Na een lange winter kijken lichaam en ziel uit naar de eerste warme zonnestralen in de naderende lente en meer beweging in de frisse lucht. Tuinieren is een van onze favoriete vrijetijdsbestedingen en naast een mooie tuin heeft buiten werken ook een positief effect op onze gezondheid. In dit artikel lees je welke invloeden tuinieren heeft op onze gezondheid en waar je aan moet denken om jezelf niet te verwonden tijdens het tuinieren.

Tuinieren: de positieve invloed op onze gezondheid

Degenen die hun eigen groenten en fruit in de tuin verbouwen, zijn over het algemeen gezonder en hechten meer waarde aan vers voedsel. Groenten en fruit van eigen bodem smaken veel beter dan die uit de supermarkt en voldoen aan alle criteria voor streek- en seizoensproducten. Daarnaast helpt tuinieren ons om een ā€‹ā€‹zinvolle pauze te nemen van smartphones, sociale media en internet, omdat deze technologieĆ«n steeds meer ruimte innemen in het leven van veel mensen en stress, spanning en innerlijke onrust veroorzaken. Tuinieren is een geweldige manier om weg te komen uit de digitale wereld en de natuur te voelen, te voelen en te ervaren.

Buiten zijn in de frisse lucht versterkt je immuunsysteem en het zonlicht geeft je ook vitamine D, wat zo belangrijk is voor ons lichaam en humeur. Vooral na een lange winter met weinig licht heeft het lichaam vaak last van een vitamine D-tekort en tuinieren helpt je lichaam om dit tekort te verhelpen.

Iedereen die acht of meer uur per dag op kantoor zit, worstelt vaak met rugpijn en spanning. De beweging tijdens het tuinieren heeft een positief effect op het bewegingsapparaat, spanning kan worden verlicht en je versterkt je spieren. Als je meerdere keren per week regelmatig verschillende klussen in de tuin doet, kun je met een gerust hart de sportschool missen.

Als je een stressvolle baan hebt, is tuinieren een ideale manier om stress te verlichten en jezelf te ontdoen van negatieve gedachten. Vooral die mensen die in hun werk permanent aan stress en druk worden blootgesteld, kunnen ontspannen wanneer ze in de tuin werken en een activiteit zonder druk uitoefenen, waarbij je niet altijd mentaal betrokken hoeft te zijn en je gedachten de vrije loop kunt laten. Sommige onderzoeken zeggen dat werken in de tuin zelfs een hoge bloeddruk en hartslag verlaagt en een positief effect heeft op een hoog cholesterolgehalte.

Als je geen tuin hebt, kun je ook bloemen, kruiden en groenten kweken op het balkon of terras, want je hebt geen grote tuin nodig om de stress van het tuinieren te verlichten. Zelfs in een zeer kleine ruimte ervaar je direct contact met de planten en de natuur.

Tuinieren houdt je zowel mentaal als fysiek jong en werkt als een mini-vakantie op het lichaam. Door in de frisse lucht te werken, slaap je beter en pluk je zichtbare resultaten van je werk in de tuin en geniet je van het oogsten van verse groenten en fruit uit je eigen tuin. Houd hier rekening mee bij het tuinieren om blessures te voorkomen! Tuinieren is niet alleen gezond, het kan ook erg vermoeiend zijn. Het vervoeren van zware zakken grond, het graven van bloem- en groenteperken en diverse renovatiewerkzaamheden moeten goed worden uitgevoerd, zodat u uzelf niet verwondt.

Om blessures tijdens het tuinieren te voorkomen, is het belangrijk om bijzondere aandacht te besteden aan de juiste houding, vooral als u zich bezighoudt met repetitieve activiteiten zoals wieden of het doen van bepaalde taken terwijl u knielt. Let bij het tillen en dragen van zware voorwerpen zoals grote plantenpotten, tuinmeubelen of zakken potgrond vooral op een juiste houding en laat indien nodig twee of drie personen zware voorwerpen optillen. In het bijzonder, als u eerdere ziekten in het rug- en kniegebied heeft gehad, moet u ervoor zorgen dat u deze delen van het lichaam niet te veel belast. Vertrouw bij het kopen van tuingereedschap ook op hoge kwaliteit en let op een juiste behandeling om verwondingen te voorkomen.

Nu je weet hoe belangrijk tuinonderhoud is voor jou als mens, wil je waarschijnlijk weten wat je allemaal in de tuin kunt of misschien wel moet doen. Neem eens een kijkje op https://www.tuinengazononderhoud.nl/, waar je alle tuinklusjes terug kunt vinden.