Heb je een mooie woning op het oog of heb je al een woning gekocht? Zeker als je voor het eerst een woning koopt kan het allemaal best spannend zijn. Er komt namelijk bij een woning kopen veel bij kijken. Onder andere krijg je te maken met een bouwkundige keuring. Zoā€™n speciale keuring geeft je meer zekerheid over de staat van de woning. Overtuigd? Via deze link kan je direct een afspraak inplannen voor een bouwkundige keuring.

Uitkomsten van een keuring gebruiken als ontbindende voorwaarde

Normaal gesproken laat je een bouwkundige keuring uitvoeren tijdens het onderhandelen van de koop van een woning. Als er vervolgens blijkt dat er van alles mis is aan het huis en je binnen een termijn veel kosten moet maken wil je dat natuurlijk voorkomen. Daarom is er sinds april 2018 in de koopovereenkomst verplicht een onderdeel toegevoegd voor het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. Mocht blijken uit deze keuring dat er veel noodzakelijk onderhoud nodig is dan kun je alsnog van de koop afzien. Of je kunt in ieder geval opnieuw over de prijs onderhandelen. Maak daarom altijd heldere duidelijk afspraken en let altijd goed op de ontbindende voorwaarde met betrekking op de keuring. Wanneer je kiest voor een bouwkundige keuring door een van de specialisten van Huiskeur wordt je ook geadviseerd over het eventueel opnemen van de keuring als ontbindende voorwaarden.

Is het uitvoeren van een bouwkundige keuring verplicht?

Het uitvoeren van zoā€™n keuring is niet verplicht. Bij de verkoop een woning is de verkoper echter wel verplicht om gebreken te melden. Dit melden valt onder de zogenaamde mededelingsplicht. Ook als koper van een woning heb je zo je verplichtingen. Je moet als koper goed naar de staat van het huis kijken en dit geldt zowel op juridisch als bouwkundig gebied. Door een keuring te laten uitvoeren voorkom je dat er achteraf nog allerlei gebreken ontdekt kunnen worden. Met een bouwkundig rapport toon je aan dat je serieus bent in het onderzoeken van de staat van de woning.Ā 

Wat zijn de verwachtingen van een bouwkundige keuring?

Opstellen van zoā€™n bouwkundig rapport geeft je geen 100% garantie over de staat van het huis. Echter kun je van een bouwkundige keurder wel verwachten dat je met een rapport een goed beeld krijgt over de de staat van het betreffende huis. Een keurder kijkt met het blote oog naar alle elementen en onderdelen van de woning. Er worden geen muren, plafonds of wanden opengemaakt en dat betekent dat er eventuele verborgen gebreken kunnen blijven zonder opgemerkt te worden.