De regels veranderen, de subsidies verdwijnen. De logische vervolgvraag luidt: “heeft het nog wel zin om zonnepanelen te plaatsen in 2022?” 

In deze blog gaan we daar wat dieper op in. Je leest meer over de voordelen en waarom het nu én voor de toekomst een van de slimste keuzes is die je kunt maken op het gebied van wonen.

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt afgebouwd, wat nu?

Mensen die nu zonnepanelen op hun dak hebben liggen, profiteren van de salderingsregeling. Daardoor krijg je evenveel terug voor de overtollige stroom die jij levert als de stroom die je afneemt. Maar die regeling wordt vanaf 2023 afgebouwd. De reden daarachter is dat de overheid ons bewust wil maken van ons stroomverbruik. Door deze wijziging gaat de terugverdientijd van je zonnepanelen omhoog, gelukkig maakt dat door de onderstaande redenen niet veel uit. 

Reden 1: Het is een eenmalige investering

De wereld van de zonnepanelen staat niet stil. De panelen die we bij AAA New Energy gebruiken, gaan tot wel 30 jaar mee. Ken jij een andere investering met 30 jaar(!) aan rendement? 

Reden 2: De afbouw is te compenseren

De afbouw van de salderingsregeling hoeft geen probleem te zijn. Jij kunt dit compenseren door meer van je geproduceerde stroom te gebruiken. Daarnaast verdwijnt de saldering ieder jaar met slechts 9%. Dat betekent dat je in 2023 nog 91% van de waarde terugkrijgt, in 2027 ligt dat op 55%. 

Doe je niets? Dan betaal je alleen maar voor de elektriciteit van een ander. Je hebt zelf kunnen zien wat een plotselinge prijswijziging in de energiekosten kan betekenen. Dat voorkom je met zonnepanelen.

Reden 3: Gebruik de energie voor het verwarmen van je woning of opladen van je auto

In 2030 is het gedaan met de brandstofauto’s en stappen we massaal over op het elektrische rijden, die trend is nu al in gang gezet. Daar kun jij je zelfgeproduceerde stroom voor gebruiken. Of wat dacht je van het verwarmen van je woning met airco’s? Die laat je weer draaien op je eigen energie. 

Ook hiervoor geldt: als je de stroom van een ander gebruikt, ben je meer kwijt. Zonnepanelen zorgen ervoor dat je voordeliger rijdt, je huis verwarmt en je kunt overtollige energie terugleveren tegen een leuke prijs. 

De komende jaren heeft het plaatsen van zonnepanelen dus nog veel nut. Misschien wel meer dan nu, door de komst van elektrische auto’s en de stijgende energieprijzen. Wacht daarom niet langer en plan direct je kennismakingsgesprek in, dan kijken we samen vrijblijvend naar je mogelijkheden.