Een koekenpan is een essentieel stuk keukengerei dat in bijna elk huishouden te vinden is. Het is een platte pan met een lange steel, meestal gemaakt van metaal, die wordt gebruikt voor het bakken en braden van voedsel. Koekenpannen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen, waaronder roestvrij staal, gietijzer en aluminium. Ze worden vaak gebruikt voor het bakken van eieren, pannenkoeken, spek en andere voedingsmiddelen, en zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Of je nu een professionele chef-kok of een beginner in de keuken bent, een koekenpan is een onmisbaar hulpmiddel voor het bereiden van heerlijke maaltijden.

Populaire merken van koekenpannen

Er zijn genoeg kwalitatieve koekenpannen, die door veel verschillende merken aangeboden worden. Het is dan ook lastig om tussen al deze koekenpannen een keuze te maken. Er zijn wel populaire, kwalitatieve merken, zoals Le Creuset. Dit Franse merk staat bekend om zijn gietijzeren pannen en geĆ«mailleerd gietijzeren kookgerei. Hun koekenpannen zijn gemaakt van geĆ«mailleerd gietijzer en hebben een uitstekende warmteverdeling en retentie. Daarnaast zijn de pannen van Demeyere ook in trek. Dit is een Belgisch merk dat gespecialiseerd is in roestvrijstalen kookgerei. Hun koekenpannen zijn gemaakt van meerlagig roestvrij staal. Ook het Nederlandse merk BK biedt al meer dan 150 jaar koekenpannen aan in verschillende materialen, namelijk aluminium, roestvrij staal en koolstofstaal. Als laatst het bekende Belgische merk Greenpan. Dit merk is gespecialiseerdĀ  in gezond en duurzaam kookgerei. Hun koekenpannen hebben een keramische antiaanbaklaag die vrij is van schadelijke chemicaliĆ«n

 

Een koekenpan met of zonder anti-aanbaklaag?

Een antiaanbaklaag is een coating die aan de binnenkant van een koekenpan wordt aangebracht om te voorkomen dat voedsel eraan blijft kleven tijdens het koken. Er zijn voor- en nadelen aan het hebben van een antiaanbaklaag in een koekenpan. Deze staan hieronder beschreven.

Voordelen van een antiaanbaklaag:

 • Voedsel blijft niet aan de pan kleven, wat het omdraaien en serveren van voedsel gemakkelijker maakt.
 • Minder vet is nodig bij het koken van voedsel, omdat er minder olie nodig is om te voorkomen dat het voedsel aan de pan blijft kleven.
 • De pan is gemakkelijker schoon te maken en vereist minder schrobben en weken.

 

Nadelen van een antiaanbaklaag:

 • Sommige antiaanbaklagen bevatten chemicaliĆ«n die schadelijk kunnen zijn als ze vrijkomen bij hoge temperaturen.
 • Antiaanbaklagen kunnen na verloop van tijd slijten en beginnen af ā€‹ā€‹te bladderen, waardoor er kleine stukjes in het voedsel kunnen terechtkomen.
 • Antiaanbaklagen kunnen niet worden gebruikt op zeer hoge temperaturen, wat kan leiden tot oververhitting van de pan en schade aan de coating.
 • Antiaanbaklagen hebben een beperkte levensduur en moeten na verloop van tijd worden vervangen.

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een koekenpan?

Om de beste koekenpannen te kopen, zal je op meerdere factoren moeten letten. Zo kan je eigen wensen en behoeften toepassen op je koekenpan. Hieronder staan de punten benoemd waar je op kunt letten.

 1. Grootte: Kies een pan die groot genoeg is voor de hoeveelheid voedsel die je meestal bereidt. Overweeg ook de grootte van je kookplaat en of de pan erop past.
 2. Materiaal: Koekenpannen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Roestvrij staal is duurzaam en gemakkelijk schoon te maken, terwijl gietijzer de warmte goed vasthoudt en geschikt is voor zowel de oven als het fornuis. Aluminium koekenpannen zijn licht en warmtegeleidend, maar kunnen na verloop van tijd bekrast raken.
 3. Antiaanbaklaag: Een antiaanbaklaag kan het koken en schoonmaken gemakkelijker maken, maar het is belangrijk om erop te letten dat de coating veilig en duurzaam is.
 4. Handvat: Het handvat van de pan moet comfortabel in de hand liggen en niet te heet worden tijdens het koken. Kies ook een handvat dat stevig bevestigd is aan de pan.
 5. Prijs: Koekenpannen variƫren sterk in prijs, van goedkoop tot zeer duur. Overweeg je budget en hoe vaak je de pan denkt te gebruiken bij het kiezen van een pan.