De keuze voor een vloer is niet zomaar gemaakt. Je kijkt er tenslotte dagelijks tegenaan, dus is het des te belangrijk dat je een vloerbedekking kiest waar jij over een paar jaar nog steeds verliefd op bent. Iets wat helemaal bij jou, je partner en jullie interieur past. Maar dat is nog niet zo makkelijk. 

Laminaat en parket zijn twee van de meest gebruikte vloertypes. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen de parket- en laminaatvloer. Liever een meer natuurlijke vloer die langer meegaat of een goedkopere vloer die makkelijker te onderhouden is, maar minder lang meegaat? Wij helpen jullie graag op weg en zetten de belangrijkste verschillen op een rijtje. 

Laminaat: de voor- en nadelen

Een laminaatvloer is allround en past zich moeiteloos aan aan de stijl van jullie woning. Laminaat is  beschikbaar in veel tinten en patronen, waardoor het zich prima kan vermommen als tegel- of zelfs parketvloer. Over het algemeen is laminaat kopen goedkoper dan een parketvloer. Dit komt doordat laminaat bestaat uit een kunststof onderlaag, een drager, een laag bedrukt decor en een kunststof toplaag.

Laminaat is makkelijker te onderhouden dan parket. Een laminaatvloer kun je eenvoudig stofvrij maken en afnemen met een licht vochtige dweil. Een nadeel aan dit vloertype is wel dat aan laminaat een bepaalde levensduur zit, het kan bijvoorbeeld niet opnieuw geschuurd of geolied worden. 

Als je een laminaatvloer beschadigt, is dit niet zo makkelijk meer recht te trekken. Dan moet de plank vervangen worden of moet je een specialist inhuren om de beschadiging weg te werken. Ook gaat een laminaatvloer minder lang mee dan een parketvloer. Bij laminaat kan de levensduur erg verschillen, dit ligt maar net aan de kwaliteit. Een laminaatvloer van 6mm dik gaat bij normaal gebruik minimaal vijf jaar mee. Bij een dikte van 9mm is dit minimaal twintig jaar. 

Wel is laminaat makkelijker te leggen. Deze vloer beschikt vaak over een klik-systeem, waardoor je de planken handig en eenvoudig in elkaar kunt klikken. In principe kan iedereen dus zelf een laminaatvloer leggen. 

laminaat-vloer

Bron: praxis.nl

Parket: de voor- en nadelen

Een parketvloer wordt gemaakt van hout, wat de vloer een natuurlijke uitstraling geeft, maar wel een duurdere grondstof is. Aan een parketvloer hangt vaak een hoger prijskaartje dan aan een laminaat vloer. Parket krijg je het best schoon met een stofzuiger en zo min mogelijk vocht. Het fijne aan een parketvloer is wel dat deze opnieuw geschuurd en geolied kan worden, waardoor de vloer er weer als nieuw uitziet. 

Bij een parketvloer zijn beschadigingen makkelijker weg te werken. De vloer is in een handomdraai weer hersteld, doordat je parketten kunt opschuren. Over het algemeen gaat een parketvloer langer mee dan een laminaatvloer. Hoe dikker het parket hoe langer de vloer meegaat, onder de voorwaarde dat deze goed onderhouden wordt. Dit heeft ermee te maken dat de parketvloer vaker opgeschuurd en geolied kan worden. Bij intensief woongebruik heeft de vloer een gemiddelde levensduur van 30 tot 40 jaar. 

Deze vloer is wel minder makkelijk te leggen dan de laminaatvloer. Je moet hier of ontzettend handig in zijn of het uitbesteden. Daarnaast bestaat de kans dat een parketvloer na het leggen nog afwerking nodig heeft. 

parket-vloer

Bron: floorsite.nl

Hopelijk heeft dit jullie weer een stapje dichter bij het kiezen van de perfecte vloer gebracht! Zijn jullie eruit? Laat ons weten voor welke vloer jullie hebben gekozen in de comments.