Vraag je je af wat een fruitschaal met je interieur te maken heeft? Je zult er nog niet zo bij stilgestaan hebben, maar een relatief klein item als een fruitschaal brengt sfeer en kleur in huis. Daarnaast stimuleert een aantrekkelijk beeld op een fruitschaal je natuurlijk ook om meer fruit te eten, maar dat terzijde. En hoe fraai is het je fruit te laten zien op een stukje natuur? In deze blog geef ik je tips en inspiratie voor de mooiste houten fruitschalen.
Bron: etsy.com

De houten fruitschaal in al haar eenvoud

Je mag er dan wel voor gekozen hebben je fruit in ’t vervolg niet meer in de kelder te bewaren, je wilt toch niet dat je houten fruitschaal een storend element wordt in je interieur. Gelukkig is er genoeg keus waardoor je altijd iets zult vinden wat matcht met jouw interieurstijl. Het voordeel van hout is ook, dat het al heel snel past. Een eenvoudige ronde schaal past in bijna ieder interieur. En dan valt er nog genoeg te kiezen. Afwijkende kunstzinnige vormen, daar zul je misschien wat voorzichtig mee zijn. Maar een eenvoudige vorm past altijd. Zeg nou zelf, zie jij deze houten fruitschalen nu niet al op je tafel of kookeiland staan?
Bron: H&M.com
Bron: H&M.com

Duidelijk in vorm

Nu we het toch over vormen hebben, met een houten fruitschaal in een bepaalde vorm maak je direct een statement. Deze zal het namelijk leeg ook goed doen. Je kunt je dan afvragen, is het een gebruiksvoorwerp of accessoire? Er zijn prachtige exemplaren verkrijgbaar die al met al bijna beter af zijn zonder fruit. Met andere woorden, waar kies je voor? Praktisch en mooi, of enkel esthetisch verantwoord? Als gevolg van de tekening in bepaalde houtsoorten wordt je houten fruitschaal echt een prachtig item. Maar daarover later meer.
Bron: houtspul.nl
Bron: houtspul.nl

De vintage houten fruitschaal

Onze bovenburen, de Denen, hebben een fantastisch gevoel voor schoonheid. Als gevolg van het wonen in de natuur, zal de Deense ontwerpersblik al sinds mensenheugenis beïnvloed zijn door waar hij mee omgeven is. En zo krijg je dus een aantal duurzame, functionele en prachtige houten fruitschalen die het decennialang uithouden. Zoek maar eens op Marktplaats of Etsy naar Deense vintage houten schalen. Hoewel niet elke houten schaal geschikt is als houten fruitschaal, zijn er al met al genoeg die zich er uitstekend voor lenen. Ik voorspel bovendien, dat je serieus een houten fruitschaal overweegt nadat je deze sites hebt bezocht. We houden tenslotte van Scandinavisch design, nietwaar?
Bron: etsy.com
Bron: etsy.com

De teakhouten fruitschaal

Zoals het voor houten meubels geldt, is ook de houten fruitschaal smaakgevoelig. Als je van teak houdt, dan weet je in elk geval zeker dat je fruitschaal tegen een stootje kan. Vroeger werd teakhout immers veel gebruikt voor de bouw van huizen. Ten tweede wordt het tegenwoordig nog altijd gebruikt in de scheepsbouw. Hieruit kunnen we afleiden dat je houten fruitschaal al met al een ijzersterke aankoop is. Maar er zijn meer voordelen. Teakhout heeft weinig onderhoud nodig. Er zitten natuurlijke oliën en vetten in het hout waardoor het zijn uitstraling behoudt. Bovendien heeft teakhout een enorme dichtheid waardoor vuil geen kans krijgt om in groefjes te kruipen. En tenslotte kan je keuze voor duurzaam teakhout een warme zijn. Ten eerste door de warme uitstraling van het hout, ten tweede door je keus voor duurzaam geproduceerde houten fruitschaal.
Bron: oldwoodenstool.com
Bron: oldwoodenstool.com

Het nimmer saaie olijfhout

Nu we het toch over duurzaam hebben, ook olijfhout is een voorbeeld hiervan. Omdat olijfbomen alleen gekapt worden als er geen vruchten meer aan komen, is je houten fruitschaal uit olijfhout een geweldige optie. Bovendien zitten ook in olijfhout oliën die vuil afstoten. Een uitstekende kandidaat dus voor het bewaren van je fruit. Aangezien olijfhout grillig van vorm is, net als de tekening van het hout, zal je houten fruitschaal nooit saai ogen. Daarnaast is ook deze houtsoort ontzettend sterk. En weet je wat? Door middel van een halfjaarlijks poetsbeurtje met olijfolie, hoe kan het ook anders, blijft je schaal mooi. Niets in de afwas, altijd gebruiksklaar. Hoe fijn wil je het hebben?
Bron: thetuscankitchen.com
Bron: thetuscankitchen.com

Houten fruitschaal met mango

Heb je er weleens aan gedacht dat ook die heerlijke mango uit je supermarkt eerst aan een boom hing? Mangohout is nu in opkomst. Ook deze boom wordt pas gekapt als hij geen vruchten meer geeft. Aangezien de tekening en structuur van deze houtsoort uniek is, vind je eenzelfde houten fruitschaal van mangohout nergens anders. In het hout kunnen bovendien gele tinten voorkomen. Als gevolg van de behandelwijze of het gebied waar de boom vandaan komt is deze tint in meer of mindere mate aanwezig. Al met al een aardig rijtje voordelen. Uniek, duurzaam, onderhoudsarm, elegant en tevens supersterk!
Bron: picclick.com
Bron: picclick.com

Zelfgemaakt is ook leuk!

Je kunt een houten fruitschaal ook makkelijk zelf maken. Alles wat je nodig hebt zijn houtplakjes, lijm en een schaal. Houtplakjes kun je zelf zagen uit een gevonden tak maar zijn daarnaast ook te koop bij hobbywinkels. Zet je schaal ondersteboven en beleg dan de onderkant met plakjes. Plak daarna de zijkanten van deze plakjes aan elkaar. Daardoor ontstaat dus de platte bodem. Lijm vervolgens de overige plakjes aan elkaar, om de rest van de schaal heen. Net zolang tot je vindt dat je schaal hoog genoeg is. Plakjes van gelijke grootte geven een rustig beeld. Anderzijds geven plakjes van ongelijke hoogte je houten fruitschaal wat meer pit. Je DIY fruitschaal is een feit!
Bron: houtspel.nl
Bron: houtspel.nl

Staat je houten fruitschaal op tafel?

Is het gelukt je met deze tips en informatie enthousiast te maken je fruit eindelijk eens uit je donkere kelder of koelkast te halen? Laat het in een reactie weten en deel dan ook waar je je houten fruitschaal kocht. En natuurlijk is het ontzettend tof je foto voorbij te zien komen op Instagram. Vergeet je ons niet te taggen? Dat vinden we leuk! En eet smakelijk, hè! Want je weet: an apple a day keeps the doctor away!
Susanne

Susanne

40-ish jaar | XXL Cross Stitcher | TOP Blogger Wonderewoonwereld.nl | Durft met kleur | Woordenknutselaar | Creatieveling in hart en nieren | Susanne op Instagram

Heb je zin om meer te lezen? Dan is dit iets voor jou!

Gezellige sfeerhaarden voor elk interieur

Gezellige sfeerhaarden voor elk interieur

Ben je op zoek naar een manier om je huis gezelliger te maken? Of je nu een moderne uitstraling zoekt of een traditionele sfeer wilt creëren, onze inbouwhaarden bieden de perfecte oplossing. Verkrijgbaar in verschillende stijlen en direct uit voorraad leverbaar,...

Lees meer
Interieurbouwers op het hoogste niveau: ontdek Moldura

Interieurbouwers op het hoogste niveau: ontdek Moldura

Vakmanschap, precisie, en passie voor het vak. Dat is waar Moldura Interieurbouwers voor staat. Dit van oorsprong Brabantse familiebedrijf heeft generaties lang kennis en vaardigheden doorgegeven, waardoor ze vandaag de dag uitblinken in de interieurbouw. Bij Moldura...

Lees meer