Bron:Ā conceptsandcolorways &Ā frenchyfancy

Hip en hot!

Vintage of retro? Laat er geen twijfel over bestaan.Ā Vintage is hot, retro is hip. Daarom was ik als woningfotograaf onlangs op zoek naar een vintage interieur. Nu meldde zich een meneer met, naar eigen zeggen, een echt ā€˜vintage huisā€™. Mijn hart ging sneller kloppen bij de gedachte een aantal vintage pareltjes te mogen fotograferen. Maar eenmaal bij hem thuis bleek zijn inrichting toch vooral retro. Prachtig, echter niet de gezochte vintage. Daardoor realiseerde ik me dat vintage en retro makkelijk op een grote hoop gegooid worden, want wie kent de verschillen? Hieronder de belangrijkste feiten en kenmerken waardoor de kringloop en Marktplaats geen twijfel meer bij je zaaien terwijl je op zoek bent naar toffe items.

Bron: Ā Pinterest &Ā Hannasroom

1. De betekenis van vintage en retro

Vintage vindt zijn oorsprong in de Franse taal. Wijn van een goed jaar is vintage hetgeen betekentĀ  ‘van een goed jaarā€™. In de wijnbranche betekent dat niet minder dan oud, dus goed.
Retro is een afkorting van retrospectief. Dat betekent letterlijk: terugkijken.

Bron: Potfolio.amardeeps & Bloglovin

2. Welk jaartal hoort bij wat?

Uit bovenstaand is al het een en ander af te leiden want vintage wordt gebruikt voor items die toch minimaal 35 jaar oud zijn. Stijlen, meubels en voorwerpen en die qua dessin, materiaal en model een stilistisch uiterlijk hebben uit periode 1950 tot begin jaren ā€™80 noemen we daarom vintage.
Retro kijkt terug naar vintage. In tegenstelling tot vintage is alles wat retro is nieuw en wordt sinds de jaren ā€˜80 tot op de dag van vandaag geproduceerd.

Bron: Inhornorofdesign & Sacramentostreet

3. De uiterlijke kenmerken op een rijtje

– Opvallende motieven op behang, vazen, potten en trommels
– Geometrische vormen, niet verfijnd
– ReliĆ«f
– Oranje en olijfgroen maar ook grijzig geel en loodgrijs, pastelkleuren en authentieke blauwtinten
– Minimaal bewerkt hout waardoor nerven zichtbaar zijn
– Hout wordt gecombineerd met zwarte en aluminium details
– Glas, aardewerk, blikken trommels, ijzer, aluminium
– Tafeltjes hebben 3 pootjes
– Pootjes staan bovendien schuin onder tafels en kastjes

Je weet nu dat de kenmerken van vintage en retro items dus grotendeels gelijk zijn. Niettemin is er verschil. Maar waar zit dat nu precies in?

Bron: Bloglovin & Domino

4. Vintage of retro: hoe zie ik dat?!

Is het nu werkelijk zo vreemd dat we in de war raken als het om vintage of retro gaat? Nee, integendeel! De stijlen lijken immers enorm op elkaar, maar als je je ogen goed gebruikt bij je speurtocht naar spullen kom je niet bedrogen uit. Vintage items zijn echt ouder en zullen daardoor ook gebruikssporen hebben, ondanks het feit dat mensen vroeger zuinig op hun spullen waren. Degelijk geproduceerde vintage items zijn vaak van goede kwaliteit en hebben daardoor een langere levensduur. Plastic en kunststoffen worden wel gebruikt maar minimaal.

Omdat retro items nieuw geproduceerd zijn is de levensduur vaak toch wat korter. Fabrikanten willen kunnen blijven produceren. Dat kan niet als wij maar een keer in ons leven een haardroger kopen. Bovendien hechten wij als consument vaak niet meer zoveel waarde aan onze spullen en een goedkoper product vervang je nu eenmaal sneller. Dat resulteert in goedkoper materiaalgebruik en dat zie je. Plastic en kunststoffen worden daardoor gretig gebruikt. IJzer wordt vervangen door aluminium, massaproductie komt in plaats van handwerk en het hout op je vintage radiootje is ten slotte een bijna niet van echt te onderscheiden printje.

Bron: Ikea.nl & NSMBL.nl

5. Tips

Ben je nu vastbesloten een echt vintage huis te creƫren, dan zul je jezelf de tijd moeten geven. Struin rommelmarkten af, maak marktplaats je grote vriend. Bezoek ook met grote regelmaat elke kringloopwinkel in je buurt. Laat mensen in je omgeving bovendien weten dat je op zoek bent naar vintage. Bijna iedereen heeft immers wel een oude tante of oma met een zolder of kelder vol met verborgen schatten.
Het retro verhaal is gemakkelijker, omdat je retro items zowel in de binnensteden als op je telefoon gemakkelijk kunt vinden. Wil je jezelf enorm plagen en verlekkeren? Bezoek dan de site van ā€œthe retro familyā€, waar je vervolgens uren kunt snuffelen. Je kunt er namelijk je complete huis inrichten met de geweldige retro spullen die je daar kunt vinden.

Kortom, het verschil mag je dan nu duidelijk zijn, maar doe vooral waar je je lekker bij voelt. Enkel vintage? Daarmee mag je jezelf een doorzetter noemen! Helemaal retro? Ik weet zeker dat hierdoor iedereen die je huis binnenstapt blij wordt. Alles afwegend, mixen en matchen, dat is uiteindelijk het meest relaxed. Dan hoef je niet te kiezen en ach, wie kent het verschil nu helemaal? Vintage of retro? Je huis is altijd hip Ć©n hot!

SUSANNE

Susanne | 40-ish jaar | XXL Cross Stitcher | TOP Blogger Wonderewoonwereld.nl | Durft met kleur | Woordenknutselaar | Creatieveling in hart en nieren |Ā Susanne op Instagram

SUSANNE

Susanne | 40-ish jaar | XXL Cross Stitcher | TOP Blogger Wonderewoonwereld.nl | Durft met kleur | Woordenknutselaar | Creatieveling in hart en nieren |Ā Susanne op Instagram