Tuinieren is leuk, maar het wordt een beetje problematisch als je wilt gaan zitten nadat het werk is gedaan. Zeker als je net de volkstuin hebt overgenomen en er nog geen basisset tuinmeubelen is. Maar zo’n stoel en tafel krijg je snel van familieleden – je hoeft niet lang te zoeken en je hoeft geen (of heel weinig) geld uit te geven. Lastiger wordt het als je een beetje stijlvol wilt zitten (en in de tuin wilt wonen).

Wonen in stijl in de tuin

Maar het wordt pas echt comfortabel in de tuin als je de JUISTE meubelen hebt gevonden. Welke je echt leuk vindt. Het hoeven er niet eens veel te zijn. Ik ben absoluut geen fan van die stapelbare plastic stoelen uit de bouwmarkt – ze laten mijn teennagels krullen! Zoiets komt niet in mijn plot – zelfs als ze extreem praktisch zijn. Nee Ik geef de voorkeur aan de prachtige witte rieten stoelen op de foto. Ze zijn regenbestendig en kunnen zelfs een nacht buiten doorbrengen. Met kussens zien ze er altijd anders uit. Ik heb er lang naar moeten zoeken en toen vond ik het bij toeval in de winkel. Ik heb zelden meer dan 2 mensen in mijn tuin, daarom heb ik er maar 2. Als er meer gasten komen, zijn er meer “noodstoelen” die ik in mijn prieel kan opslaan om ruimte te besparen en die alleen worden verwijderd als dat nodig is. Een grote parasol in gestreepte look verlevendigt de tuinsfeer enorm en ziet er ook nog eens goed uit. Iedereen zou er een bij de hand moeten hebben, vooral in de zomer. Een opvouwbaar ligbed uit de jaren 80 (een erfstuk van mijn grootmoeder) staat altijd klaar voor een kleine pauze in de schaduw. Je weet wel, die metalen opklapbare ligstoelen met de veren die altijd een vreselijk gemakkelijke plek zijn om vast te komen te zitten – maar na verloop van tijd krijg je het onder de knie en zet je het op zonder grote verwondingen.

De meubelparade in mijn tuin eindigt met een klaptafel. Het is een heel eenvoudige campingtafel die er steeds als nieuw uitziet met verschillende tafelkleden. Als kers op de taart trakteer ik mezelf op een hangmat. Tussen de balken op mijn terras gehangen, perfect voor een siƫsta. Ik ben altijd bijzonder blij dat ik jaren geleden een kleine plastic tafel op lange poten heb gered uit een schatkamer in een Zweedse meubelzaak. Ik wist nooit wat ik ermee moest totdat ik de tuin had. Je plaatst hem eenvoudig naast de stoelen en je hebt altijd een kleine opbergruimte voor drankjes, kaarsen, boeken en andere prullaria. Het blijkt super praktisch te zijn dat je kleine snoepjes in de tafel kunt bewaren.

Voor elk wat wils in de aanbieding

Het maakt niet uit of je van kleurrijke (en extreem chique) rommelmarktmeubels houdt of liever het nieuwste rotan zitlandschap in de tuin hebt – het belangrijkste is dat je het leuk vindt en dat het comfortabel is. Tegenwoordig is het kopen van deze meubels eenvoudig – je kunt bijna alles op internet bestellen. Het aanbod is bijna verwarrend. De mensen van Netzsieger hebben iets heel goeds bedacht. Op het Netzsieger-portaal snuffelen echte redacteuren door de verschillende onlineshops – ook winkels voor tuinmeubelen – en evalueren het aanbod, de service en bijvoorbeeld de veiligheid van de betreffende winkel. Dit maakt het voor jou makkelijker kiezen en is zeker het proberen waard.

Ik vind deze tuinmeubelen belangrijk:

  • meerdere stoelen of tuinfauteuils met kussens
  • Tafels (liefst 2), perfect als klaptafel omdat het ruimte bespaart
  • Stijlvol opklapbaar ligbed (let op space hogs in de winter)
  • Parasol
  • Hangmat
  • Klein kunststof bijzettafeltje voor buiten

Tip 1 voor kopers van tuinmeubelen

Hoe mooi de tuinmeubelen ook zijn, ze zijn in de winter nutteloos. Als u geen grote garage of grote priĆ«len heeft, moet u nadenken over waar het meubilair in de winter zal zijn voordat u het koopt. Je kunt ze buiten bewaren en afdekken – maar eerlijk gezegd – daar zou ik niet aan denken. Vooral bij duurdere rotanmeubels leven er in de lente zeker wat dieren onder het zeildoek en dit maakt je leven er niet gemakkelijker op šŸ˜‰ Bovendien verzamelt zich altijd vocht onder het zeildoek en ziet het meubilair er modern of algenachtig uit een groenige sluier.

Tip 2

Let op de poten van je stoelen en tafels als je ze op onverharde ondergronden wilt zetten. Als ze scherp zijn, spietsen ze gemakkelijk het gazon en maken ze lelijke gaten. Op deze stoelen zitten is ook niet leuk, omdat je bij elke beweging een beetje meer in het gazon “zakt”. Daarnaast blijft er altijd vuil aan de poten plakken en wordt de lak eraf geschuurd en heeft roest het makkelijk. Het is beter om stompe poten te kiezen met grote contactoppervlakken.