoked’ glas, zijn lampen in de trendkleuren blauw, groen en oker ook helemaal van nu. Dit gekleurde glas kan natuurlijk ook heel goed gemixt worden met ‘gewoon’ transparant en naturel glas. Een lamp van glas met een tintje geeft als hij aan is ook nog een bijzondere kleur licht af.

Bron: Roomed

Bron: Tanja van Hoogdalem

Bron: homedeco.nl

2. Een lamp van goud

Goud is een ‘kleur’ die onze woon- en slaapkamer dit jaar weer binnenwandelt. Deze kleur zorgt voor warmte en goud zorgt ook voor een bepaald chique gevoel. Daarnaast zorgt goud ook voor een mooi contrast met strakke en wat koelere materialen als marmer en beton. Gouden accenten maken je interieur elegant. Wanneer je kiest voor een lampenkap die van binnen goudkleurig is, dan zorgt dit er voor dat er een warm licht verspreid wordt, door de reflectie van het goud.

Bron: homedeco.nl

Bron: Betty Owens

3. Puur natuur

Natuur en het gebruik van natuurlijke materialen, is misschien wel een van de grootste woontrends op dit moment. Het past ook helemaal in ons huidige wereldbeeld, waarbij we steeds meer oog hebben voor de natuur, waarbij we proberen zoveel mogelijk te recyclen en waarbij het gebruik van eerlijke materialen het steeds meer wint van materialen met een slecht imago.

Ook wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe hanglamp kun je helemaal mee in deze trend. Want een hanglamp van rotan of bamboe brengt veel warmte in je interieur. Doordat deze materialen veelal natuurlijke kleuren hebben, passen ze bij veel verschillende interieurs. Een hanglamp met een bamboe of rotan kap past natuurlijk heel goed in een interieur met boho-invloeden, maar ook in het interieur met wereldse invloeden voelt deze lamp zich prima thuis. In een meer klassiek gestyled interieur kan een ‘natuurlijke’ lamp juist zorgen voor een mooi contrast en in een modern interieur zorgt het voor wat warmte tussen meer strakke vormen en materialen.

Bron: Dives & dollar

Bron: Kyal & Kara

Welke van deze trends in (hang)verlichting spreekt jou het meeste aan?

Verlichting is in de meeste interieurs nog beetje een ondergeschoven kindje. Zonde eigenlijk, want de juiste verlichting is de basis voor een prettige sfeer in een ruimte. Ook wanneer deze ruimte je werk- of studeerkamer is, is goede verlichting enorm belangrijk! Maar het is misschien ook het moeilijkste item om in te vullen in je interieur.

Iris

Iris

37 jaar | interior designer | urbanjungles | gek op kleur |spaart bijzondere souvenirs | reisverslaafd

Heb je zin om meer te lezen? Dan is dit iets voor jou!

Afvalcontainers schoonmaken: eenvoudige tips die werken

Afvalcontainers schoonmaken: eenvoudige tips die werken

Afvalcontainers zijn een noodzakelijk onderdeel van ons leven geworden. Of het nu gaat om huisvuil, restafval, PMD afval of bedrijfsafval, afvalcontainers spelen een cruciale rol in het beheer van ons afval. Maar het negeren van hun reiniging kan leiden tot...

Lees meer