Hout met staal is al een paar jaar een populaire interieurtrend. Je ziet de combinatie vaak terug in de industriële woonstijl die zijn tijd nog lang niet voorbij is. Dat de salontafel met hout en staal het goed doet zal je dan ook niet verbazen. Want ook buiten de industriële trend is deze goed te combineren. Hoe, dat vertellen we je in deze blog. Ga er even bij zitten en leg intussen je voeten op je salontafel want binnenkort heb jij een nieuwe!

GROF? DAT HOEFT NIET!

Omdat je hout en staal ongetwijfeld associeert met een verweerde industriële look zegt je hoofd nu direct ja of nee tegen het verder lezen van deze blog. Blijf even hangen, want ik heb nieuws voor je: er worden nu prachtige salontafels gemaakt van industriële materialen die bovendien een smaakvolle luxueuze uitstraling hebben. Daarnaast kun je kiezen voor een product met een zichtbare geschiedenis, maar net als bij ieder ander materiaal verandert de afwerking de stijl van het eindproduct. Kijk ten eerste even naar de twee voorbeelden hieronder. Eenzelfde salontafel, hout en metaal, toch een compleet andere uitstraling. Geef het maar toe, je leest mijn relaas nu helemaal uit.

De materialen hout en staal

Voordat we verder gaan even een technisch maar eveneens leuk weetje. We hebben het vaak over een houten tafel met metalen poten. Maar eigenlijk klopt dat niet. Ik hoef je niet uit te leggen wat hout is. Maar heeft je tafel nu ijzeren, metalen of stalen poten? Ik weet, je zit hier toch niet om je scheikunde bij te spijkeren. Echter, soms zijn feitjes best interessant. Het is dan ook te danken aan de oud ijzerboer die eens per maand door mijn straat rijdt, dat ik het je namelijk kan vertellen. Metaal is niets meer dan een verzamelnaam voor scheikundige elementen met dezelfde eigenschappen, zoals bijvoorbeeld ijzer, aluminium, koper, lood, goud en zilver. IJzer is dus een van de metalen. Staal is bijna hetzelfde als ijzer maar er is wat koolstof aan toegevoegd. Daardoor kan het gemakkelijk verwarmd en vervormd worden. Vandaar dat jouw prachtige tafelonderstel hiervan gemaakt wordt.

Salontafel van hout met staal: koel en cool

Staal heeft, in tegenstelling tot hout, geen warm imago. Niettemin laten de woonbladen talloze huiselijk aanvoelende toepassingen van staal zien. Zo is bij de salontafel van hout en staal het blad vrijwel altijd van hout en het onderstel van staal. De kans dat je je tafel daarom koel vindt, wordt hierdoor erg klein. Per slot van rekening voelt hout warm en gezellig en dat is toch het grootste en massieve deel van de tafel. Het onderstel zorgt bovendien voor de finishing touch. Niet te opvallend, al met al opvallend genoeg om bijzonder te zijn. Dus waarom het blad van hout en de poten van staal? Omdat je uiteindelijk je kop koffie of je biertje zonder na te denken over deuken en knallen op tafel wilt kunnen zetten, om vervolgens enthousiast te verhalen over je roadtrip door IJsland. Zie je het al voor je? Proost! Dat bedoel ik maar!

De vorm

We weten van hout al dat het gemakkelijk in allerlei vormen te zagen is. Rond, vierkant, driehoekig, veelhoekig of organisch kan namelijk allemaal. Vervolgens zorgt de afwerking of je tafel er stoer, industrieel of stijlvol uit komt te zien. Daarnaast bepalen ook de vorm en afwerking van het onderstel de stijl van jouw tafel. Je kunt dan kiezen voor een eenvoudige uitvoering: vier poten, recht of schuin, op alle hoeken of alle vier vanuit het midden. Maar inmiddels weet je dat staal in allerlei vormen ‘gegoten’ kan worden. Dus heb je liever een match met je boekenkast? Dan is een gelaste constructie met de mogelijkheid boeken of tijdschriften op te bergen dus echt iets voor jou. Ten slotte is ook nu de afwerking weer beeldbepalend. Onbewerkt of grof opgeschuurd krijg je een stoere look. Daarnaast past salontafel van hout met zwart gespoten staal bijvoorbeeld prima in een bohemian interieur.

In een recycled jasje

Het is eveneens te wijten aan de oud ijzerboer dat ik ook nu weer aan ons milieu denk. Immers, veel salontafels van hout met staal worden gemaakt van hergebruikte spullen. Onder andere gespecialiseerde meubelmakers en ontwerpers besteden er aandacht aan. Ze kennen hun adressen voor afgedankt hout en ook de oud ijzerboer. Neem nou de handelaren die de grens over rijden om brocante te scoren in Frankrijk om dit door te verkopen op Nederlandse markten. Tegenwoordig rijden ze niet alleen dieper Europa in, maar worden de gevonden producten bovendien uit elkaar gehaald met als doel ze in nieuwe trendy combinaties op de markt te brengen. Daardoor belandt de paneeldeur van een Franse boerderij met het aangepaste onderstel van de stalen snijtafel van een slager uit Polen ten slotte in jouw woonkamer. Te ingewikkeld? Duik dan even je zolder op. Dan vind je nog wat bruikbaars.

Voordelen van de salontafel met hout en staal

Je salontafel van hout met staal wordt gemaakt van fantastische materialen met veel mogelijkheden. Het aanbod aan houtsoorten, evenals de afwerking daarvan alleen al, maken dat eenzelfde model salontafel er immers totaal anders uit kan zien. Verder is staal niet eenvoudig kapot te krijgen. Een tik van de stofzuiger zul je niet terugzien. Er zijn tegenwoordig veel winkels en websites waar je je eigen tafel bijna helemaal zelf kunt samenstellen door te kiezen uit bladen en onderstellen. Custom made is natuurlijk nog mooier, maar daar hangt intussen wel een prijskaartje aan. Denk ook aan een combinatie van een paar kleinere tafeltjes. Altijd leuk en makkelijk op te pakken als het gezelschap daarom vraagt. Je salontafel van hout met staal is misschien wat duurder in aanschaf maar is solide en een krachtige combinatie van materialen, ongeacht de stijl waar je voor kiest. Ik verwacht dat deze trend nog jaren gaat duren!

Toon je tafel!

Heb je al een salontafel van hout met staal in huis? Of ben je als gevolg van het lezen van deze blog overgegaan tot aanschaf? Dan zouden we het erg leuk vinden als je dit met ons deelt door ons te taggen op Instagram. Tips, vragen en toffe adresjes zijn altijd welkom in de reacties hieronder.

Susanne

Susanne

40-ish jaar | XXL Cross Stitcher | TOP Blogger Wonderewoonwereld.nl | Durft met kleur | Woordenknutselaar | Creatieveling in hart en nieren | Susanne op Instagram

Heb je zin om meer te lezen? Dan is dit iets voor jou!

Afvalcontainers schoonmaken: eenvoudige tips die werken

Afvalcontainers schoonmaken: eenvoudige tips die werken

Afvalcontainers zijn een noodzakelijk onderdeel van ons leven geworden. Of het nu gaat om huisvuil, restafval, PMD afval of bedrijfsafval, afvalcontainers spelen een cruciale rol in het beheer van ons afval. Maar het negeren van hun reiniging kan leiden tot...

Lees meer