Een trap wordt vaak gebruikt in huis en raakt na een tijdje versleten. Je ziet dan tekenen van ouderdom en slijtage. Merk jij dat ook al? Het kan dan een goed idee zijn om eens na te denken over een traprenovatie. Een traprenovatie betekent niet alleen dat je trap er beter uitziet, maar het maakt je huis ook veiliger (en dat willen we toch?). Dit is vooral belangrijk in woningen met kinderen en senioren, maar uiteraard moet iedereen veilig zijn. Laten we eens kijken waar je op moet letten bij een traprenovatie.

Kleuren en stijlen voor traprenovaties

Wil je alleen een nieuwe trap of ben je ook de rest van je huis aan het verbouwen? Je wilt natuurlijk dat de nieuwe trap perfect past bij het interieur van je huis. Als je ook andere delen van je huis aan het renoveren bent, moet je eerst de stijl en kleuren bepalen die in de rest van het huis worden gebruikt voordat je de trap aanpakt. De traprenovatie komt meestal als laatste aan bod, dus je zult al een duidelijk beeld hebben van de gewenste stijl en kleuren. Vervolgens moet je beslissen welk materiaal je voor de renovatie wilt gebruiken.

Kies een materiaal

Bij het renoveren van je trap zijn er verschillende materialen waaruit je kunt kiezen, elk met hun eigen voordelen (en uiterlijke kenmerken). Veel mensen kiezen voor hout, zoals eiken of beuken, omdat dit gewoon gezellig is. Als je trap er lang goed uit moet blijven zien (dus kiest voor duurzaamheid), is het belangrijk om hoogwaardig hout te gebruiken. Een andere optie is PVC, waarmee je verschillende stijlen kunt creƫren, zoals klassiek, warm hout of modern. Als derde optie is er HPL/CPL laminaat, speciaal gemaakt voor traprenovaties en voorzien van een natuurlijke antislip-laag. Dit kan de veiligheid op de trap bevorderen.

De afwerking van je trap

Bij een traprenovatie gaat het niet alleen om de treden waarop je loopt. Ook de voorkant van de treden, de leuningen en eventuele hekjes moeten passen bij de nieuwe stijl die je wilt. Veiligheid mag je nooit vergeten. Je kunt bijvoorbeeld een antislip-laag op de treden laten aanbrengen. En voor extra veiligheid kun je LED-strips of -spotjes onder treden, aan de zijkant of tegen de muur van de trap plaatsen. Zo wordt je trap veiliger om op te lopen.

De prijs van een traprenovatie

De kosten van een traprenovatie hangen af van verschillende dingen, zoals wat voor soort trap je hebt en welk materiaal je wilt gebruiken. Het is slim om een specialist te vragen om een prijsopgave, omdat elke trap anders is. Soms is een eenvoudige verfbeurt genoeg, maar andere trappen hebben nieuwe treden nodig. Welk materiaal je kiest, heeft ook invloed op de prijs. Meestal kost het meer om een houten trap te renoveren dan een trap met laminaat. En als je trap draaiingen heeft, kan dat ook duurder zijn om te renoveren dan een rechte trap.

https://www.roobol.com