Ouderen blijven langer thuis wonen. In ieder geval stuurt het overheidsbeleid er op aan dat ze niet worden opgenomen in een zorginstelling. Dus ligt thuis wonen voor de hand. De eisen die aan de woonlocatie en de woonruimte gesteld worden zijn voor ouderen anders als voor jongere volwassenen. Belangrijk zijn bijvoorbeeld, gelijkvloerse bereikbaarheid van slaapkamer, toilet en badkamer. Maar ook veranderen vaak de eisen mbt de verlichting in huis. Voor ouderen gelden andere normen dan voor mensen op middelbare leeftijd. Ook voor ander leeftijdscategorieen zoals baby’s en kinderen worden aanpassingen gemaakt in huis omdat daar nu eenmaal andere eisen voor gelden als voor volwassenen.

Soms zal het noodzakelijk zijn om passende woonruimte te zoeken voor een oudere. Belangrijk is dan om strategische de juiste beslissingen te nemen. Het kan bijvoorbeeld raadzaam zijn om op een moment dat de oudere nog goed gezond en mobiel is naar andere woonruimte te zoeken die voor de oudere gunstiger gelokaliseerd is voor de dagen dat het misschien wat moeizamer wordt. Hieronder staan een aantal aandachtspunten waaraan gedacht kan worden voor het kiezen van woonruimte.

Woonlocatie

De woonlocatie kan van cruciaal belang zijn of een oudere thuis kan blijven wonen of niet. Woont u in de buurt van mantelzorgers, voorzieningen of andere ouderen. Is de woning wel zo geschikt om als oudere in te wonen, woont u bijvoorbeeld in een flat zonder lift dan is deze vraag zeker terecht gesteld. Bekijk de aspecten die met woonlocatie te maken hebben en beoordeel zelf of uw locatie voldoende mogelijkheden biedt om als oudere in te wonen.

Kleine Woningaanpassingen

Er zijn veel mogelijkheden om de woning aan te passen naar de wensen voor ouderen. Een huis met op enkele strategische plekken een grijpbeugel kan voor sommige ouderen betekenen dat ze nog jaren in hetzelfde huis kunnen blijven wonen, terwijl het zonder deze aanpassing niet meer zou gaan. Andere voorbeelden van woningaanpassingen zijn het laten plaatsen van een traplift of het bouwen van een senioren badkamer zodat ouderen bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van een inloopdouche.Ā 

Verhuizen

‘Oude bomen moet men niet verplanten’ is het bekende spreekwoord. Maar toch kan dit in veel gevallen wel de beste strategie zijn. Vele ouderen verhuizen de laatste tijd naar toekomstbestendige woonruimte.

Grote woningaanpassingen

Verhuizen of verbouwen zijn soms een noodzakelijk kwaad. Het is veelal geen pretje om als ouderen te moeten verbouwen. Maar toch kan het noodzakelijk zijn om bijvoorbeeld een slaapkamer op de begane grond te creĆ«ren, of een badkamer.Ā