Zonnepanelen liggen op het dak en wekken natuurlijk energie op. Er wordt daarom al snel gedacht dat ze erg heet kunnen worden en op die manier brand zouden kunnen veroorzaken. Maar is er wel een verhoogd risico op brand als je zonnepanelen hebt? We hebben het voor je uitgezocht! 

Is er een verhoogd risico?

De kans dat er een brand ontstaan in je zonnepanelensysteem is erg klein. In het verleden was deze kans wel iets groter. Dit was in het begin toen zonnepanelen net op de markt waren en nog niet alles perfect ontworpen was. De branden die toen door zonnepanelensystemen zijn ontstaan, zijn allemaal onderzocht en heeft er voor gezorgd dat de systemen die er nu zijn geheel veilig zijn.

 

De meeste branden die gerelateerd zijn aan zonnepanelensystemen hebben te maken met een slechte elektrische verbinding aan de DC kant (de gelijkstroom kant). Als er een constante stroom aan energie is met een slechte verbinding, dan kan het zijn dat het opwarmt en onderdelen in de verbinding beginnen te smelten. 

Kan er nog brand ontstaan?

De kans dat er nog brand kan ontstaan in de nieuwere zonnepanelensystemen is echt nihil. De enige manier waarop dit kan gebeuren, is wanneer de zonnepanelen slecht aangesloten zijn. Bij de DC kant kan er dus warmte ontstaan, wanneer het niet goed geleid wordt. Bij de AC kant van het systeem kunnen er wel vonken ontstaan, maar zal er geen sprake kunnen zijn van warmte ontwikkeling.

 

De vonken die hierbij kunnen ontstaan, zijn dan ook maar een zeer klein risico. De kans dat hierdoor brand ontstaat is zeer klein. De vonken blijven dan ook vaak binnen het isolatiemateriaal en omdat ze niet warm zijn, zal er dus geen brand kunnen ontstaan. Kosten van zonnepanelen kunnen een investering zijn, zorg er dan ook altijd voor dat ze goed geïnstalleerd worden. Een goede installatie verlaagt de kans op een brand nog meer. 

Goede installatie is belangrijk

Om het risico zoveel mogelijk te beperken is het dus belangrijk dat de zonnepanelen geïnstalleerd worden door een professioneel bedrijf. Zij weten er alles van en zullen de zonnepanelen dan ook veilig installeren. Als je een investering maakt in zonnepanelen, wil je ook dat het goed werkt en vooral veilig werkt. Kies er dan ook altijd voor om de zonnepanelen niet zelf te installeren. Wanneer je een fout maakt tijdens de installatie en er zou brand ontstaan, dan is er ook een kans dat de verzekering het niet dekt, omdat het niet door een professioneel bedrijf gedaan is.

 

In dat geval kun je fijn denken dat je bespaart op de kosten van zonnepanelen, maar dit kan uiteindelijk een duurkoop worden. Dit wil je zeker niet. Zeker omdat de kosten van zonnepanelen soms nog wel prijzig kunnen zijn, wil je wel dat het goed geïnstalleerd wordt en dat je er optimaal profijt van kunt hebben. Je wilt ook niet dat je je zorgen moet gaan maken of je huis wel veilig is en niet zomaar in brand vliegt, omdat je deze investering gemaakt hebt.