Het maakt niet uit welk jaargetijde, raamdecoratie is zowel sfeerbepalend als functioneel. Daarmee houd je de zon buiten, net zoals je de warmte binnen houdt, en je waarborgt ten slotte je privacy. Raamdecoratie is tegenwoordig onmisbaar tijdens elk seizoen en ook op alle uren van de dag. Maar wat is nu de beste keus voor jou? Om daar achter te komen geef ik je nu richting met aandachtspunten en daarnaast vijf functionele en tevens sfeervolle tips. Gluur met me mee!

Bron: raamdecoland.nl

Bron: raamdecoland.nl

Raamdecoratie keuzestress?

Heb je last van keuzestress als gevolg van gebrek aan productkennis? Onderstaand lijstje helpt je daarbij. Want wat vind je belangrijk?

■ Isolatie: duurzaam en ook goed voor je portemonnee.
■ Toepassing: terwijl de badkamer een kantelraam heeft, gaat je slaapkamerraam daarentegen misschien naar binnen open. En hoe hoog komt je gordijn te hangen? Hoe wil je het daarnaast openen en sluiten?
■ Daglichtregulering: belangrijk! De woonkamer en keuken vragen immers ander daglicht dan de slaapkamer.
■ Privacy: kijk je graag naar buiten en neem je nieuwsgierige blikken van voorbijgangers voor lief of heb je toch liever geen pottenkijkers?
■ Materiaalkeuze: hoewel rolgordijnen praktisch zijn, zijn jaloezieën niettemin zakelijker en zorgen gordijnen anderzijds voor gezelligheid. Elk van deze oplossingen kent daarbij zijn eigen materiaal.
■ Dominant of ondergeschikt: je kunt het immers zo bont maken als je wilt. Of kies je voor effen raambekleding?

Bron: 247raamdecoratie.nl

Bron: 247raamdecoratie.nl

247raamdecoratie.nl

1. Gordijnen: warme en huiselijke raambekleding

Gordijnen worden toch nog altijd het meest verkocht. Ze zorgen direct voor sfeer en een huiselijk gevoel doordat ze vaak van muur tot muur en van plafond tot aan de vloer hangen. Ze houden daarbij warmte binnen, kou buiten en dempen geluid. Met gordijnen als raambekleding zijn er daarnaast ontzettend veel mogelijkheden in kleur en materiaal en zul je daarom altijd iets kunnen vinden dat bij je smaak past. Met je materiaalkeuze bepaal je tevens de hoeveelheid licht die binnenkomt. Door middel van verduisterende raamdecoratie sluit je je voor alles af. Daarentegen beschermen transparante gordijnen je tegen blikken van voorbijgangers, en kun je bovendien zelf nog naar buiten kijken. En dat terwijl er nog meer dan voldoende daglicht binnenkomt. Ten slotte zijn beide soorten raambekleding perfect te combineren.

Bron: wehkamp.nl

Bron: leenbakker.nl

2. Plisségordijnen: stijlvolle raamdecoratie

Plisségordijnen zijn toch ook gewoon gordijnen, zul je je misschien afvragen. Toch niet. Ten eerste opent en sluit een plisségordijn horizontaal in plaats van verticaal. De werking is verder hetzelfde als een rolgordijn. Je kunt daarbij kiezen uit ‘top-down’ of de ‘top-down bottom-up’. Je kunt de stof dus zowel aan de boven- als aan de onderkant in hoogte bijstellen. Daarmee bepaal je de hoeveelheid daglicht en inkijk. Ten tweede neemt een plisségordijn als raambekleding ook veel minder ruimte in dan gewone gordijnen omdat het in het kozijn geplaatst kan worden. Mocht je denken dat het wat zakelijk oogt in tegenstelling tot gordijnen, dan kies je voor een warme kleur, een natuurlijk ogend materiaal en daarbij een mooie print. Hoewel de geluiddemping minder is dan die van gordijnen, is het al met al een prima ruimtebesparend, sfeervol alternatief.

Bron: veneta.com

Bron: veneta.com

3. Hulde aan het rolgordijn

Vroeger hing je een rolgordijn alleen op aan de buitendeur of in de badkamer. Tegenwoordig kennen ook rolgordijnen allerlei functies en toepassingen als raamdecoratie. Als gevolg van de toename van technische mogelijkheden is de keuze ook hier reuze. Printjes en kleuren maken deze toch redelijk statische oplossing frivoler. Net als bij gordijnen en plisségordijnen kun je de keuze maken uit licht doorlatend, semi verduisterend en tevens verduisterend. En ken je het duo rolgordijn al? Net als een normaal rolgordijn maar het bestaat uit twee lagen stof die je ten opzichte van elkaar kunt bewegen. Hiermee bepaal je voor elk moment van de dag lichtinval, inkijk en sfeer. Door een zijgeleider zorg je vervolgens voor optimale isolatie en privacy. Kortom: iets minder huiselijk, maar daarentegen maximale regulering van de lichtinval, veel privacy en ook een flinke bijdrage wat isolatie betreft.

Bron: degordijnspecialist.nl

Bron: degordijnspecialist.nl

4. Jaloezieën: je raamdecoratie beweegt mee met de zon

Jaloezieën, in de volksmond ook wel standaard luxaflex genoemd, zijn al decennia lang populair. Net als het rolgordijn kent ook de jaloezie een heel scala aan mogelijkheden. Doordat ze in allerlei kleuren verkrijgbaar zijn, geef je hiermee je interieur sfeer en ook een statement. Met materialen als kunststof, hout, bamboe of aluminium verfijn je bovendien je woonstijl. Evenals zijn voorgangers, het plisségordijn en duo rolgordijn, biedt de jaloezie de mogelijkheid je hoeveelheid daglicht en privacy precies af te stemmen op je behoefte. Een lagere energierekening kun je eveneens aan je jaloezieën toeschrijven. Ze werken immers isolerend en warmte werend. Ter verduidelijking, Luxaflex is een merk dat, al bijna sinds mensenheugenis, jaloezieën verkoopt. Woninginrichters verkopen, net als meubelzaken en bouwmarkten, behalve grote merken, daarnaast ook hun eigen lijn en merk. Hierdoor is er voor elke portemonnee uiteindelijk een oplossing.

Bron: thuisin.nl

Bron: thuisin.nl

5. Shutters: multifunctionele bijzondere raamdecoratie

Ten opzichte van zijn voorganger biedt de shutter een extraatje. Shutters zijn namelijk zowel binnen als buiten te plaatsen. Krijg je het strand- of vakantiegevoel al? Door middel van je shutters zit je op een hete dag toch in de koelte. En dat terwijl de shutters nog maar half dicht zijn en je de lampen niet aan hoeft te doen. Doordat je deze raamdecoratie ook buiten kunt plaatsen, hebben regen en wind zo veel minder vat op je ramen. Al met al minder geluid wanneer herfststormen en zomerse onweersbuien je veilige haven een draai om de oren geven. En aangezien de raambekleding kleurvast en krimpvrij is, zal moeder natuur er verder weinig vat op hebben. Landelijk of klassiek wonen wordt naar een hoger plan getild door middel van shutters. Uiteindelijk zijn voor veel kopers ook privacy en een luxe uitstraling reden om over te gaan tot aankoop. Dus, heb je je chaise longue en je wijntje nu al klaargezet?

Bron: jasnoshutters.be

Bron: jasnoshutters.be

Zomer of winter, jij bent er toch klaar voor?

Wat voor raamdecoratie je ook zoekt, je gaat slagen! Omdat er genoeg keus is en aan al je wensen gedacht is. Hop hop, naar de shop! Ben je toch nog wat onzeker, dan kun je je natuurlijk nog extra laten adviseren in de winkel. Je kunt dan ook meteen de look en feel van je product beoordelen. Aangezien je al met al jaren met je aankoop in een huis woont, niet onbelangrijk. Wil je niettemin thuis je keuze maken? Daartoe bestel je stalen via internet of krijg je ze in plaats daarvan, in de shop van jouw keuze ook zo mee naar huis. En al bewaak je je privacy, wil je ons voor een keer naar binnen laten kijken via Instagram? Wel even de boel dan een beetje openen, hè? Daarmee sta je ons toe schaamteloos te gluren bij de buren. Maar daar staat tegenover dat ook wij geïnspireerd zullen raken!

Susanne

Susanne

40-ish jaar | XXL Cross Stitcher | TOP Blogger Wonderewoonwereld.nl | Durft met kleur | Woordenknutselaar | Creatieveling in hart en nieren | Susanne op Instagram

Heb je zin om meer te lezen? Dan is dit iets voor jou!

Waarom kiezen voor een Verhuurmakelaar in Utrecht?

Waarom kiezen voor een Verhuurmakelaar in Utrecht?

Professioneel advies en ervaring Het verhuren van een woning is een proces dat expertise en kennis vereist. Een verhuurmakelaar in Utrecht beschikt over de nodige ervaring en kennis van de lokale vastgoedmarkt. Het inhuren van een professional geeft verhuurders...

Lees meer

Een huis kopen als ondernemer: De weg naar een hypotheek

Als ondernemer de stap zetten naar het kopen van een huis kan een spannende onderneming zijn. Naast het selecteren van de ideale woning, moet je als ondernemer ook nadenken over het regelen van een hypotheek. In dit artikel zullen we de stappen en overwegingen...

Lees meer
Dit is wat een gietvloer voor je woning kan betekenen

Dit is wat een gietvloer voor je woning kan betekenen

Een gietvloer kan een aanzienlijke impact hebben op de uitstraling en functionaliteit van je woning. Deze vloeren staan bekend om hun veelzijdigheid, duurzaamheid, onderhoudsgemak en eindeloze keuzemogelijkheden, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een modern...

Lees meer