minimalistisch-interieur

Toveren met ruimte op de vierkante meter

Als blogger voor Wonderewoonwereld.nl schrijf ik vaak over inspiratie voor de woonkamer, slaapkamer, hal of keuken. Maar wat nou als al die functies zich in één ruimte bevinden? Dat is voor mij -en met mij vele anderen- de realiteit. Veel jongeren in de stad wonen in kleine ruimtes, maar willen nog steeds een stylish interieur. In deze blogpost geef ik daarom tips over hoe je in een klein studio appartement toch groots kunt leven. Let’s get into it!

Ontspullen en downsizen

Om een beeld te scheppen vanuit welk oogpunt dit wordt geschreven zal ik mijn woonsituatie beschrijven. Tot 2017 woonde ik in een vierkamerappartement in Deventer. Ruimte te over. Toen in verhuisde naar Amsterdam, moest ik het doen met een studio van 25 vierkante meter. Ik heb veel weggedaan en ben eigenlijk van nul af aan weer begonnen met mijn interieur te stijlen. Uit deze situatie heb ik de volgende tips geleerd, die ik graag met jou zal delen!

eetkamer-ronde-tafel-design

Een basis van multifunctionele meubels

Zorg ervoor dat je een basis van meubels hebt die perfect bij de ruimte passen. Een bank mag bijvoorbeeld best wat ruimer zijn, als het maar goed in de layout past. Daarnaast moest alles een dubbel doel dienen. Er was geen ruimte meer voor “ruimte-opvul-meubels”. Ik had een serveerwagen waar ik flessen drank op uit had gestald. Voor dit soort meubels heb je geen ruimte in een studio appartement. Je kunt ze bijvoorbeeld wel stallen in een boekenkast of op planken aan de muur. Zolang je maar op meerdere manieren gebruik maakt van elke vierkante meter die je tot je beschikking hebt.

Decoratie die nul vierkante meter in beslag neemt

Veel mensen die in een klein studio appartement gaan wonen, passen zichzelf ook gelijk een minimalistische interieurstijl aan. Dit was voor mij geen optie, omdat dat niet bij mij past. Daarom ging ik op zoek naar manieren om te decoreren zónder dat dit (veel) ruimte innam. Bijvoorbeeld vloerkleden nemen praktisch gezien geen ruimte in beslag. Je kunt nog steeds op die plek lopen of andere meubels neerzetten. Hetzelfde geldt voor posters en kunstwerken aan de muur. Nul procent van je vloeroppervlak hoef je hiervoor op te geven. Bovenal kun je helemaal los gaan met textiel. Je dekbed, kussens, kleden, plaids en gordijnen: allen nemen geen ruimte in beslag maar kunnen in kleur, textuur en print een grote impact maken.

room-divider

Zoneren en afschermen

Om een studio appartement ruimtelijk, overzichtelijk en netjes te doen ogen, is zoneren belangrijk. Je oog ziet dan niet een bed in de woonkamer, maar een slaapgedeelte en een woongedeelte die naast elkaar bestaan. Mijn favoriete manier om dit te doen is om met kleden te werken. Andere manieren om dit te doen is door een afscheidingsgordijn te installeren of een kamerscherm te plaatsen. Zorg er wel voor dat deze in ieder geval semi transparant is, om de ruimtelijkheid en lichtinval niet te veel te blokkeren.

Deurtjes dicht en opbergruimte

Geloof me, het is enorm makkelijk om van een mini huis een zwijnenstal te maken. Het begint bij bewustwording en niet zomaar dingen te kopen. Daarnaast is het van belang dat er genoeg afsluitbare bergruimte is. Een grote kledingkast, inbouwkasten, ladekasten, archiefkasten: je hebt voor verschillende doeleinden verschillende soorten opbergruimte nodig. Zorg dan ook dat je een goede mix hiervan hebt. Laden zijn praktisch voor papierwerk, kleinere objecten en ondergoed en sokken. Grotere opbergruimte met deuren is goed voor opgehangen kleding, tassen, strijkplanken en bijvoorbeeld klapstoelen. Zorg dat alles wat je hebt een specifieke plek heeft. Bijvoorbeeld ook je dagelijkse tas of je laptop, liefst achter een deurtje of in een lade.

Ruimte vrij spelen waar het kan

Het is enorm makkelijk om je kleine woning te vullen met blokken die bergruimte bevatten en daarnaast dienst doen als stoel, bed of bank. Toch raad ik niet aan om dit te doen. Zorg dat je precies genoeg opbergruimte hebt, en speel daarnaast ruimte vrij waar mogelijk. Een goed voorbeeld hiervan is een bank op pootjes. Doordat je meer vloeroppervlak ziet, lijkt de ruimte groter. Ook bij het uitzoeken van een tafel kan dit een rol spelen. Vier poten neemt visueel meer ruimte in beslag, een tafel op één voet oog rustiger en ruimtelijker. Je kunt ook leuk spelen met het materiaal van je meubels. Zo heb ik een doorzichtige acrylen stoel, die visueel geen enkele ruimte in beslag neemt, maar toch voorziet in een extra zitplaats. Wees creatief!

Wat denk jij?

Woon jij ook in een kleine woning? Of heb jij een grote woning en kun jij ook daar altijd ruimtebesparende tips gebruiken? We horen graag van je in de comments! Ook zeker als je nog aanvullende tips hebt.