In de keuken ben je een paar keer per dag. Voor het maken van het ontbijt, het zetten van koffie, het smeren van boterhammen voor de lunch en natuurlijk om te koken. Dat doe je uiteraard het liefst in een keuken die aan al je wensen tegemoet komt, van een praktische inrichting tot een ontspannen sfeer.

Ben je toe aan een nieuwe keuken en weet je nog niet voor welke stijl je wilt gaan? We hebben vijf inspirerende keukenstijlen voor je op een rijtje gezet, zodat de keuze wat eenvoudiger wordt.

De landelijke keuken

In de landelijke keuken heerst een gemoedelijke en gezellige sfeer. De stijl grijpt terug op de (woon)keukens in de boerderijen op het platteland, met klassieke elementen zoals sierlijke handgrepen, statige keukenkastjes en (decoratieve) emaille potten en pannen aan de muur. Bij veel mensen roept de stijl een gevoel van nostalgie op, en bijna iedereen voelt zich dadelijk thuis in de landelijke stijl.

Hout is de materiaalsoort die overheerst, wat de keuken zijn warme sfeer geeft. Andere natuurlijke materialen zie je terug in een aanrechtblad van natuursteen, linnen gordijnen en gietijzeren pannen. Ga je voor een beetje extra luxe? Kies dan voor houten shutters of jaloezieĆ«n met houten lamellen voor de ramen.Ā Houten lamellen schoonmakenĀ doe je eenvoudig met een vochtige doek, en je kunt ze vastzetten in iedere gewenste stand zodat je zelf de hoeveelheid lichtinval en inkijk bepaalt.

De zwarte keuken

Zwart is tijdloos en laat zich goed combineren met diverse kleuren en materialen. Daarom is het een goede basis voor verschillende keukenstijlen, zoals de moderne en de industriĆ«le stijl. Ga je voor eenĀ zwarte keuken, dan heb je de keuze uit matzwart, glans en hoogglans. Afhankelijk van je voorkeur zijn er verschillende mogelijkheden, van helemaal zwart, tot opvallend zwarte accenten zoals alleen de keukenkastjes en een kookeiland. Houd er wel rekening mee dat zwart licht absorbeert. Natuurlijk licht en een goede verlichting zijn dus een absolute must.

De woonkeuken

De woonkeuken is meer dan de plaats waar je kookt. Het is de plek in huis waar je gezellig samenkomt, waar je eet, thee drinkt, vrienden ontvangt en misschien zelfs wel werkt. Een woonkeuken wordt gekenmerkt door de naadloze overgang van het woongedeelte naar de keuken, zonder een muur of een gesloten deur. Meestal wordt gekozen de woonkamer en de keuken in dezelfde woonstijl in te richten om de overgang nog vloeiender te maken. Een (grote) tafel met comfortabele stoelen mag ook niet ontbreken in een woonkeuken. Verder is de inrichting helemaal aan jezelf.

De moderne keuken

Een moderne keuken wordt gekenmerkt door een minimalistische, praktische indeling. Je ziet weinig tot geen accessoires en geen tierelantijntjes of franjes. In plaats daarvan heeft de keuken een strakke vormgeving en zijn kastjes en laden greeploos: met een lichte druk open en sluit je de deurtjes. Een moderne keuken is vaak voorzien van luxere apparaten, die netjes zijn weggewerkt achter deurtjes.

De eclectische keuken

In de eclectische keuken vind je een mix van stijlen. Het is een keuken die de stijl en voorkeuren van de gebruiker reflecteert. Alles kan en mag, mits het bij jouw stijl en wensen past. Bij het inrichten van een eclectische keuken wordt vaak eerst een rode draad gekozen, zoals een interieurstijl of een kleur. Deze rode draad zorgt ervoor dat je niet in het wilde weg dingen gaat kopen en het een rommelig geheel zonder samenhang wordt. Verstandig is een moodboard te maken waarop je afbeeldingen verzamelt van keukens en stijlen die je aanspreken. Hier neem je de elementen uit die er voor jou op een positieve manier uitspringen, en plaatst deze op een nieuwe moodboard. Past alles harmonieus bij elkaar? Dan kun je beginnen met het inrichten van de keuken.