De badkamer schoonmaken – het was altijd al een lastig klusje. Nu we ons langzaam allemaal bewust worden van de impact die we hebben op het milieu Ć©n we geen giftige of schadelijke stoffen meer willen gebruiken, is het alleen nog maar moeilijker geworden! Daarom willen we vandaag wat tips geven om je te helpen je badkamer lekker schoon en fris te houden met zoveel mogelijk natuurlijke en onschadelijke schoonmaakmiddelen. Je kunt de badkamer eigenlijk helemaal schoonmaken met veilige, natuurlijke ingrediĆ«nten waarvan je er veel waarschijnlijk zelfs al in huis hebt. Met baksoda, gedestilleerd water, schoonmaakazijn, waterstofperoxide, castillezeep en eventueel wat essentiĆ«le oliĆ«n krijg je alles blinkend schoon.

Het toilet

Voor het toilet heb je bijvoorbeeld alleen baksoda en azijn nodig en een paar druppels essentiƫle olie als je er een geurtje aan wilt geven (citroen en eucalyptus zijn erg fijn omdat ze een antibacteriƫle werking hebben). Essentiƫle olie kun je bijvoorbeeld bij Holland & Barrett kopen. Je sprenkelt eerst een half kopje baksoda over de binnenwand van de pot. Eventueel druppel je daarna ongeveer 10 druppels olie in de pot. Vervolgens giet je een kwart kopje azijn over de binnenwand van de pot. De azijn reageert met de baksoda en gaat bruisen. Pak dan de toiletborstel en schrob de pot goed schoon.

De voegen

De voegen tussen je badkamertegels kun je schoonmaken door er baksoda in te smeren en daarna waterstofperoxide (gewoon te koop bij de drogist) toe te voegen. Schrob ze vervolgens eenvoudig schoon met een oude tandenborstel.

Spiegels en ramen

Spiegels en eventuele ramen in de badkamer maak je schoon met een mengsel van azijn en gedestilleerd water (ongeveer 3:1), wederom naar wens aan te vullen met enkele druppels olie. Giet het in een sprayflacon en spuiten maar. Met een douchewisser maak je vervolgens alles streeploos schoon.

Vloer en oppervlaktes

De vloer en andere oppervlaktes kun je schoonmaken met een zelfgemaakte allesreiniger. Hiervoor heb je vloeibare castillezeep nodig (bijvoorbeeld van Dr. Bronnerā€™s). Giet 350 ml gedestilleerd water in een schone sprayflacon. Doe er twee eetlepels vloeibare castillezeep en 20 druppels essentiĆ«le olie bij. Goed schudden, en de reiniger is klaar voor gebruik.

Kalkaanslag

Kalk is Ć©Ć©n van de grootste uitdagingen in de badkamer. Azijn helpt ook hier goed tegen; maak korte metten met kalkaanslag met behulp van een mengsel van gelijke delen water en azijn. De kraan en douchekop maak je schoon door een oude handdoek te drenken in dit mengsel en ze in de handdoek te wikkelen. Laat deze ā€˜s nachts zitten en spoel alles de volgende ochtend goed af met schoon water. Je zult zien dat alles weer glanst!

Make it your own!

Eventueel kun je voor je verschillende zelfgemaakte schoonmaakmiddeltjes mooie, glazen spuitflessen kopen en een leuk labeltje printen. Staat nog hartstikke chic ook! Zo draag je je steentje bij aan het milieu, spaar je je portemonnee en ruikt je badkamer precies zoals jij wilt. Let op: als je badkamer onderdelen van natuursteen bevat, of je kranen bijvoorbeeld van messing zijn, wees dan voorzichtig met zure of bijtende ingrediƫnten. Je kunt hiervoor beter een speciaal, zeer zacht schoonmaakmiddel gebruiken.