Vierkante eettafels mogen altijd, ook bij jou!

Vierkante eettafels zijn super trendy én geschikt voor elk interieur. In een kleine ruimte is de vierkante tafel een ideaal model, maar ook staan deze tafels mooi in een grote keuken met een landelijk karakter. Wil je graag een nieuwe eettafel? Zit je te denken aan een vierkant exemplaar? Maak maar vast plaats in de (eet)kamer. Na het lezen van deze blog, weet je zeker dat jij een vierkante eettafel in huis wilt!

 

Andere vormen eettafels

Loop een showroom binnen en je ontdekt dat er eettafels zijn in vele vormen. De meest gangbare vormen voor een eettafel zijn rond, rechthoekig, ovaal en vierkant. Een tijdloze trend is de rechthoekige eettafel. Aan deze langwerpige tafels wordt echt geleefd. Je eet eraan met vrienden en familie, maar het is ook een heerlijke werkplek of leestafel. Rechthoekige eettafels worden ook als meest praktisch gezien. De tafel komt goed tot zijn recht in een ruime kamer. Ook kan de rechthoekige tafel goed staan met de lange of korte kant tegen de muur.

Sinds vorig jaar zien we een nieuwe trend. Ronde en ovale vormen komen meer en meer terug in het interieur. Door deze vormen toe te voegen in huis, laat je de ruimte er speelser en luchtiger uitzien. Een ovale eettafel past het best in een ruime (eet)kamer. Als de poten van de ovale tafel strategisch geplaatst zijn, kun je er ook makkelijk stoelen bij aanschuiven. Ideaal als er onverwachts eters over de vloer komen! Een ronde eettafel is het meest geschikt in een kleine ruimte. De tafel neemt weinig ruimte in en is efficiënt. Iedereen kan makkelijk bij het midden van de tafel. Met mijn lengte vind ik dat echt een voordeel! Heb ik je interesse gewekt voor ronde tafels? Lees dan deze blog op Tintje Lichter.

De vierkante eettafel in huis

Vierkante eettafels zijn strak en symmetrisch qua vorm. Hierdoor wordt rust gecreëerd in de uitstraling van de ruimte. Een vierkante eettafel staat het allermooist in een rechthoekige kamer. Door deze combinatie te maken, worden de strakke lijnen van de kamer en de tafel geaccentueerd. Waar een ronde tafel ervoor zorgt dat de ruimte er speelser uitziet, laat een vierkante tafel de ruimte er juist wat klassieker uitzien. Tip van flip: zet wat ronde en ovale vormen op tafel om de balans in de (eet)kamer te bewaren. De tafel hoeft niet in het midden van de kamer te staan, maar kan ook met één kant makkelijk tegen de muur aangeschoven worden.

Voordelen van een vierkante eettafel

Vierkante eettafels zijn er in talloze maten. Je kunt dus altijd een vierkante eettafel vinden die past bij jou in huis. Een voordeel is dus dat een vierkante tafel niet alleen past in grote leefkeukens, maar ook in je studio van vijfentwintig vierkante meter. Wat ik ook erg leuk vind aan een vierkante tafel is dat iedereen op gelijke afstand van elkaar zit. Dit bevordert het gemak van het voeren van gesprekken. Voor je het weet heb je na dat gezellige etentje met vrienden uren zitten naborrelen! Ook voor gezinnen is een vierkante eettafel heel geschikt. Net als bij een ronde tafel zit iedereen even ver van het midden van de tafel. Speel gerust een spelletje aan de vierkante tafel, want alle gezinsleden kunnen gemakkelijk bij het spelbord in het midden van de tafel!

Welke afmeting heeft mijn tafel nodig?

Niet zo hard nadenken, want ik hoor hier je hersenen kraken! Ik kom snel met het verlossende antwoord. Een vierkante eettafel is nieuw voor je, dus het is even zoeken naar welke afmeting de tafel moet hebben. Welke afmeting de eettafel moet hebben, hangt voornamelijk af van het aantal personen dat aan tafel moet kunnen zitten. Wil je met twee (of drie) personen aan tafel kunnen zitten? Kies dan voor een vierkante eettafel van 80 centimeter bij 80 centimeter. Bestaat je gezin uit vier personen? Dan is de beste afmeting voor een vierkante eettafel één meter bij één meter. Is je gezin groter en wil je graag met zes personen aan tafel zitten? Kies dan voor een tafel van 140×140 centimeter. Aan een nog grotere tafel, van 160×160 centimeter, kunnen wel acht personen zitten! Wil je dit nog even zien in een handig overzicht? Klik dan hier.

Vierkant en rechthoekig in één

Misschien heb je ruimte een grote (eet)kamer en kun je ervoor kiezen om van twee vierkante tafels eenvoudig een rechthoekige tafel te maken. Zo kunnen er meer vrienden langskomen om gezellig te tafelen. Dit werkt ook vice versa: schuif twee rechthoekige tafels met de lange kant tegen elkaar en je hebt een vierkante eettafel. Deze zijn ook zo uit elkaar geschoven als je plaats moet maken voor meer gasten, bijvoorbeeld tijdens het kerstdiner. Wil je liever een vierkante en rechthoekige tafel in één? Dan is de uitschuifbare tafel iets voor jou! Het is een ideaal meubelstuk voor in ieder huis. Je verandert de vierkante eettafel voor vier personen in een handomdraai in een tafel waar je met een grote groep aan kunt zitten, pak wat stoelen erbij en je kunt lekker eten en uren lang goede gesprekken voeren!

Genoeg te kiezen!

En, heb je al plaats gemaakt in huis voor de nieuwe eettafel? Dat een vierkante tafel niet bij jou in huis zou passen is onzin, want je hebt het gelezen: de tafels zijn er in diverse maten! Het is ook maar net hoe je hem neerzet: middenin de kamer of toch tegen de wand? Ben je geïnspireerd geraakt en hol je al naar de showroom voor een overdosis eettafels? Laat ons jouw vierkante eettafel op Instagram zien door ons te taggen. Ben je nog op zoek naar stoelen voor bij de eettafel? Lees dan deze blog even voor ideeën!