Een klein huis: 5 tips voor groots wonen in 1 dag

Tegenwoordig hebben veel mensen een klein huis. We dromen over grote huizen waar we onze woonwensen eindeloos kunnen toepassen en verlekkeren ons aan beelden van gigantische lofts en penthouses in tijdschriften en op internet. Toch zijn er genoeg manieren om een klein huis eenvoudig een ruimteboost te geven. En zeg nou zelf, waarom zou je in een enorm loft willen wonen als het ook kleiner, gezellig en comfortabel kan? Zonder grote verbouwing kun je je woning vandaag al supersizen. Kom van je slaapbank want we gaan aan de slag!

Tip 1: Schuifdeuren

We vallen nu direct met de deur in huis. Heb je gezien hoeveel ruimte een draaiende binnendeur vraagt? Vervang deze daarom door een vouw- of schuifdeur. Hierdoor ben je niet meer dan 10 cm vloeroppervlak kwijt. Vlotte en trendy systemen hiervoor vind je bovendien in elke bouwmarkt. Houd er echter rekening mee dat een schuifdeur dezelfde breedte muuroppervlak naast de deuropening vraagt. Is die te smal dan los je dit op met je twee panelen die afzonderlijk naar links en rechts schuiven. Door deze panelen beide van een andere kleur te voorzien kun je bovendien spelen met het decoratieve effect. Daardoor wordt een deur een uniek element in elk klein huis.

Bron: Pinterst.com

Tip 2: ‘Ontspullen’ en bergruimte creëren

Alle hierna genoemde tips vallen in het niet als je de belangrijkste stap overslaat: een klein huis klein vraagt namelijk om ‘ontspullen’. Wat heb je werkelijk nodig? Koop daarom alleen wat je nodig hebt en wat in je interieur past. Iets nieuws erin is bovendien iets anders eruit. Zorg voor bergruimte om efficiënt op te kunnen bergen. Hoe handig ben je? Een kast onder de trap is misschien zo getimmerd en tussen het bed en de muur past toch een inbouwkast? Benut ook nutteloze ruimte onder het aanrecht en boven de koelkast. Maak daarnaast schuifwanden op de vloer onder het schuine dak met MDF-panelen en rails. Bevestig ten slotte planken waar mogelijk en verberg ze achter paneelgordijnen of schuifdeuren. Alles is goed, behalve de draaideur.

Bron: Madebylemon

Tip 3: De muur als ruimtevergroter

We zijn snel geneigd te geloven dat één kleur voor muur en plafond de ruimte in een klein huis vergroot. Maar juist met kleur kun je bepaalde vlakken benadrukken en de ruimte vervormen. Schilder het plafond wat lichter dan de muren en je kamer lijkt hoger. In een lange smalle kamer maak je de twee kortste muren donkerder. Hierdoor oogt de ruimte meer vierkant. Strepen zijn snelle ruimte veranderaars want verticale lijnen maken de ruimte smaller en hoger, horizontale lijnen benadrukken de diepte. En als je ervan baalt dat je nu nog dat prachtige botanische behang niet kunt gebruiken, wees niet bang. Gebruik het want zelfs het kleinste kamertje in een klein huis krijgt allure met een spetterende print. Daar wil je toch niet meer weg! Gebruik deze truc wel met mate, anders trekt hij immers te veel aandacht en is het effect juist omgekeerd.

Tip 4: Multifunctionele meubels

De stap naar een tiny house is voor veel mensen te groot. Deze extreme vorm van een klein huis zorgt echter wel voor een scala aan ideeën voor multifunctionele meubels. Combineer verschillende functies in een meubel waardoor je minder meubels nodig hebt en ruimte bespaart. Als er ruimte is voor een hoogslaper dan kan je werkruimte eronder. Wanneer je slaapkamer te laag is voor een hoogslaper verhoog dan je bed zodat er laden onder kunnen. Klepkasten in de keuken en uitschuifbare planken boven je wasmachine zorgen bovendien voor extra ruimte. Verder kan een keukenblok op wieltjes dienst doen als tafel die je weer opzij schuift als je bezoek weg is. De slaapbank in je woonkamer is tegenwoordig een volwaardige bank waar je visite graag tot in de nachtelijke uurtjes blijft zitten. Koop een bank en kasten op pootjes, dat geeft immers een ruimtelijker beeld.

Bron: Karwei

Tip 5: De invloed van licht in een klein huis

Er is niets wat de ruimtelijkheid van een klein huis meer beïnvloedt dan licht. Daglicht is het beste medicijn tegen kleine ruimtes maar niet altijd voorhanden. Een goed lichtplan is niettemin iets waar veel mensen een expert bij nodig hebben. Toch zijn ook hiervoor wat foefjes die het oog kunnen bedriegen. Laat je leiden door middel van een serie spots aan de muur of aan het plafond. De ruimte zal hierdoor dieper lijken. Met een draaibare spot of staande lamp licht je een muur of plafond aan waardoor deze verder weg lijkt. Het grootste rendement behaal je echter met verborgen verlichting. Plaats daarom verlichting onder de aanrechtkastjes of onder de kast of bank op pootjes. Daardoor ontstaat een enorm gevoel van ruimte. Let wel op de kleurgebruik en sterkte van het licht want Netflixen met je liefje is niet romantisch met een bouwspot op je voeten.

Kortom, zwaai niet meer met deuren en ruim je spullen op. Bestel nu eindelijk dat behang want het zijn maar twee rolletjes. Vraag daarnaast je handige buurman of hij je helpt met de wanden onder het schuine dak. Bedank hem daarna met een etentje bereid in je praktische keukentje waarna je met een fles wijn uit de klepkast de rest van het weekend kunt Netflixen op de bank die je in een flits omtovert tot bed. En dan dromen over die verre reis die er zomaar van kan komen nu de lasten van een loft je de kop niet meer gaan kosten.

SUSANNE

Susanne | 40-ish jaar | XXL Cross Stitcher | TOP Blogger Wonderewoonwereld.nl | Durft met kleur | Woordenknutselaar | Creatieveling in hart en nieren | Susanne op Instagram

SUSANNE

Susanne | 40-ish jaar | XXL Cross Stitcher | TOP Blogger Wonderewoonwereld.nl | Durft met kleur | Woordenknutselaar | Creatieveling in hart en nieren | Susanne op Instagram