Het is voor de gezondheid belangrijk dat je huis goed wordt geventileerd. In de meeste huizen is de ventilatie echter niet goed. Meestal is er schimmel in de woning en vaak ook word fijnstof aangetroffen.

Door allerlei activiteiten in het huis ontstaat vervuiling, dit varieert van koken tot ademen. Het is dus zeer belangrijk dat de lucht wordt ververst. Dit kan door middel van natuurlijke ventilatie, zoals het openen van deuren, ramen of roosters.

Het is in ieder geval zaak dat de vervuilde lucht naar buiten stroomt en de verse lucht van buitenaf wordt aangevoerd. Wanneer je activiteiten onderneemt die voor extra vervuiling zorgen, zoals koken of klussen dan dien je voorzorgsmaatregelen te treffen door een raam te openen of de ventilatie op een hogere stand te zetten.

Effectief

Hoe effectiever je hier mee omgaat des te beter is de uitwering op je gezondheid. Zorg voor een goede afvoer van de vervuilde lucht, zonder dat je last krijgt van tocht of energieverlies. Een geschikt apparaat hiervoor is een split unit airco.

Dit is een airco met minimaal twee verschillende eenheden. Er zit dan een airco aan de binnenkant van je huis en deze blaast de lucht van buiten naar binnen. Aan de ander kant zit dan een airco die de vervuilde lucht dan weer afvoert.Ā 

Meestal wordt zoā€™n airco bovenaan de muur geplaatst, vlak onder het plafond. De blaasrichting kan worden bepaald met behulp van de luchtkleppen. Wanneer de lucht die van buiten af komt koud is, dan heb je tevens de beschikking over gekoelde lucht.

Split airco

Meestal kunnen split aircoā€™s verwarmen en koelen, waardoor ze ook nog werken als verwarmingssysteem. Bovendien maakt het nauwelijks geluid tijdens het koelen van de lucht. Daarnaast zijn ze ook zuiniger in gebruik dan bijvoorbeeld mobiele aircoā€™s. Ze zorgen er namelijk voor dat er geen warme lucht naar binnen kan glippen.

Je moet een split airco laten installeren, je mag dat niet zelf doen. Het beste is dat je een goede en gekwalificeerde vakman inschakel, zodat je zeker weet dat het goed geĆÆnstalleerd is.

Als je benieuwd bent naar de ventilatie in je huis dan kun je dit nagaan met behulp van een CO2- meter.Ā 

Om vocht problemen aan te pakken kun je naast een goede ventilatie er voor zorgen dat er zo min mogelijk vocht in je huis is. Wanneer het goed weer is kun je bijvoorbeeld de was buiten laten drogen.

Na het douchen kun je de vloer en de wanden droogmaken en tijdens het koken kun je deksels op de pannen doen. Wanneer je het slim aanpakt, dan verlies je zo min mogelijk energie en voorkom je waar mogelijk vervuiling.