De kans dat jij er wel eens over na hebt gedacht hoe je zelf bier moet brouwen is waarschijnlijk erg groot. Vooral wanneer je met enige regelmaat een biertje tot je neemt, zal jij jezelf keer op keer afvragen hoe ze het toch voor elkaar krijgen de smaak op hetzelfde niveau te houden. Waar je wellicht denkt dat het brouwen van bier een enorme uitdaging is, valt dit reuze mee! Tegenwoordig kun je namelijk ontzettend makkelijk ook zelf thuis vanuit je eigen keuken je favoriete biertje brouwen. Wil jij weten hoe, lees dan verder!

Starterspakket

Wanneer je zelf wilt beginnen met het brouwen van bier, dan is het belangrijk dat je beschikt over de juiste attributen. Zo is het belangrijk een grote pan te hebben, maar ook een zeef, spatel, thermometer en vergistingsemmer zijn onmisbaar voor een goed brouwproces. Wanneer je kiest voor een bierbrouw pakket, dan hoef je je over dit soort zaken geen zorgen te maken. In dit pakket zitten namelijk alle benodigdheden die je nodig hebt om jouw favoriete biertje te kunnen brouwen. Het enige wat jij hoeft te doen, is je favoriete smaak uit te kiezen zodat je kunt beginnen.

Het begin

Voordat je begint met brouwen, is het belangrijk dat je goed checkt of je alles hebt. Alhoewel het starterspakket alle belangrijke onderdelen bevat, dien je zelf de beschikking te hebben over een grote pan, bij voorkeur van minimaal 5 liter of meer. De uiteindelijke opbrengst van een gemiddelde brouw sessie is immers circa 5 liter. Ook is het belangrijk exact te doen wat het recept voorschrijft. Online zijn er tal van verschillende filmpjes te vinden, die je stap voor stap door het hele proces heen helpen. Zo kun je eenvoudig stap voor je de dubbel, tripel of quadrupel recept tot een succesvol einde brengen.

Drinken

Nadat het brouwproces klaar is, is het tijd om te kunnen genieten van je biertje. Toch kost het nog zeker enkele weken voordat het zover is. Nadat je de eerste stappen van het brouwproces hebt doorlopen, dien het geheel tot minimaal 3 weken in een vergistingsemmer te gisten. Als dit is gebeurt, dan kun je het brouwsel in de flesjes gieten. Dit wordt ook wel het bottelen genoemd. Vervolgens dien je deze flesjes gedurende een periode van 3 weken in een donkere ruimte op circa 20 tot 22 graden te laten rijpen. Het is dus niet zo, dat je vandaag kunt besluiten bier te gaan brouwen en er de volgende dag al van kunt genieten.