Wil je weten wat je huis waard is of wil je je huis gaan verkopen? Dan kan het een slim idee zijn om je huis te laten schatten. Een expert bekijkt je hele woning en maakt een schatting op basis van diverse criteria. Je moet er overigens wel rekening mee houden dat de expert een schatting maakt van je huis en dat het geen precieze wetenschap is.

Welke criteria zijn de basis van de schatting?

De belangrijkste criteria van het schatten van je huis zijn energiezuinigheid, afwerkingsgraad, type woning, totale oppervlakte, bewoonbare oppervlakte, vastgoedprijzen in de buurt en het bouwjaar van de woning. De regel geldt hoe beter de afwerking van de woning hoe hoger de waarde wordt. Daarnaast speelt tegenwoordig ook energiezuinigheid een hele belangrijke rol bij het bepalen van de waarde van een huis. Heb je recent een investering gemaakt in isolatie of nieuwe ketel dan zul je merken dat je huis een stuk hoger in waarde stijgt.

Wil jij jouw woning in Antwerpen verkopen? Je huis laten schatten door Heylen Vastgoed is kosteloos en geeft je inzicht in de huidige waarde.

Waarde van een huis is een indicatie

Is de expert bij je thuis langsgekomen en heb je een rapport ontvangen? Dan heb je alvast een hele goede indicatie hoeveel je huis waard is. Maar daarmee is ook alles gezegd. Het is daarom niet verstandig om je vast te pinnen op deze indicatie als je besluit een nieuw huis te gaan kopen. Neem je de opbrengst op in je budget van je nieuwe huis dan doe je er slim aan om een reserve te verwerken. Het is mogelijk dat je de geschatte waarde ook daadwerkelijk krijgt, maar het kan ook net zo goed 5 of 10 procent lager zijn. De specialist maken onderscheid tussen verkoop op lange en korte termijn. Opbrengsten van snelle verkoop ligt daardoor een stuk lager.

Zelf de waarde van je huis schatten

Je kunt ook zelf de waarde van je woning schatten. Door een klein onderzoek te doen kan je al snel kijken wat je huis precies waard is. Bekijk prijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Hoeveel heb je voor je huis betaald? Heb je recent nog je huis gerenoveerd? En wat zijn de troeven van je huis? Dit soort vragen met antwoorden kunnen je een idee geven van hoeveel je huis waard is. Maar nogmaals, het is geen precieze wetenschap maar een indicatie.