Een braadpan is een veelzijdig en onmisbaar stuk keukengerei voor het bereiden van heerlijke stoofschotels, suddervlees en andere gerechten. Het is een diepe, zware pan die geschikt is voor zowel het aanbraden als het sudderen van vlees en groenten. Door het gebruik van een braadpan worden smaken optimaal behouden en krijgen gerechten een heerlijke, intense smaak. Bovendien kan de braadpan ook worden gebruikt in de oven, waardoor het een handig hulpmiddel is bij het bereiden van ovenschotels en andere ovengerechten. In deze tijd van slow cooking en comfort food is de braadpan een onmisbaar item in elke keuken.

Wat maak je in een braadpan?

Door de dikke bodem en goede afsluitbaarheid van de braadpan kan het gerecht langzaam garen en blijven de smaken goed behouden. Bovendien blijft het vlees sappig en mals. Een braadpan is daarom ideaal voor het bereiden van grote stukken vlees en gerechten die langere tijd moeten sudderen.

 • Stoofpotten, zoals hachee, boeuf bourguignon en goulash
 • Suddergerechten, zoals pulled pork en gestoofde kip
 • Soepen, zoals erwtensoep en ossenstaartsoep
 • Gebraad, zoals rosbief, varkensrollade en lamsbout
 • Brood, zoals zuurdesembrood en brioche

 

Wat maakt een braadpan zo speciaal

Een braadpan is speciaal vanwege zijn unieke eigenschappen en voordelen bij het bereiden van stoofschotels en andere gerechten. Ten eerste heeft een braadpan een dikke bodem en zijkanten, waardoor de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en vastgehouden. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing en het behoud van smaken en sappen in het gerecht. Ten tweede is een braadpan meestal gemaakt van gietijzer, wat betekent dat het bestand is tegen hoge temperaturen en langdurig gebruik. Het gietijzer houdt ook warmte vast, waardoor gerechten langer warm blijven, zelfs als ze van het vuur worden gehaald. Daarnaast heeft een braadpan vaak een deksel dat strak op de pan past, waardoor de stoom in de pan blijft en het vochtgehalte in het gerecht behouden blijft. Hierdoor wordt het vlees extra mals en sappig. Tot slot is een braadpan een veelzijdig kookgerei dat niet alleen op het fornuis, maar ook in de oven kan worden gebruikt. Hierdoor is het perfect voor het bereiden van ovenschotels en andere ovengerechten.

 

Waar moet je op letten als je een braadpan koopt?

Bij het kopen van een braadpan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een goede kwaliteit pan koopt die aan jouw behoeften voldoet. Hieronder vind je enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

 1. Materiaal: Braadpannen zijn meestal gemaakt van gietijzer, geƫmailleerd gietijzer of roestvrij staal. De materialen hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. Kijk hier vooraf dus goed naar.
 2. Grootte: Braadpannen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, dus het is belangrijk om te bedenken voor hoeveel personen je wilt koken en hoe groot de porties moeten zijn. Een pan van 4 tot 5 liter is geschikt voor een gezin van 4 personen.
 3. Deksel: Een braadpan met een goed sluitend deksel houdt stoom en vocht vast, wat helpt om vlees sappig en mals te houden. Controleer of het deksel goed past en of het stevig is bevestigd.
 4. Handvatten: Kies een braadpan met stevige, hittebestendige handvatten die makkelijk vast te pakken zijn en niet te heet worden tijdens het koken.
 5. Prijs: Braadpannen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit. Overweeg hoe vaak je de pan zult gebruiken en hoe belangrijk de kwaliteit voor je is.
 6. Warmtebron: Het kan per pan verschillen voor welke warmtebronnen de pan geschikt is. Let goed op dat de braadpan die je koopt geschikt is voor de warmtebron die je thuis hebt.