Je hebt het misschien niet echt door, maar een trap is een belangrijk onderdeel van een woning. Niet alleen vanwege het praktische aspect, maar natuurlijk ook omdat dit – vaak – het eerste element is dat je ziet als je binnenkomt. De trap moet daarom op de juiste manier de aandacht trekken: hoe je ervoor zorgt dat de trap matcht met de rest van jouw woning, zetten we hieronder voor je op een rij.

Het materiaal van de trap

Trappen: ze zijn in verschillende soorten, vormen en materialen te verkrijgen. En over materialen gesproken, je kunt een trap laten maken met behulp van allerlei materialen. Zo heb je houten trappen, die goed passen in bijvoorbeeld een landelijk interieur. Daarnaast kun je ook nog kiezen uit verschillende houtsoorten. Denk bijvoorbeeld aan een rubberwood trap, een duurzame houtsoort met een mooie robuuste uitstraling. Naast hout kun je natuurlijk ook kiezen uit veel meer verschillende materialen, zoals metaal. Een metalen trap is een echte eyecatcher in een stoer, industrieel interieur. Daarnaast bestaan er ook trappen die bekleed worden met pvc. Deze trappen zijn over het algemeen onderhoudsvriendelijk, zijn geluiddempend en zijn erg strak. Er zijn dus veel materialen te verkrijgen: kies voor een materiaal dat past bij de rest van het interieur, zodat de trap goed samengaat met jouw stijl.

Kleurgebruik

Een trap heeft natuurlijk ook een kleur. Zo heeft bijvoorbeeld iedere houtsoort zo zijn eigen tint. De ene houtkleur is licht, terwijl de andere soort juist donker en robuust is. Maar als je niet voor hout kiest, kun je alsnog kiezen uit verschillende kleuren. Denk bijvoorbeeld aan een pvc-trap in een bepaalde kleur, of een trap met vloerbedekking in de gewenste kleur. Kies voor een kleur die goed staat bij de rest van jouw interieurstijl.

Daarnaast is het ook goed om te kijken naar de afwerking van de trap in de gewenste kleur. Denk bijvoorbeeld aan de plinten langs de trap, of de trapleuning. Deze kunnen ook een bepaalde kleur hebben: kies de kleur die je ook in de rest van het interieur hebt, of een kleur die hier goed bij past. Denk bijvoorbeeld aan zwart, wit of beige. Door een kleur te kiezen die je ook in het interieur hebt verwerkt, zal de trap gegarandeerd goed matchen met de rest van het interieur. Je kunt bijvoorbeeld de kleur van de trapleuning in dezelfde kleur verven als de kleur van de plinten, of de kozijnen.