Wanneer je veel sport in competities, heb je waarschijnlijk een flinke verzameling aan medailles en andere trofeeën verzameld. Veel sporters doen daarna helaas niets meer met hun sportprijzen. Zonde! Je hebt er zo hard voor gewerkt en daarna verdwijnen ze ergens in een schoenendoos onder je bed. Met de tips en ideeën uit dit artikel geniet je ook na de prijsuitreiking nog volop van je medailles!

Speciale medailles in een fraaie houder

Er zijn speciale houders verkrijgbaar waar je de medailles aan kunt hangen. Dit is een handige manier om ze allemaal bij elkaar te houden en ze tegelijkertijd tentoon te stellen. Er zijn verschillende soorten medaillehouders verkrijgbaar, van eenvoudige houten plankjes tot speciale ontwerpen met bijvoorbeeld sportthema’s. In veel gevallen kun je deze ook nog personaliseren met een opschrift of afbeelding.

Gebruik een fotolijstje als medaille display

Een andere optie is om de medailles in te lijsten in een fotolijstje. Dit kan een mooie manier zijn om ze te presenteren en je kunt het lijstje vervolgens ophangen aan de muur. Let er wel op dat het lijstje groot genoeg is om alle medailles te bevatten en dat je voldoende ruimte hebt om ze op een mooie manier te rangschikken.

Medailles ophangen aan een rekje

Je kunt de medailles ook ophangen aan een rekje, bijvoorbeeld een sieradenrekje of een vintage sleutelrekje. Dit kan een leuke manier zijn om ze op te bergen en tegelijkertijd een decoratief element toe te voegen aan je huis. Het is ook makkelijk om herinneringen op te halen door de medailles erbij te pakken, omdat je ze niet in een doos of achter glas bewaart. En omdat je de medailles aan de muur hangt nemen ze nauwelijks plek in.

Stofvrij tentoonstellen in een glazen pot

Om te voorkomen dat je medailles stof vangen kun je ze in een glazen pot tentoonstellen. Dit kan bijvoorbeeld een grote weckpot zijn of een decoratieve glazen pot met een deksel. Je kunt de medailles erin leggen en de pot vervolgens op een plank of tafel of boven op de schouw zetten.

Medailles schoon en glanzend houden

Ongeacht hoe je je medailles tentoonstelt, is het belangrijk om ze te beschermen tegen beschadiging en stof. Zorg er dus voor dat ze op een veilige plek staan en maak ze af en toe schoon met een zachte doek. Besef ook dat medailles na verloop van tijd wat kunnen verkleuren. Dit proces wordt versneld wanneer je ze vol in de zond zet. Stel ze daarom bij voorkeur tentoon op een schaduwrijke plek in huis.