Kamerplanten zijn populair en inmiddels zoveel meer dan een trenditem in je interieur: het zijn echt basisitems geworden. Onze ‘honger’ naar groen in huis lijkt niet te stoppen. Niet gek ook, want planten brengen niet alleen sfeer, ze doen ook nog goed! Ze verhogen de luchtkwaliteit in huis en zorgen voor een betere luchtvochtigheid. Daarnaast zijn er zelfs planten die slechte stoffen uit de lucht filteren. Niet gek dus, dat we ons huis massaal mooi groen aankleden. Maar ondanks dat het basis-items geworden zijn, zijn er zeker ook trends te onderscheiden. In deze blog heb ik daarom 5 populaire kamerplanten van dit moment voor je op een rijtje gezet.

bron: buitenlevengevoel.nl

1. De Calathea

Planten met een printje doen het goed! De Calathea is daar een heel goed voorbeeld van. De bladeren maken deze plant bijzonder, er zijn types met bladeren die golven of ribbelen. Planten met bladeren die ronde, spitse of ovale vormen hebben en natuurlijk de printjes. Sommige Calathea’s hebben bladeren in verschillende groentinten, maar sommige combineren groen met diepe paarstinten of groen met een subtiel roze streepje. Printjes zijn er in alle soorten en maten: streepjes, vlammen of gekleurde randjes. Extra bijzonder is dat de bladeren zich sluiten als het donker wordt en weer openen als het zonnetje opkomt. De Calathea heeft daarnaast ook nog een hele mooie symbolische betekenis, de plant staat namelijk voor een nieuw begin. Daarmee is deze kamerplant dus een perfect cadeautje voor iemand die met iets nieuws begint!

De Maranta past trouwens ook helemaal in het plaatje. Ze lijkt veel op de Calathea en is ook verkrijgbaar in mooie printjes.

bron: roomed.nl

2. Ficus Elastica

Ficussen heb je in alle soorten en maten en de ficus is eigenlijk een plant van alle tijden, maar planten met grote stoere bladeren zijn op dit moment heel populair. De Ficus el Robusta past helemaal in dit plaatje. De plant heeft opvallend bolle bladeren. Een leuk weetje: van het sap van deze plant wordt rubber gemaakt. De plant houdt wel van het zonnetje, dus zet hem op een fijn zonnig plekje. Leuke bijkomstigheid als je deze kamerplant in het zonnetje zet, worden de bladeren meer roze.

bron: homedeco.nl

3. Monstera

Als je een klein beetje een kenner bent, is de Monstera natuurlijk geen onbekende kamerplant. Eigenlijk is hij (of zij) al een hele tijd populair. Maar de Monstera was de woonplant van de maand juli. Dus als je hem nog niet in huis hebt, dan is nu wel het moment om er eentje toe te voegen aan je collectie. De monstera heeft de kenmerkende gaten in de bladeren en is daarnaast lekker fris groen van kleur. Extra handig: de Monstera is lekker makkelijk in onderhoud. De plant houdt alleen niet van direct zonlicht, maar verder kun je weinig fout doen.

bron: brooklyntobalmain.com

4. Philodendron Melanochrysum

Een iets onbekendere, maar wel erg mooi plant: de Philodendron Melanochrysum. De plant heeft mooie grote bladeren en het leuke is dat je aan de grote van het blad kunt zien hoe oud de plant is. Hij oogt een tikkeltje exotisch en vraagt wel wat meer verzorging. Zo moet je er voor zorgen dat de grond een beetje vochtig blijft. Ook houdt hij wel van een beetje warmte, terwijl hij teveel zon weer niet fijn vindt. Maar met een beetje extra aandacht heb je wel een hele mooie bijzondere plant.

bron: dekoration.pro

5 #pinkplants

Misschien heb je deze hashtag al eens voorbij zien komen op je Timeline? De hashtag werd in korte tijd erg populair en planten met een roze tint daardoor ook! Op nummer 5 heb ik dan ook even geen specifieke plantsoort gezet, maar kamerplanten met een tikkeltje roze zijn gewoon populair. De ficus el Robusta die op nummer 3 staat past dus helemaal in dit plaatje, mits je hem natuurlijk lekker in het zonnetje zet. De Syngonium Neon Robusta is een echte pink plant! De bladeren van deze plant kunnen zelfs helemaal licht roze zijn. Met deze plant geef je je interieur dus gelijk nog een beetje extra kleur.

bron: stayathomeplantmom (instagram)

Op vakantie

Op dit moment zitten midden in het vakantieseizoen en natuurlijk wil je niet terugkomen van een fijne vakantie en thuis al je kamerplanten verlept aantreffen. Daarom heb ik tot slot nog 3 tips op een rijtje gezet, zodat je groene kameraden jouw afwezigheid prima overleven.

1. Gezellig samen
Verzamel je planten en zet ze gezellig bij elkaar. Door je planten te groeperen verhogen zij automatisch de luchtvochtigheid met elkaar. Daar maak je ze heel blij mee en daardoor drogen ze wat minder snel uit.

2. Op dieet
Dat klinkt gek he? Je hebt misschien de neiging om je planten voor de vakantie nog even extra te voorzien van wat plantenvoeding. Maar juist wanneer je ze voeding geeft gaan ze actiever groeien en daarmee verbruiken ze meer water. Stop dus 1 of 2 weken voor je op pad gaat met het geven van voeding, zodat je planten het wat rustiger aan gaan doen.

3. Hallo schaduw
Zet de planten die normaal lekker van het zonnetje genieten (tijdelijk) op een plek zonder direct zonlicht. Daardoor verdampt er minder water en zijn ze ook wat minder dorstig. Hierdoor kunnen ze in ieder geval een paar dagen zonder water.

Als je een paar weken op reis gaat is het daarnaast wel handig om even iemand te vragen om voor je planten te zorgen, maar daarnaast kun je zelf ook zeker een aantal dingen doen om er voor te zorgen dat jouw kamerplanten je vakantie overleven.

bron: roomed.nl

Hopelijk geven alle bovenstaande tips weer genoeg inspiratie om jouw huis nog een beetje groener te maken (en te houden) en je verzameling kamerplanten nog verder uit te breiden!

Iris

Iris

37 jaar | interior designer | urbanjungles | gek op kleur |spaart bijzondere souvenirs | reisverslaafd

Heb je zin om meer te lezen? Dan is dit iets voor jou!

Maak je huis en tuin af met een kunststof openslaande deur

Maak je huis en tuin af met een kunststof openslaande deur

Een scharnierende kunststof openslaande deur zwaait aan de zijkant open en dicht, net als de deuren in huis. Meestal wordt dit soort deur gemonteerd als een paar om een brede, elegante ingang naar uw huis te openen. Gemakkelijk te openen en effici毛nt, deze deuren zijn...

Lees meer
Rotan eetkamerstoel: retro en trendy in één

Rotan eetkamerstoel: retro en trendy in één

Bij rotan denk je al snel aan de  jaren ’60, maar de rotan eetkamerstoel is juist een super trendy item voor in huis! Net als velvet is rotan een trend die voorlopig nog niet weg te denken is. Het leuke aan rotan is dat het niet alleen past in een botanisch of retro...

Lees meer
Geef je eetkamer een make-over

Geef je eetkamer een make-over

De eetkamer is een kamer waar meer gebeurt dan alleen eten. Het is een plek waar we mooie herinneringen maken en waardevolle gesprekken voeren. Waar avonden met vrienden nóg gezelliger worden en quality time met familie echt speciaal.  Je smaak verandert en bij een...

Lees meer