Nadat het niet op kon op de Nederlandse huizenmarkt in de laatste jaren, is er sinds medio 2022 dan eindelijk een kentering te zien. De huizenprijzen zijn de laatste twee kwartalen van het afgelopen jaar stevig gedaald, met dank aan meerdere factoren die daarin een rol spelen. Zo werden er bijvoorbeeld 8 procent minder woningen verkocht dan een jaar eerder. Ook was de prijs gemiddeld 4 procent lager. Het wil echter niet zeggen dat er nu ook meteen meer huizen worden verkocht. En dus lijken de problemen en uitdagingen op de huidige woningmarkt nog niet achter de rug.

Alternatieven voor dure woningen

Vanwege de hoge prijs van woningen gaan mensen op allerlei manieren op zoek naar geschikte alternatieven. Denk hierbij aan woning ruil, het ombouwen van kantoorpanden voor nieuwe woningen en het huren van huizen met meerdere mensen. Ondanks dat deze alternatieven soms prima uitkomst kunnen bieden, blijkt helaas dat het grote tekort aan woningen nog lang niet opgelost lijkt te zijn. Dit ondanks het grotere aantal huizen wat er momenteel te koop staat. Het kan daarom zeker nog wel even duren voordat alle problemen op de woningmarkt daadwerkelijk achter de rug zijn.

Kopers voorzichtiger

Het aanbod is in het afgelopen half jaar dus flink groter geworden. Daar waar er voorheen vaak tientallen of zelfs honderden mensen boden op dezelfde woning, gebeurd dit nu allang niet meer. Toch lost dit lang niet voor alle kopers de problemen op. De prijzen zijn namelijk nog steeds ongekend hoog terwijl de hypotheekrente inmiddels ook flink is gestegen. Daarbij komen ook nog de hoge kosten voor energie of de kosten van het verduurzamen van een oudere woning bij, en dat schrikt veel potentiële kopers af. Door deze combinatie van factoren zijn starters nog altijd voorzichtig als het om het kopen van een nieuwe woning gaat, waardoor er steeds minder beweging lijkt te komen.

Stijgende hypotheekrente

De hypotheekrente is dus flink gestegen in de afgelopen zes maanden. Hierdoor is de correctie in de woningmarkt nog sneller gegaan, al kon iedereen toch al wel zien dat deze eraan zat te komen. Het maakt het voor kopers veel minder interessant om nu een woning aan te schaffen, aangezien de prijzen als gevolg van de bizarre stijgingen van de afgelopen jaren nog altijd erg hoog zijn. Wanneer de hypotheekrente nog verder gaat stijgen zullen de prijzen daarom op een bepaald moment ongetwijfeld gaan dalen.

 

https://www.woningruil24.nl