In oudere woningen kunnen regelmatig problemen voorkomen met de elektriciteitsvoorziening. Een ervaren elektricien in Rotterdam zet de meest voorkomende problemen op het gebied van elektra in dit artikel voor je op een rijtje. Ook vertelt deze vakman hoe deze problemen het beste kunnen worden opgelost. In algemene zin is het sterk aan te raden om de elektra in huis periodiek te laten onderhouden door een elektricien. Ernstig versleten onderdelen van de elektriciteitsvoorziening kunnen zo tijdig vervangen worden.

Kortsluiting in huis door verouderde elektriciteitskabels

Een van de meest voorkomende problemen met de elektra in oudere huizen: een kortsluiting in huis. De kortsluiting kan het gevolg zijn van een ernstige slijtage aan losse elektriciteitskabels, die hierdoor met elkaar versmelten. Ook kunnen deze kabels aangetast zijn door bijvoorbeeld muizen, die zich tussen de wanden van je woning schuilhouden. Niet altijd hoeft de oorzaak bij de elektriciteitskabels te liggen. Er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van een kortsluiting in oude elektrische apparaten, die ertoe leiden dat je geen stroom meer kunt gebruiken in huis. Voorbeelden van apparaten waarin regelmatig kortsluiting ontstaat: een oude wasmachine, waterkoker of bijvoorbeeld koffiezetapparaat. Zorg dat de oude elektrische apparaten tijdig vervangen worden.

Overbelasting van groepen bij toevoeging nieuwe apparatuur

Steeds meer huishoudens stappen over op een kookplaat op basis van inductie, of kiezen bijvoorbeeld voor het gebruik van zonnepanelen op het dak. Dergelijke keuzes hebben invloed op de vereiste indeling van de groepen in de meterkast. Zou je deze groepen niet aanpassen of bijvoorbeeld niet van een 1-fase- naar een 3-fasenaansluiting overstappen, dan loop je het risico op een overbelasting van deze groepen. Een overbelasting resulteert in een stroomstoring. Een uitbreiding van de meterkast is benodigd om een nieuwe stroomstoring te kunnen voorkomen. Laat zoā€™n uitbreiding aan een elektricien over.