Ga je een jaar op reis? Trek je bij iemand in? Of heb je een nieuwe woning gekocht en wil je je huidige woning in Amsterdam verhuren? Slim plan! Het enige wat jij hoeft te doen, is je aan een paar regels houden. In deze blog vertellen we je daar alles over. 

De gemeente Amsterdam stelt de onderstaande regels op voor het langdurig verhuren van je woning:

Huurprijs volgens puntensysteem

Om te bepalen hoeveel huur je maximaal mag vragen, gebruik je het puntensysteem. Dit is een systeem dat punten geeft aan een woning op basis van voorzieningen, zuinigheid en kwaliteit. Aan de punten is een maximale toegestane huurprijs gekoppeld waar jij je aan moet houden. 

Als je woning niet een bepaald aantal punten behaalt, is het onmogelijk om in de vrije sector te verhuren (huurprijs van minimaal €763,47 (2022)). Houd daar rekening mee. Een woning in de vrije sector verhuren levert doorgaans namelijk meer op.  

Geluidsisolatie

De verhuurder is verantwoordelijk voor de geluidsisolatie voor de woningscheidende constructie. Dat is een duur woord voor de scheiding (muren) met aangrenzende buren. Volgens het woonbesluit moeten de luchtgeluidsisolatie en contactgeluidsisolatie minimaal 47 dB bedragen. Controleer of laat dit dus controleren voor je je woning in Amsterdam verhuurt.

Dat zijn de regels waar je aan moet voldoen als je een woning in de vrije sector wil verhuren. Lukt het niet om aan het aantal punten te komen en ben je genoodzaakt je woning als een sociale huurwoning aan te bieden? Dan komen er wat regels bij:

Maximale duur leegstand

Je woning mag niet langer dan een half jaar leegstaan. 

Huisvestingsvergunning

De persoon aan wie je verhuurt, heeft een huisvestingsnummer nodig. Als je je woning zonder dat nummer verhuurt, loop je risico op een bestuurlijke boete voor woningfraude. 

Laat het regelen

Pak je het liever direct goed aan en heb je geen zin in al dat geregel? Maak het jezelf gemakkelijk en plan een gesprek in met een van onze adviseurs. Immen Vastgoed is al jaren gespecialiseerd in het verhuren van woningen in Amsterdam. We zorgen ervoor dat alles goed geregeld is en vinden een huurder voor je, wat overblijft is rust in je hoofd en genieten van je huurinkomsten.