Indelingsplan

In mijn vorige blog heb ik beschreven hoe je te werk kan gaan wanneer je je interieur wil voorzien van een nieuwe look. Je hebt een moodboard gemaakt en vanuit jouw moodboard heb je een persoonlijke kleurenkaart gemaakt. In deze blog gaan we kijken naar de indeling van de ruimte, dus we gaan een indelingsplan maken.

Meten is weten!

Voordat je daadwerkelijk naar een winkel gaat en bedolven wordt onder honderden fantastische banken, stoelen, tafels, lampen -en ga zo maar door- doe je er goed aan je vooraf te verdiepen in de maten en verhoudingen van je woning. Een woonwinkel heeft vaak een flink oppervlak waardoor een bank veel kleiner lijkt dan dat hij bij jouw in de woonkamer zal lijken.

Plattegrond; digitaal of op papier?

Om een goed beeld te krijgen van wat je nu precies in de ruimte kwijt kan, doe je er goed aan de ruimte uit te tekenen. Dit kan zowel op papier als op de laptop, het is maar net wat je zelf prettig vindt. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van Floorplanner, een handig tekenprogramma met een gratis demo. Neem de maten, want meten is weten tenslotte!Ā Vervolgens ga je je meubels op maat tekenen. Bestaande meubels die blijven meet je op en teken je. Wil je een nieuwe tafel of bank? Kijk welke maat past op de plaats waar jij hem graag zou willen. Het leuke aan deze manier van werken is dat je ook nog eens eindeloos kan schuiven. Soms ontstaan er verrassende mogelijkheden! En soms blijkt dat een meubelstuk dan veel beter uitkomt tegen bijvoorbeeld een andere wand of juist een stuk van de wand af. Misschien kun je dan zelfs een grotere bank of tafel kopen dan je in eerste instantie gedacht had!

Licht maakt of breekt

Naast de meubels is het erg belangrijk te kijken naar verlichting. In een bestaande woning zit je vast aan elektrapunten en kijk je op welke plek welke verlichting mogelijk is. Als je nieuw bouwt kun je misschien nog aangeven waar je lichtpunten wilt, hoe fijn is dat! Er zijn meerdere soorten verlichting; algemene verlichting, denk hierbij aan verlichting die een hele ruimte verlicht. Functionele verlichting, hiermee wordt verlichting bedoeld die een duidelijke functie heeft, bijvoorbeeld een leeslamp. Sfeerverlichting, hoekjes in kamers worden betrokken bij de kamer door er een vorm van verlichting te plaatsen, het geeft sfeer aan de ruimte. Het is belangrijk je goed te laten informeren, het soort verlichting kan je interieur maken of breken!

Ook deze verschillende vormen van verlichting kun je aangeven op je indelingsplan ofwel lichtplan. Je weet nu waar je je meubels wilt plaatsen en welke vorm van verlichting je waar nodig hebt.

Weer een stapĀ dichterbij je nieuwe interieur!

Marije Beekman - Beleefjouwstijl.nl

Marije is interieurstyliste en gastblogger bij Wonderewoonwereld.nl. Meer informatie over Marije en haar werkzaamheden vind je op beleefjouwstijl.nl

MARIJE BEEKMAN – Beleefjouwstijl.nl

Marije is interieurstyliste en gastblogger bij Wonderewoonwereld.nl. Meer informatie over Marije en haar werkzaamheden vind je op beleefjouwstijl.nl