Denken we aan lavendel, dan zien we altijd de paars blauwe bloemen voor ons. Het bijzondere is dat er ook lavendelsoorten bestaan die afwijken van die kenmerkende paarse of blauwe kleur. De kleur van lavendelbloemen kan namelijk variëren van wit tot roze, en zelfs tot diep paarse en blauwe tinten. 

Lavendel in andere kleuren dan paars blauw

Lavandula angustifolia (Engelse lavendel) is een van de meest voorkomende lavendelsoorten en heeft variëteiten die verschillende kleuren kunnen hebben:

  • ‘Hidcote’: Deze variëteit staat bekend om zijn diep paarse bloemen.
  • Munstead: Heeft lichtpaarse bloemen.
  • ‘Rosea’: Produceert lichtroze bloemen.
  • ‘Alba’: Heeft witte bloemen.

Lavandula stoechas (Franse lavendel) heeft een meer exotische uitstraling met haar kuifachtige bloemtoppen en kan ook in verschillende kleuren voorkomen:

  • ‘Fathead’: Heeft paarse bloemen met donkerpaarse kuifjes.
  • ‘Madrid Pink’: Bloeit met roze bloemen.
  • ‘Helmsdale’: Produceert diep wijnrode tot paarse bloemen.

Lavandula x intermedia (Lavandin) is een hybride lavendelsoort die vaak wordt gekweekt voor zijn grotere bloemen en sterkere geur. Ook deze soort biedt een scala aan kleuren:

  • Stoechas: Bekend om zijn donkerpaarse bloemen en intense geur.
  • ‘Provence’: Heeft lila tot lichtpaarse bloemen.
  • ‘Seal’: Bloeit met lichtblauwe bloemen.

Lavandula dentata (Gerafelde lavendel) heeft een unieke bladstructuur en de bloemen zijn meestal lichtpaars of lavendelblauw. Hoewel minder gebruikelijk, kunnen er ook variëteiten met lichtere tinten zijn.

Lavandula viridis (Groene lavendel) is een bijzondere soort met lichtgroene tot gele bloemen. Deze soort is minder bekend maar toont de diversiteit binnen de lavendelfamilie.

De variatie in bloemkleuren komt voort uit het brede scala aan varianten die tuinders en botanici hebben ontwikkeld om lavendel af te stemmen op verschillende type tuinen. De verschillende kleuren bieden ook diverse mogelijkheden voor tuinontwerpen, waarbij de contrasterende kleuren van lavendel kunnen worden gebruikt om visuele interesse en variatie toe te voegen.

Hoewel lavendel in verschillende kleuren kan voorkomen, is het belangrijk om te weten dat de kleurintensiteit kan variëren afhankelijk van de groeiomstandigheden, zoals de hoeveelheid zonlicht, bodemkwaliteit en klimaat. Planten die in ideale omstandigheden worden gekweekt, zullen de helderste en meest intense kleuren produceren.

Lavendelplantje.nl heeft het in huis

Er valt dus echt wat te kiezen op gebied van lavendel, meer dan bekend is. Bezoek online Lavendelplantje.nl voor een overzicht van alle soorten lavendel voor jouw tuin. Breng variatie aan door verschillende kleuren te gebruiken. En lavendel is winterhard, dus ieder voorjaar begint de bloei opnieuw en heb je buiten het snoeien geen omkijken meer naar het poten van nieuwe planten.