Als jij een fervent gebruiker van platforms als Instagram of Pinterest bent, heb je deze trend vast al voorbij zien komen. Betegelde meubels zijn het helemaal. In het bijzonder is de witte glanzende tegel met een antraciete voeg aan een opmars bezig. Waar komt deze trend van betegelde meubels vandaan? En hoe past deze nieuwe interieurtrend in jouw interieur? In deze blogpost duiken we daar dieper in.
Bron: Ikea

De historie van betegelde meubels in vogelvlucht

Het is echt geen drastisch vernieuwend iets om meubels te bekleden met tegels. Betegelde meubels kennen we al jaren. Grote kans dat bij jouw ouders of grootouders thuis een salontafel heeft gestaan met een betegeld tafelblad. Grote kans dat dit geglazuurde tegels waren in bruin-, groen- of oranje-tinten of met een funky patroon. Echter, dit is een sterk contrast met de trend die we op dit moment zien. Betegelde meubels, zoals betegelde tafels of betegelde wandmeubels, zijn helemaal in een modern jasje terug van weggeweest. In de tussentijd hebben we echter weinig de tegel als bekleding van het interieur teruggezien. Wel hebben we de tegel veel gebruikt zien worden in architectuur. Bijvoorbeeld in de jaren 90, toen veel nieuwe treinstations (Almere, Lelystad) volledig betegeld werden opgeleverd. Voordeel hiervan was dat het makkelijk schoon te houden was. Is dit ook een reden om in het interieur hiervoor te kiezen? Uiteraard is de tegel nooit echt weggeweest uit onze interieurs. De badkamers en keukens van al onze huizen hebben vaak een afwerking met tegels. Voornamelijk is dit zo omdat het een goed schoon te houden materiaal is, wat goed tegen water en vocht kan. Waarom betegelde meubels buiten deze ruimtes in opmars zijn, blijft een mysterie.  

Betegelde meubels bij enkele Instagrammers thuis

Op deze afbeeldingen zie je de betegelde meubels bij Instagrammers thuis. Zoals bij @lin_terieur thuis, een mooie salontafel. Het geeft een mooi contrast met het hout en de donkere materialen die verder in de woonkamer aanwezig zijn. Ook bij @zusinterieur thuis zijn betegelde meubels te vinden, dit keer een betegeld wandmeubel. Door de koppeling met de schouw die ook bekleed is met dezelfde tegels, wordt dit wandmeubel gevoelsmatig onderdeel van het interieur.
Betegelde meubels zijn ook zelf te maken, hierover later meer. Laat je inspireren door de betegelde meubels van @designandnicethings. De vorm van deze lage tafel geeft gelijk veel inspiratie voor het maken van betegelde tafels zoals een bureau of een dressoir. Ook in de slaapkamer zijn betegelde meubels meer dan welkom. Zoals te zien bij @cathdelichtenberg. Deze handige blokken zijn ideaal te gebruiken als nachtkastjes, maar passen ook zeker in andere ruimten als bijzettafel. Waar je normaal bij betegelde meubels zou denken aan oude meubels uit grootmoeders tijd, spatten deze exemplaren van je scherm door hun moderne feel. Het sterke contrast tussen de kleur van de tegel, en de kleur van de voeg zorgt voor een geometrisch uiterlijk. Perfect in een volledig strak en modern interieur, maar ook leuk om te gebruiken als contrast in een meer vintage inspired interieur.
Bron: Pinterest & US7

Betegelde meubels DIY – zelf deze leuke meubels maken

Ben je al helemaal fan geworden van deze bijzondere meubelstukken? Wil je ze graag een plekje geven bij jou thuis? Dan kun je er voor kiezen om ze zelf te maken. Er komt een beetje handigheid bij kijken, maar het valt allemaal wel mee. Begin met het maken van de vorm van het meubel zoals je zou willen hebben. Een makkelijke vorm voor beginners is de kubus. Deze is te gebruiken is als nachtkastje of bijzettafel. Kies de tegel die je wilt gebruiken. Meet de tegel op en bepaal hoeveel tegels breed en hoog je meubel moet worden. Tel hierbij de ruimte voor voegen tussen de tegels (enkel ertussen, niet langs de buiten randen) op. Voor een voeg kun je rekenen dat je ongeveer 3 mm ruimte over laat. Dit is het formaat van de buitenzijde van de kubus. Laat uit een plaat mdf of triplex twee vierkanten met deze afmetingen uitsnijden. Voor de andere twee zijkanten haal je eerst tweemaal de dikte je plaatmateriaal af van het basisformaat. Laat ook dit formaat twee keer uitsnijden. Als laatste moet je voor de bovenzijde rekenen op het basisformaat met aan alle vier de zijden een mindering van de dikte van het plaatmateriaal. Dit valt dus tussen de zijkanten. Verstevig het aan de binnenzijde met balkjes in de hoeken en voila: het basismeubel is klaar. De eerste stap naar een betegeld meubel is daar.

Tegelen en voegen, makkelijker dan je denkt

Tegelen en voegen kun je zeker zelf. Met kant en klare tegellijm kun je nu de tegels bevestigen. Besteed extra aandacht aan hoe recht je ze bevestigd. Met tegelkruisjes kun je ook de afstand tussen de tegels gelijk houden. Hierna kun je een voegmix maken in een kleur naar keuze. Strijk dit over het hele oppervlak en focus op de ruimten tussen de tegels. Laten drogen en afnemen met een spons, en je betegelde meubel is klaar. Voor de pietjes precies onder ons kun je ervoor kiezen om de hoeken nog af te werken met tegelstrips. Dit alles is te vinden bij alle bouwmarkten, in vele kleuren en afwerkingen. Ben jij helemaal enthousiast geworden over betegelde meubels? Ben jij van plan om deze meubels zelf te maken? Maak een foto van jouw betegelde meubels en tag ons in de foto op Instagram! We zien graag hoe we jou geïnspireerd hebben. Heb je nog vragen of advies voor anderen? Laat het dan weten in de opmerkingen onder dit bericht.

KARST

25 jaar | styling op de m2 held | TOP Blogger Wonderewoonwereld.nl | Vintage | Luxe | Thrifted | Woordkoning | Karst op Instagram

KARST

Karst | 25 jaar | styling op de m2 held | TOP Blogger Wonderewoonwereld.nl | Vintage | Luxe | Thrifted | Woordkoning | Karst op Instagram